Amazon açıkladı: Yüzüklerin Efendisi dizisi neden Game of Thrones'tan 4 kat daha maliyetli olacak

Yüzüklerin Efendisi'nin film serisinde Gandalf karakterini Sir Ian McKellen canlandırmıştı (New Line Cinema)
Yüzüklerin Efendisi'nin film serisinde Gandalf karakterini Sir Ian McKellen canlandırmıştı (New Line Cinema)
TT

Amazon açıkladı: Yüzüklerin Efendisi dizisi neden Game of Thrones'tan 4 kat daha maliyetli olacak

Yüzüklerin Efendisi'nin film serisinde Gandalf karakterini Sir Ian McKellen canlandırmıştı (New Line Cinema)
Yüzüklerin Efendisi'nin film serisinde Gandalf karakterini Sir Ian McKellen canlandırmıştı (New Line Cinema)

Amazon, Yüzüklerin Efendisi televizyon dizisinin dudak uçuklatan bütçesini savundu.
The Independent'ın haberine göre, Amazon'un yakında çıkacak dizisi tarihin en pahalı dizilerinden biri olacak; yalnızca ilk sezonun maliyeti yaklaşık 650 milyon Yeni Zelanda doları, yani 465 milyon ABD doları (yaklaşık 3,9 milyar TL) ediyor.
Dijital yayın platformu, Kasım 2017'de en az 1 milyar dolar (yaklaşık 8,3 milyar TL) maliyete sahip 5 sezonluk bir prodüksiyon taahhüdü vermişti.
Amazon şefi Jennifer Salke, bunun bir diziye harcamak için çok fazla para olduğunu kabul ederken, projenin ardında Orta Dünya'nın dünyasına hayat vermek gibi belirli bir neden olduğu için rakamı savundu.
Hollywood Reporter'ın yuvarlak masa söyleşisinde konuşan Salke, Netflix'in Rian Johnson'un 2019 yapımı hit dedektif filminin iki devam filmini 469 milyon dolara (yaklaşık 4 milyar TL) satın almasına ilişkin, "Bıçaklar Çekildi (Knives Out) anlaşmasında gördüğünüz gibi, piyasa çıldırmış durumda" ifadelerini kullandı.
Amazon'un J.R.R. Tolkien'ın kaleme aldığı kaynak materyalinin hakları için 250 milyon dolar (yaklaşık 2 milyar TL) ödediğini ve böylece şu ana kada Yüzüklerin Efendisi'ne yaptığı genel yatırımı 715 milyon dolara (yaklaşık 6 milyar TL) çıkardığını belirtmek gerek.
Yine Hollywood Reporter'a göre şovun bütçesi için bir diğer karşılaştırma noktası da HBO'nun her sezon için prodüksiyon maliyeti yaklaşık 100 milyon dolar (yaklaşık 835 milyon TL) olan epik fantastik türündeki dizisi Game of Thrones. İlk sezonda her bölümün yapımı yaklaşık 6 milyon dolara (yaklaşık 50 milyon TL) mal olmuştu. Bu rakam, 8. sezonda bölüm başına yaklaşık 15 milyon dolara (yaklaşık 125 milyon TL) yükselmişti.
Salke "Bu devasa bir dünya inşa edilen bir dizinin bir sezonunun tamamı" diye devam etti.
"Sözkonusu rakam tıklaması eğlenceli, seksi veya çılgın bir haber başlığı fakat gerçekten de tüm diziyi taşıyacak şeyin altyapısını oluşturuyor."
Ardından ekledi:
"Çok fazla ikna süreci var ve nereyi uzatıp nerede sınır çekmek istediğimize dair kararlar almamız gerekiyor."
Salke, Amazon'un parasını geri kazanması için diziyi "birçok" kişinin "izlemesi gerektiğini" kabul etti.

Amazon'un "Yüzüklerin Efendisi" dizisinde "tanıdık" karakterler yer alacak (New Line Cinema)
Salke "Dev, küresel bir izleyici kitlesinin bunu randevulaştıkları bir televizyon programı olarak görmesi gerekiyor ve bunun olacağından da hayli eminiz" ifadelerini kullandı.
Bu yılın ilerleyen aylarında gösterime girmesi beklenen yeni Yüzüklerin Efendisi dizisi "Orta Dünya tarihinin destansı İkinci Çağı'dan kahramanca efsaneler" işleyecek. "J.R.R. Tolkien'in Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi'nde işlediği olaylardan binlerce yıl önce geçen" dizide okurlara "tanıdık" karakterler de yer alacak.
Filmde Cynthia Addai-Robinson, Joseph Mawle, Sir Lenny Henry, Peter Mullan ve Saint Maud yıldızı Morfydd Clark rol alacak.

Independent Türkçe



Uzmanlar yanıtladı: 15. kattan düşen çocuk nasıl hayatta kaldı?

Doktor Abzug, yetişkinlere göre daha esnek oldukları için çocukların kemiklerinin daha zor kırıldığı düşüncesine karşı çıkıyor (Unsplash/Temsili)
Doktor Abzug, yetişkinlere göre daha esnek oldukları için çocukların kemiklerinin daha zor kırıldığı düşüncesine karşı çıkıyor (Unsplash/Temsili)
TT

Uzmanlar yanıtladı: 15. kattan düşen çocuk nasıl hayatta kaldı?

Doktor Abzug, yetişkinlere göre daha esnek oldukları için çocukların kemiklerinin daha zor kırıldığı düşüncesine karşı çıkıyor (Unsplash/Temsili)
Doktor Abzug, yetişkinlere göre daha esnek oldukları için çocukların kemiklerinin daha zor kırıldığı düşüncesine karşı çıkıyor (Unsplash/Temsili)

ABD'de 2 yaşındaki bir çocuğun 15. kattan düşmesine rağmen hayatta kalması gündem oldu. 

Şaşırtan olay, Maryland eyaletine bağlı Montgomery County'de 15 Mayıs'ta meydana geldi. Bir oğlan çocuğu yerel saatle 14.00 sularında balkondan aşağı düştü.

Montgomery County Emniyet Müdürlüğü, ertesi gün yaptığı açıklamada ufak çocuğun çalılıklara düşerek kurtulduğunu bildirdi. Çocuğun bir bacağının kırıldığı ancak yaşamasının beklendiği de aktarıldı. 

Olayla ilgili soruşturmada henüz kimseye suçlama yöneltilmedi. 

Washington Post "inanılmaz", "hayret verici" ve "mucizevi" diye nitelenen kurtuluşun nasıl gerçekleştiğini uzmanlara sordu. 

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) fizik ve makine mühendisliği dersleri veren Anette Hosoi, "Asıl dikkate alınması gereken düşmenin kendisi değil, nasıl yere inildiğidir" diyor. 

Akademisyen, çocuğun düştüğü yerdeki çalılıkların yanı sıra çok hafif olmasının da kurtulmasını sağladığını vurguluyor. 

Çocuğun çalılıklara temas ettiği sırada saatte 65 kilometre hıza ulaştığını, bir yetişkinin hızınınsa saatte 95 kilometreyi geçebileceğini sözlerine ekliyor.  

Küçük ve hafif canlıların düşme esnasında daha az kinetik enerjiyle yere çarptığına işaret eden Hosoi bir tavşanın uçaktan yumuşak bir yere düşmesi halinde yüzde 50 ihtimalle kurtulabileceğini belirtiyor. 

@abcnews

A 2-year-old boy survived a fall from the 15th floor of a high-rise apartment building in Maryland when he landed in bushes and mulch on the ground, officials said. The fall occurred Thursday from the apartment's private balcony, which has protective glass, not a railing, according to local police. Adults were home at the time.

♬ original sound - ABC New

Çocuk ortopedisti Joshua Abzug da çalılıklardaki güçlü dalların düşüşü yavaşlatmakta önemli rol oynadığını söylüyor:

Dallar bükülüp kırılırken enerjiyi absorbe ederek çocuğun düşüş hızını azalttı. Muhtemelen bu sayede hayatı kurtuldu.

Abzug, "Tanrı'nın lütfuyla bu çocuğun yaşadığını düşünüyorum" diye de ekledi.

Acil servis doktoru Katie Donnelly ise balkon ve pencerelere karşı ebeveynleri uyardı. Çocuklara yönelik bu risklere karşı yeterince önlem alınmadığını vurguladı.

Independent Türkçe, Washington Post, People