Cezayir’de Hirak hareketinde onlarca aktivist hakkında soruşturma açıldı

7 Mayıs'ta başkent Cezayir’de düzenlenen Hirak gösterilerinden bir kare. (AFP)
7 Mayıs'ta başkent Cezayir’de düzenlenen Hirak gösterilerinden bir kare. (AFP)
TT

Cezayir’de Hirak hareketinde onlarca aktivist hakkında soruşturma açıldı

7 Mayıs'ta başkent Cezayir’de düzenlenen Hirak gösterilerinden bir kare. (AFP)
7 Mayıs'ta başkent Cezayir’de düzenlenen Hirak gösterilerinden bir kare. (AFP)

Cezayir’de çeşitli mahkemelerde savcılar, polisin geçtiğimiz Cuma günü düzenlenen protesto gösterileri sırasında gözaltına aldığı onlarca Hirak (halk hareketi) aktivisti hakkında soruşturma başlattılar. Soruşturmalar, hükümetin izinsiz gösterileri yasaklayan son kararı temelinde başlatıldı.
Savcılar, aralarında Konstantin Üniversitesi’nden Fizik Profesörü Cemal Mimuni’nin de bulunduğu çok sayıda gösterici hakkında soruşturma başlattı. Prof. Mimuni, ‘izinsiz gösteri düzenlemeye teşvik etmek’ ve ‘idari prosedürlere uymayı reddetmekle’ suçlanıyor. Gözaltına alınan göstericilerin sorguları sırasında yanlarında bulunan avukatları Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamalarda, gözaltına alınanların çoğunun ‘izinsiz gösteri düzenlemeye teşvik etmek’ ve ‘idari prosedürlere uymayı reddetmekle’ suçlandıklarını, herkesin Cuma gösterilerine katılmayacaklarına dair bir belge imzalamayı reddettiğini belirttiler. Cezayir yasaları, yukarıdaki iki suçlamayla suçlanan bir kişi, polisin onu gösterilerde tekrar gözaltına alması halinde tutuklu olarak yargılanmasını öngörüyor.
ABD’deki Pensilvanya Üniversitesi'nden doktorasını alan bir profesör olan Mimuni, polis tarafından gösteri sırasında gözaltına alındıktan sonra 48 saat alıkonuldu. Bu durum, Yüksek Öğretim Profesörleri Birliği ve insan hakları aktivistleri tarafından kınandı. Barış Derneği Hareketi Genel Başkanı Abdurrezzak Makri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Mimuni’nin alıkonulmasını kınadı ve hakkındaki soruşturmanın iptal edilmesini istedi.
Aktivistler sosyal medya üzerinden, Mimuni'nin ABD’deyken nükleer parçacıkların fiziği konusundaki çalışmaları, araştırmaları ve ‘Astronomi ve Fizikte Şiirsel Araştırma Derneği’nin başkanı olarak yaptığı faaliyetler hakkında geçtiğimiz yıl devlet televizyonu tarafından yapılan bir anket yayınladı.
Mimuni dün öğleden sonra Konstantin şehrindeki ez-Zeyadiye Mahkemesi’nden ayrıldığı sırada onu üniversitedeki meslektaşları ve halk hareketinden aktivistler karşıladı. Avukatları basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, soruşturma Mimuni’nin hakkında soruşturma başlatma kararına itiraz ettiklerini söylediler. Soruşturma hakimlerinin siyasi bir tutum sergilediklerini söyleyen avukatlar, Mimuni’nin alıkonulmasını kınadılar. Avukatlar, gözaltına alınanların Cuma gösterilerine katılmayacaklarına dair belgeyi imzalamayı reddettiklerini de eklediler.
Cezayir Anayasası, sokakta barışçıl gösterilerin düzenlenmesine izin verirken geçtiğimiz sonbaharda yapılan değişikliğin ardından yetkililerin, protestoların düzenlenmesinde şart koşulan izin talebinde bulunulmasını iptal etmeleri dikkat çekicidir. Hirak hareketi aktivistleri tarafından kurulan Ulusal Tutukluların Salıverilmesi Komitesi, geçtiğimiz Cuma günü, 10'dan fazla üniversite profesörünün gözaltına alındığını, bazılarının dün savcılık ve soruşturma hakimleri önüne çıkarıldığını kaydetti. Gözaltına alınanlar arasında Setif Ferhat Abbas Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı Profesörü olan el-Arabi Rabdi de vardı. Amazigh (berberi) olan Rabdi, Berberi Kültürel Hareketi’nin üst düzey üyesi ve muhalefetteki sol eğilimli Sosyalist Güçler Cephesi’nin önde gelen isimlerinden biridir.
Başkentten sonra en kalabalık ikinci il olan Setif’deki avukatlara göre Setif mahkemesindeki savcılık dün 9'u 70 yaşın üzerinde olmak üzere 24 tutukluyu sorguya çekti. Başkentin batı banliyölerindeki Bab el-Vadi mahkemesinde ise polis tarafından geçtiğimiz Cuma günü zorla engellenen gösteride gözaltına alınan 34 kişi sorguya çekildi.

Kenza Khatto’nun gözaltı süresinin uzatılması dikkat çekti
Bu arada geçtiğimiz Cuma günü başkentte gösterilere katıldığı sırada gözaltına alınan Maghreb Radyosu muhabiri Kenza Khatto’nun gözaltı süresinin uzatılması dikkat çekti.
Burc Bu Ariric ilinde ise 15 aktivist savcılık tarafından sorguya çekildi.
Dün, ülkenin batı ve güney mahkemelerinde yarısı başkentte olmak üzere yasaklı Cuma gösterilerinde gözaltına alınan 600 kişinin çoğu sorgulamaları yapıldı. Çok sayıda kişinin gözaltına alınması, güvenlik güçlerinin önümüzdeki ayın 12'sinde yapılması planlanan parlamento seçimleri öncesinde gösterileri durdurmaya kararlı olduğu yönünde güçlü bir izlenim bıraktı.
Yetkililer, soruşturmaları, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika döneminin yozlaşmış uygulamalarından arınmış ‘meşru kurumlar inşa etmek’ için büyük bir kumar olarak görüyorlar.
Diğer yandan ülkenin batısındaki Vahran Cezaevi’nde kalan Tahir Butaş, Yasir Ruveybih ve Mustafa Keyra adlı aktivistler, tutukluluklarını protesto amacıyla gerçekleştirdikleri grevde ikinci haftaya girdiler. Üç sanık, yurtdışında faaliyet gösteren Reşad Hareketi'ne üye olmakla suçlanıyorlar. Yetkililer, Reşad Hareketi’nin, istihbarat servisi ve ordu karşıtı sert sloganlar atarak Hirak gösterilerinin barışçıl gidişatını saptırdığına inanıyorlar.



Arap ve İslam dünyası, İsrail’in Batı Şeria üzerinde egemenlik kurma girişimini reddediyor

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
TT

Arap ve İslam dünyası, İsrail’in Batı Şeria üzerinde egemenlik kurma girişimini reddediyor

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)

Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Endonezya, Pakistan, Mısır ve Türkiye dışişleri bakanları, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı İsrail egemenliğini dayatmayı, yerleşimleri pekiştirmeyi ve yeni bir hukuki ve idari fiili durum oluşturmayı hedefleyen karar ve uygulamalarını en sert ifadelerle kınadı. Söz konusu adımların, Batı Şeria’nın yasa dışı ilhakına yönelik girişimleri hızlandırdığı ve Filistin halkının zorla yerinden edilmesine yol açtığı vurgulandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ortak bildiride, İsrail’in işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde herhangi bir egemenliğinin bulunmadığı bir kez daha yinelendi. Bakanlar, İsrail’in Batı Şeria’da sürdürdüğü yayılmacı politikalar ve hukuka aykırı uygulamaların bölgede şiddeti ve çatışmayı körüklediği uyarısında bulundu.

fevfev
İsrail ordusuna ait buldozerler, Batı Şeria’nın Ramallah kentinin batısındaki Şukba köyünde Filistinlilere ait üç evi yıktı. (AFP)

Bakanlar, bu hukuka aykırı uygulamaları kesin bir dille reddettiklerini belirterek, söz konusu adımların uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu, iki devletli çözümü baltaladığını ve Filistin halkının 4 Haziran 1967 sınırları içinde, başkenti Kudüs olan, bağımsız ve egemen bir devlet kurma yönündeki devredilemez hakkına saldırı niteliği taşıdığını vurguladı. Açıklamada, bu uygulamaların bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik devam eden çabaları da sekteye uğrattığı ifade edildi.

Bakanlar ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria’da hayata geçirilen bu yasa dışı uygulamaların hükümsüz ve geçersiz olduğunu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin özellikle 1967’den bu yana, Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarının demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeyi amaçlayan tüm İsrail uygulamalarını kınayan 2334 sayılı kararı başta olmak üzere BM kararlarının açık ihlali anlamına geldiğini kaydetti. Açıklamada, 2024 yılında Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından yayımlanan danışma görüşüne de atıf yapılarak, İsrail’in işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki politika ve uygulamalarının ve bu topraklardaki varlığının hukuka aykırı olduğu hatırlatıldı.

sdfrg
İsrailli askerler, işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde yerleşimcilerin yaptığı bir tur sırasında nöbet tutuyor. (Reuters)

Bakanlar, uluslararası topluma yasal ve ahlaki sorumluluklarını üstlenmesi çağrısını yineleyerek, İsrail’i işgal altındaki Batı Şeria’da tehlikeli tırmanışı ve yetkililerinin kışkırtıcı açıklamalarını durdurmaya zorlaması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkının ve iki devletli çözüm temelinde, uluslararası meşruiyet kararları ile Arap Barış Girişimi doğrultusunda devletini kurma yönündeki meşru taleplerinin karşılanmasının, bölgede güvenlik ve istikrarı garanti altına alacak adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmanın tek yolu olduğu ifade edildi.


Irak: Cumhurbaşkanlığı seçim oturumu için tarih belirleme konusunda yine karar veremedi

Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)
Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)
TT

Irak: Cumhurbaşkanlığı seçim oturumu için tarih belirleme konusunda yine karar veremedi

Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)
Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)

Irak parlamentosu, bugün gündemine yeni bir cumhurbaşkanı seçimini dahil etmeyi başaramadı; bu, parlamento seçimlerinin üzerinden iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen yaşanan üçüncü başarısızlık oldu.

Bu geri adım, Şii ve Kürt güçleri arasında devam eden siyasi anlaşmazlıkların ortasında geldi; bu anlaşmazlıklar, cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşmaya varmalarını engelledi ve ülkedeki siyasi çıkmazın devam etmesine neden oldu.

Mevcut Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, yeni bir hükümet kurma ve cumhurbaşkanı seçme için anayasal sürelerin aşılmasının ardından geçici hükümete liderlik ediyor; bu durum Irak siyasi sahnesini daha da karmaşıklaştırarak, anayasal kurumların etkinliğini zayıflatmaktadır.

Gözlemciler, bu durumun devam etmesinin, siyasi güçler arasındaki gerilim ve bölünme ortamında, devlet çalışmalarında daha fazla olumsuzluğa yol açabileceğine ve diğer anayasal hakların tamamlanmasını geciktirebileceğine dikkat çekiyor.


Meşal: Hamas, silah bırakmayı ve yabancı yönetimi reddediyor

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)
TT

Meşal: Hamas, silah bırakmayı ve yabancı yönetimi reddediyor

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)

Hamas'ın yurt dışı siyasi bürosunun başkanı Halid Meşal, hareketin silahlarından vazgeçmeyi ve Gazze Şeridi'nde "yabancı yönetimi" kabul etmeyi reddettiğini teyit etti.

Meşal, dün 17. Doha Forumu'nda yaptığı konuşmada, "direnişi, direniş silahlarını ve direnişi gerçekleştirenleri suçlu ilan etmenin" kabul edilemez bir şey olduğunu ifade etti. Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Meşal konuşmasına şöyle devam etti: "İşgal olduğu sürece direniş de vardır. Direniş, işgal altındaki halkların hakkıdır ve uluslararası hukukun, ilahi yasaların, ulusların hafızasının bir parçasıdır ve uluslar bununla gurur duyarlar."

Meşal, ABD Başkanı Donald Trump başkanlığındaki “Barış Konseyi”ne, Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına ve yaklaşık 2,2 milyon sakinine yardım ulaştırılmasına olanak sağlayacak “dengeli bir yaklaşım” benimsemesi çağrısında bulundu.

Fetih ise İsrail'i, Gazze'yi yönetmekle görevli ulusal komitenin Şeride girişini engellemeye devam etmekle suçladı ve bunu, İsrail'in ateşkes anlaşmasının bir sonraki aşamasını uygulamaya geçmeyi reddetmesi olarak değerlendirdi.