Kuveyt, Filistin Devleti’nin kurulması çağrısını yineledi

Filistin Başbakanı, Kuveyt Emiri, Kuveyt Başbakanı ve Ulusal Meclis Başkanı ile görüştü

Kuveyt Emiri dün Filistin Başbakanı’nı kabul etti (KUNA)
Kuveyt Emiri dün Filistin Başbakanı’nı kabul etti (KUNA)
TT

Kuveyt, Filistin Devleti’nin kurulması çağrısını yineledi

Kuveyt Emiri dün Filistin Başbakanı’nı kabul etti (KUNA)
Kuveyt Emiri dün Filistin Başbakanı’nı kabul etti (KUNA)

Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah dün (Salı), Kuveyt’in Filistin davasına yönelik kararlı ve destekleyici tutumunu vurguladı. Kuveyt Emiri, ülkeyi ziyaret eden Filistin Başbakanı Muhammed İbrahim Iştiyye ile Bayan Sarayı’nda yaptığı görüşmede, ülkesinin Filistin davasına yönelik kararlı ve destekleyici tutumunu vurgularken, uluslararası meşruiyet kararları ve Arap Barış Girişimi gereğince, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti kurma arzusunda kardeş Filistin halkının yanında olduğunu belirtti.
Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’nın aktardığına göre, Kuveyt Emiri Filistin davasının Kuveyt’in ve Filistin halkına güvenlik ve barış temennisinde bulunan Arap ve İslam dünyasının öncelikli konusu olduğunu ve öyle olmaya devam edeceğini bir kez daha belirtti. KUNA, Filistin Başbakanı’nın, Kuveyt Emiri’ne Kuveyt’in Filistin davasına yönelik çabaları ve Filistin halkının tüm hedefleri gerçekleştirmesi için verdiği destek için teşekkürlerini ve memnuniyetini dile getirdiğini aktardı.
Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamed es-Sabah da Filistin Başbakanı Muhammed İbrahim Iştiyye ile Bayan Sarayı’nda dün resmi bir görüşme gerçekleştirdi. KUNA, görüşmelerin iki ülke arasındaki tarihi ikili ilişkilerin derinliğini ve iki kardeş halk arasındaki güçlü kardeşlik bağlarını yansıtan dostane bir atmosferde gerçekleştirildiğini belirtti. Taraflar bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundular ve bölgede barış ve istikrarın sağlanması için sarf edilen diplomatik çabaları desteklenmesi için tarafların istişarenin ve sürekli koordinasyonun desteklenmesini ele aldılar.
Kuveyt Başbakanı görüşmelerin akabinde yaptığı basın açıklamasında, Kuveyt Devleti’nin Filistin davasına karşı kararlı tutumuna bağlılığını, uluslararası meşruiyet kararlarına ve Arap Barış Girişimi gereğince kardeş Filistin halkının başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma meşru hakkına verdiği desteği vurguladı. Başbakan, Ortadoğu’da barış sürecinin yeniden başlatılması, İsrail işgal yetkililerinin ihlallerinin tekrarlanmamasının güvence altına alınması ve istenilen barış ve istikrara ulaşılması için kardeş Filistin halkına yönelik şiddet içeren operasyonlara son verilmesine yönelik uluslararası düzeyde ortak çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı. 
Filistin Başbakanı Kuveyt Ulusal Meclisi Başkanı Merzuk Ali el-Ganim ile de görüştü. Ganim görüşme sırasında, Meclis’in Filistin davasına yönelik tutumunun, devletin konuyla ilgili ilk resmi tutumunun bir uzantısı olduğunu vurguladı. Meclis Başkanı ayrıca Filistin halkının kararlılığını, mücadelesini ve davasını destekleyen Kuveyt Ulusal Meclisi’nin bu konudaki “kararlı” tutumunu vurguladı. Ganim, Filistin halkının kararlılığının ve omuz omuza vermesinin, İsrail’in işgal çalışmalarını tüm dünya kamuoyunun gözü önüne serilmesine katkı sağladığına dikkati çekti.
Filistin Başbakanı ise Kuveyt Devleti’nin Filistin davasına yönelik tarihsel desteğinin yanı sıra, Filistin davasına yönelik resmi makamların ve halkın tutumuna övgüde bulundu.



Suudi Arabistan "denetim" otoritesi: Yolsuzluk davalarına karışan çalışanlar görevden uzaklaştırıldı

Riyad'daki "Denetim ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu"nun genel merkezi (Şarku'l Avsat)
Riyad'daki "Denetim ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu"nun genel merkezi (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan "denetim" otoritesi: Yolsuzluk davalarına karışan çalışanlar görevden uzaklaştırıldı

Riyad'daki "Denetim ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu"nun genel merkezi (Şarku'l Avsat)
Riyad'daki "Denetim ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu"nun genel merkezi (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele ve Denetim Kurumu dün, son zamanlarda soruşturduğu suç davalarına karışan hem kamu hem de özel sektör çalışanlarını içeren kişilerin gözaltına alındığını duyurdu. Kurum, gerekli yasal işlemlerin tamamlanması için yasal süreçlerin devam ettiğini belirtti.

Kurum, yaptığı açıklamada, Kamu Yatırım Fonu (PIF) ile iş birliği içinde, PIF'in bir yan kuruluşunda proje yöneticisi olarak çalışan bir Suudi vatandaşının gözaltına alındığını açıkladı. Bu kişi, ticari bir işletmenin sahibi olan iki Suudi vatandaşından (onlar da tutuklandı) ve farklı bir ticari işletmede yönetici olarak çalışan başka bir Suudi vatandaşından (o da tutuklandı) 2.175.000 riyal rüşvet aldığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Rüşvetler, ticari işletmeye bir şirket alanının yenilenmesi projesinin verilmesi ve her iki işletmenin de projede taşeronluk işi almasının sağlanması karşılığında ödenmişti.

Açıklamada, Sağlık İşleri Bakanlığı'nda çalışan bir kişinin, toplam 384 milyon 295 bin 150 riyal tutarındaki iki projenin ticari bir kuruluşa verilmesi ve ihale süreçlerinin kolaylaştırılması karşılığında 500 bin riyal aldığı sırada gözaltına alındığı belirtildi. Soruşturmalar sonucunda, kararlaştırılan toplam tutarın 10 milyon riyal olduğu, bu tutarın 4 milyon 500 bin riyalinin daha önce ticari kuruluşun genel müdüründen (görevden uzaklaştırılmış) alındığı, ilk olarak bu tutarın mühendislik işleri müdürüne, yardımcısına ve ihale inceleme komitesi başkanına (görevden uzaklaştırılmış) teslim edildiğinin kanıtlandığı ifade edildi.

İçişleri Bakanlığı ile iş birliği içinde, emekli bir astsubay, polis karakolunda görev yaptığı dönemde suç davalarında ele geçirilen 2,16 milyon riyali zimmetine geçirmekten; Sivil Savunma'da görevli bir astsubay, ticari kuruluşlardan güvenlik yönetmeliklerine uymama nedeniyle ceza kesmemek karşılığında para talep etmekten; ve bir polis karakolunda görevli bir asker ile iki vatandaş, bir vatandaştan 1,4 milyon riyali zimmetine geçirmek ve bu olaya katılmaktan tutuklandı.

Açıklamada, Nüfus Müdürlüğü'nde çalışan 3 kişinin, gözaltına alınan bir vatandaştan, usulsüz bir şekilde doğum kaydı yaptırmak ve ulusal kimlik kartı çıkarmak karşılığında taksitler halinde 850 bin riyal aldıkları gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi. Ayrıca, belediyelerde çalışan 3 kişiden ilkinin, arsa ruhsatı ve imar planı işlemlerinin kolaylaştırılması ve tamamlanması karşılığında kararlaştırılan 800 bin riyalden 300 bin riyal aldığı, ikincisinin, ihale değerlendirme komitesi üyesi olması nedeniyle belediye binası inşaatı ve geliştirme projesi ihalesinin kolaylaştırılması karşılığında gözaltına alınan bir vatandaştan 20 bin riyal aldığı, üçüncüsünün ise bir müteahhit firmada çalışan ve gözaltına alınan bir vatandaşla iş birliği içinde usulsüz bir şekilde inşaat ruhsatı ve inşaat tamamlama belgesi düzenlemek karşılığında para aldığı belirtildi.

Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı çalışanı ve bir bölge sakini, vatandaşlardan para alarak, var olmayan hayvanlar için hayali kayıt numaraları oluşturarak tarımsal hayvancılık desteği konusunda dosya açma ve uygunluk güncellemesi yapma suçundan tutuklandı. Bölgesel kalkınma otoritesinin bir başka çalışanı ise eşini işvereninin sözleşme yaptığı şirketlerde çalışıyor gibi gösterip, çalışmadığı halde aylık maaşını ödemesi nedeniyle tutuklandı. Otorite, kamu fonlarını zimmete geçiren veya konumunu kişisel kazanç veya kamu yararına zarar vermek için kullanan herkesi izleme ve yakalama konusundaki kararlılığını teyit etti ve bu kişilerin işlerine son verildikten sonra bile hesap vereceklerini belirtti. Mali ve idari yolsuzluk suçlarının zaman aşımı olmadığını vurgulayan otorite, ihlal edenlere karşı kanunun tüm gücünü hoşgörü göstermeden uygulama kararlılığını dile getirdi.


Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nden Fas Kralı'na geçmiş olsun telefonu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nden Fas Kralı'na geçmiş olsun telefonu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, Başbakan sıfatıyla dün Fas Kralı VI. Muhammed ile telefon görüşmesi yaptı.

Görüşme sırasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Fas Kralı'nın sağlık durumunu sordu ve kendisine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kral VI. Muhammed ise Prens Muhammed bin Salman'a asil kardeşlik duygularından dolayı minnettarlığını ifade etti.


Suudi Arabistan: Hac ve Umre Bakanlığı, düşük performans nedeniyle bin 800 yabancı seyahat acentesiyle olan sözleşmelerini askıya aldı

Mekke-i Mükerreme (Şarku’l Avsat)
Mekke-i Mükerreme (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan: Hac ve Umre Bakanlığı, düşük performans nedeniyle bin 800 yabancı seyahat acentesiyle olan sözleşmelerini askıya aldı

Mekke-i Mükerreme (Şarku’l Avsat)
Mekke-i Mükerreme (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, yaklaşık 5 bin 800 yabancı seyahat acentesinden bin 800’ü ile mevcut sözleşmeleri askıya aldığını açıkladı. Bakanlık, acentelere eksikliklerini gidermeleri için 10 günlük süre tanındığını bildirdi. Karar, düzenli değerlendirme sonuçları ve hizmet kalitesindeki yetersizlikler ile performans düşüklüğüne dayanıyor.

Bakanlık, durdurmanın yalnızca yeni vize başvurularını kapsadığını, bu adımın acentelerin sınıflandırma notlarını iyileştirmesi ve belirlenen standartlara uyum sağlamasına yönelik düzenleyici bir uygulama olduğunu belirtti. Sözleşmeler, verilen süre sonunda gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra yeniden aktif hale getirilecek.

Bakanlık, mevcut vizesi veya rezervasyonu bulunan hacı adayları ve umrecilerin bu uygulamadan etkilenmeyeceğini, hizmetlerin kesintisiz şekilde devam edeceğini bildirdi. Bakanlık, onaylanmış sınıflandırma ve performans göstergelerinin, hizmet sağlayıcıların standartlara uyumunu artırmaya ve kaliteli hizmet sunulmasını sağlamaya yönelik temel bir düzenleyici önlem olduğunu vurguladı. Bakanlık ayrıca, hacı adayları ve umrecilerin haklarının korunması ve hizmet sürekliliğinin sağlanmasının tüm düzenleyici adımlarda öncelik olduğunu belirtti.

Hac ve Umre Bakanlığı Sözcüsü Dr. Gassan en-Nuymi, verilen süre sonunda eksikliklerini gidermeyen acentelere karşı tüm yasal işlemlerin uygulanacağını açıkladı.

En-Nuymi, denetim ve değerlendirme araçlarının uygulanmaya devam edeceğini, böylece sistemin güvenilirliğinin artırılacağını ve hacı adayları ile umrecilerin haklarının korunacağını ifade etti.