Mısır İstihbarat Başkanı Kamil, Netanyahu ve Abbas ile kapsamlı barışı görüştü: Sıra Gazze’de

Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil, siyasi bir sürece giriş olarak esir takası ve uzlaşma konusunda anlaşma önerdi.

Batı Şeria'daki Beytüllahim ayırma duvarındaki ırkçı Ku Klux Klan'ın sembolü (AFP)
Batı Şeria'daki Beytüllahim ayırma duvarındaki ırkçı Ku Klux Klan'ın sembolü (AFP)
TT

Mısır İstihbarat Başkanı Kamil, Netanyahu ve Abbas ile kapsamlı barışı görüştü: Sıra Gazze’de

Batı Şeria'daki Beytüllahim ayırma duvarındaki ırkçı Ku Klux Klan'ın sembolü (AFP)
Batı Şeria'daki Beytüllahim ayırma duvarındaki ırkçı Ku Klux Klan'ın sembolü (AFP)

Mısır İstihbarat Müdürlüğü (GID) Başkanı Abbas Kamil, Kudüs dahil Batı Şeria'da sükuneti garanti edecek kapsamlı bir anlaşmayı ilerletmek amacıyla dün Tel Aviv ve Ramallah'ta yoğun görüşmelerde bulundu. Bugün aynı amaçla Gazze Şeridi'ne geçecek olan Kamil, aynı zamanda İsrail ile Hamas arasında bir takas anlaşmasının imzalanması ve Gazze’nin yeniden inşası konularını da ele alacak.
Bölge turunun ilk durağı İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Kudüs’teki ofisinde bir araya gelen Kamil, ardından Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı ile görüştü. Bugün ise Gazze'ye gelecek. Ramallah'taki Filistinli kaynaklar, Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamada, Kamil'in kapsamlı bir sükunetin sağlanmasını ve İsrail'in Kudüs'teki herhangi bir provokasyonu, Gazze'de Hamas veya liderlerine karşı operasyonu ve Batı Şeria'daki yerleşimleri durdurmasını içeren kapsamlı bir anlaşmayı ilerletmek istediğini aktardı. Ayrıca buna karşılık Filistinliler tarafından da herhangi bir saldırının durdurulmasını isteyen Kamil, esir takası ve Gazze Şeridi'nde yeniden yapılanma sürecini başlatmaya yönelik anlaşmanın tamamlanmasını amaçlıyor.
Kaynaklar ayrıca, "Elbette buna Filistin Yönetimi’nin ve Hamas'ın her türlü engeli aşmak için ortak çalışmayı onaylaması da dahil" dediler. Kaynaklar, Mısır'ın tüm bunlarla yeni bir siyasi sürece girişi sağlamak istediğini vurguladı.
Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede işbirliğini güçlendirme ve bölgesel meseleler ele alınırken, ikili ilişkiler, varılan mutabakatlar, güvenlik ve siyasi konularda iki ülkenin ortak çabalarından duyulan memnuniyet ifade edildi. Açıklamada, Netanyahu'nun toplantı sırasında Gazze Şeridi’nde gözaltına alınan asker ve sivillerin bir an önce geri gönderilmesi yönünde talebini dile getirdiği belirtildi. Ayrıca Hamas'ın askeri yeteneklerini geliştirmesini ve Gazze sakinlerini desteklemek için gelecekte yönlendirilecek kaynakların kullanılmasını engelleyecek mekanizmaların görüşüldüğü belirtildi.
Filistinlilerin kuşatmayı kaldırma ve yeniden inşa taleplerine karşılık İsrail’in söz konusu talepleri, Mısır’ın görüşmelerinde odak noktasını oluşturuyor. Ayrıca Filistin Yönetimi'nin de parçası olacağı Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için uygun bir uluslararası mekanizmanın bulunması konusunu da içeriyor.
Mısır, kapsamlı bir sakinliğe doğru ilerlemenin bölgede Filistinlilerin ve İsraillilerin müzakere masasına dönmesini sağlamayı içeren yeni bir siyasi süreci başlatmanın bir parçası olduğunu düşündüğü için ABD ve Ürdün ile koordinasyon içinde çalışıyor.
Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, esir takası anlaşmasına varılması da dahil olmak üzere tüm engelleri çözmek amacıyla Mısır’ın adımlarını sürekli olarak yönlendirdi.
Kamil, Sisi'nin rehberliğinde Filistin ve İsrail'e gelirken, Mısır güvenlik heyetinin bölgedeki çalışmaları kesintisiz olarak devam ediyor. Bu adımlar, İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi'nin Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile birlikte bu hafta aynı dosyaları tartışmak üzere dün Mısır'a gelmesiyle eş zamanlı geldi.
Taraflar üzerinde daha fazla baskı oluşturması beklenen Kamil turunda, İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben-Shabbat'ın huzurunda Netanyahu ile tüm dosyaları görüştü. Bu dosyaları daha sonra Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüşen Kamil, Abbas'ın bu ay yapılması gereken yasama seçimlerini iptal etmesinden etkilenen Hamas ile iç uzlaşı konusunu da ele aldı.
Filistin devlet başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Abbas'ın Kudüs, Batı Şeria ve Gazze dahil olmak üzere kapsamlı sükunete ilişkin tüm son gelişmeleri, Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını, bölgede barış, güvenlik ve istikrara giriş anlamına gelen Filistin ulusal diyaloğu ve siyasi ufuk belirleme konularında görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. Ayrıca Abbas’ın, Mısır'ın Filistin halkını ve haklı davasını destekleme konusundaki tutumlarına, çabalarına ve inisiyatifine övgüde bulunduğu kaydedildi. Mısır İstihbarat Başkanı Kamil ise görüşmede, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Mahmud Abbas'a selamlarını ileterek, Filistin meşruiyetinin ve unvanının önderi olduğunu belirttiğini aktardı. Ayrıca Kamil, Abbas'a Sisi'nin atılan tüm adımlarda ve gerçekleştirilen girişimlerde Mısır'ın Filistin yönetimiyle çalışmayı ve koordinasyonu sürdüreceği mesajını da iletti. Toplantıya Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi'nin (el-Fetih) Merkez Komite Üyesi ve Filistin Sivil İşler Genel Kurulu Başkanı Hüseyin eş-Şeyh ve Filistin İstihbarat Başkanı Macid Ferec katıldı.
Kamil'in Hamas liderleriyle görüşmek üzere bugün Gazze Şeridi'ne gelmesi bekleniyor. Mısır, uzun süredir Hamas ile İsrail arasında bir eski takası anlaşmasında arabuluculuk yapıyor. Ancak önceki girişimler anlaşmanın ddeğeri konusunda bir anlaşmazlık nedeniyle sonuçsuz kaldı. Hamas, eski mahkumlar ve müebbet hapis cezasına çarptırılan liderler de dahil olmak üzere yüzlerce mahkumun nihai bir anlaşma karşılığında serbest bırakılmasını şart koştu. Ancak İsrail bunu reddetti. Bugün İsrail, ateşkes görüşmelerinde ve Gazze'nin yeniden inşasında herhangi bir ilerleme kaydedilmesi için Gazze Şeridi'ndeki askerlerinin iadesini şart koşuyor.
Gazze Şeridi'nde 2014 yazında çıkan savaşta Hamas tarafından 2’si asker 4 İsrailli esir alınmıştı. İsrail tarafı ise Oron Şaul ve Hadar Goldin isimli askerlerinin savaşta öldüklerini ancak cesetlerinin alıkonulduğunu, biri Etiyopya asıllı diğeri Arap olmak üzere 2 vatandaşının da Gazze'de olduğunu ileri sürmüştü.
Bu dosya, uzlaşma ve yeniden yapılanmanın yanı sıra, Abbas Kamil'in Gazze Şeridi'nde ele alacağı en önemli dosyalardan biri olarak kabul ediliyor. Kamil, Gazze ekonomisini canlandırmak için sunulacak destekleri ve bir dizi projeyi açıklayacak. Dün, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin fotoğrafları, Kamil'in gelişinden bir gün önce Gazze sokaklarına asıldı. Sisi, abluka altına alınmış Gazze Şeridi’nin yeniden inşasına yardım etmek için 500 milyon dolar sözü verdi.

 


UNICEF: Sudan'daki savaş milyonlarca çocuğun hayatını paramparça etti

Sudanlı 17 aylık kız çocuğu Selma Issa Abkar, Çad yakınlarındaki Abotengi yerinden edilme bölgesinde Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından işletilen bir klinikte dinleniyor (AP)
Sudanlı 17 aylık kız çocuğu Selma Issa Abkar, Çad yakınlarındaki Abotengi yerinden edilme bölgesinde Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından işletilen bir klinikte dinleniyor (AP)
TT

UNICEF: Sudan'daki savaş milyonlarca çocuğun hayatını paramparça etti

Sudanlı 17 aylık kız çocuğu Selma Issa Abkar, Çad yakınlarındaki Abotengi yerinden edilme bölgesinde Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından işletilen bir klinikte dinleniyor (AP)
Sudanlı 17 aylık kız çocuğu Selma Issa Abkar, Çad yakınlarındaki Abotengi yerinden edilme bölgesinde Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından işletilen bir klinikte dinleniyor (AP)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sudan'da iki yıldır devam eden savaş sırasında çocuk haklarına yönelik ağır ihlallerin sayısının yüzde 1.000 arttığını açıkladı. UNICEF dünyayı zor durumdaki milyonlarca çocuğu terk etmemeye çağırdı.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, “İki yıldır süren savaş ve yerinden edilme Sudan'daki milyonlarca çocuğun hayatını paramparça etti” dedi.

UNICEF açıklamasında, çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması, kaçırılması, zorla askere alınması ve cinsel şiddet de dahil olmak üzere çocuk haklarının ağır bir şekilde ihlal edildiğine dikkat çekerek, bu ihlallerin “iki yılda yüzde 1.000 arttığını” ve ülke geneline yayıldığını belirtti.

AFP tarafından UNICEF'ten elde edilen ve olduğundan az gösterildiğine inanılan rakamlara göre, Sudan'da öldürülen veya yaralanan çocuk sayısı 2022'de 150 teyit edilmiş vakadan 2023 ve 2024'te yaklaşık 2 bin 776'ya yükseldi. Benzer şekilde, okul ve hastanelere yönelik saldırıların sayısı da 2022'de 33 doğrulanmış vakadan son iki yılda 181'e yükseldi.

Öte yandan UNICEF'e göre, insani yardıma muhtaç çocuk sayısı iki yıl içinde iki kat artarak 2023 başında 7,8 milyondan bugün 15 milyonun üzerine çıktı. Russell, “Sudan bugün dünyanın en kötü insani krizini yaşıyor ama dünyanın dikkatini çekmiyor. Sudan'ın çocuklarını terk edemeyiz" dedi.

Russell, uluslararası toplumu Sudan'da devam eden savaşı sona erdirmek için çalışmaya çağırarak, ülkede 462 bin çocuğun Mayıs ve Ekim ayları arasında şiddetli akut yetersiz beslenme riski altında olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres dün (Pazartesi), iki yıldır “acımasız” bir savaşın sürdüğü Sudan'a silah ve savaşçı akışının devam etmesini kınadı. Guterres, Sudan'daki savaşın üçüncü yılına girmesinin arifesinde yaptığı açıklamada şunları söyledi “Silah ve savaşçıların Sudan'a gelmeye devam ederek çatışmanın devam etmesine ve ülkenin geri kalanına yayılmasına yol açmasından derin endişe duyuyorum.”

Sudan'da devam eden savaşın durdurulması çağrısını yineleyan Genel Sekreter “Dış destek ve silah akışı durdurulmalıdır. Taraflar üzerinde en fazla etkiye sahip olanlar bunu Sudan halkının yaşamlarını iyileştirmek için kullanmalı, felaketi sürdürmek için değil" dedi.

Guterres açıklamasında “Sivillerin korunmasını sağlamanın tek yolu bu anlamsız çatışmaya son vermektir” vurgusunu yaptı. Sudan'da 15 Nisan 2023'ten bu yana devam eden savaş ülkede büyük bir insani felakete yol açtı. Savaş on binlerce insanın ölümüne, 13 milyondan fazla insanın ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler olarak yerlerinden edilmesine ve ülkenin birçok bölgesinin kıtlığa sürüklenmesine neden oldu.