Berlin, İkinci Libya Konferansı ile nüfuzunu koruyor

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi dün Hafter’in Bingazi’deki ofisinde (AFP)
Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi dün Hafter’in Bingazi’deki ofisinde (AFP)
TT

Berlin, İkinci Libya Konferansı ile nüfuzunu koruyor

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi dün Hafter’in Bingazi’deki ofisinde (AFP)
Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi dün Hafter’in Bingazi’deki ofisinde (AFP)

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 23 Haziran’da düzenlenmesi planlanan İkinci Libya Konferansı’na Berlin’in ev sahipliği yapacağını duyurdu.
Avrupa gezisinin bir parçası olarak dün Fransa’yı ziyaret eden Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, hükümetinin geçiş dönemini sona erdirmenin yanı sıra güçlü ve güvenilir bir şekilde özgür ve adil seçimlere ulaşmak için çalıştığını belirterek, Libya'nın geleceğinin önünü açmak istediklerini söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Berlin sürecine katılan ülkeleri ve örgütleri 23 Haziran'da Dışişleri Bakanlığında düzenlenecek İkinci Berlin Libya Konferansı'na davet etti. Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin de katılım sağlayacağı kaydedildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, konferansta 19 Ocak 2020’de düzenlenen Berlin Libya Konferansı’ndan bu yana kaydedilen ilerlemeyi değerlendirmek ve ülkede sürdürülebilir istikrarı sağlamak için atılacak sonraki adımlara odaklanılacağına işaret edildi. Açıklamada ayrıca, 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlerin hazırlıkları ve ateşkes anlaşmasında yer alan yabancı birliklerin ve paralı askerlerin Libya’dan çekilmesinin ön planda yer alacağı, bunun yanı sıra Libya’daki güvenlik güçlerinin birleştirilmesine ilişkin adımların ele alınacağı kaydedildi.
Diğer yandan Almanya'nın Libya Büyükelçisi Oliver Owcza, Libya Yüksek Seçim Kurulu Başkanı İmad es-Sayih’in önceki akşam kendisine ulusal seçimlere yönelik yasal ve lojistik hazırlıklardaki ilerleme hakkında bilgi verdiğini belirterek, hükümetin siyasi ve pratik desteğini yineleyerek tüm Libyalılara seçimlere katılımın sağlama çağrısı yaptı.
Bu bağlamda Dibeybe dün Fransa’nın başkenti Paris’te Libya'nın yeniden yapılanma ve kalkınma alanında büyük çalışmalar beklediğini vurguladı. Libya Başbakanı yeniden yapılanma ve kalkınmaya katkıda bulunması için dost ve kardeş ülkelerden tüm şirketlere hoş geldiniz derken, İtalyan şirketlerin Libya’da çalışma tecrübesi sebebiyle ülkelerinde en önemli kurumlardan biri olacağına değindi.
İtalya’nın başkenti Roma’da mevkidaşı Mario Draghi ile ortak basın açıklaması düzenleyen Dibeybe, iki ülke arasındaki ekonomik hareketi canlandırmaya dönüşün, hastaların acılarını ve acil tıbbi vakaları hafifletmedeki önemi nedeniyle Avrupa hava sahasının Libya'ya açılmasının hızlandırılmasını gerektiğini söyledi. Libya Başbakanı a
Ayrıca, İtalya ve Avrupa üniversitelerinde eğitim gören öğrencilerin seyahat yükleri ve maliyetlerinin azaltılması konusuna da değindi.
Libya Başbakanı Roma’ya ilk ziyaretinde, hükümetinin ikili işbirliğini ilerletme ve 2008'de imzalanan Dostluk, Ortaklık ve İşbirliği Antlaşması'nın hükümlerinin uygulanmasını takip etmek için ortak komitelerdeki çalışmaları sürdürme konusundaki istekliliğini vurguladı.
İtalya Başbakanı, yıl sonundan önce tüm paralı askerlerin ve yabancı kuvvetlerin  Libya’dan geri çekilmesi ve anayasal temeller üzerinde kurumsal bir yapıya kavuşturulması gerektiği konusunda ülkesinin tutumunu yineledi.
Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter dün (1 Haziran) Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis ile bir araya geldi. Hafter’in ofisinden yapılan açıklamada, Libya arenasındaki son gelişmelerin ele alındığını bildirerek daha fazla ayrıntıya yer vermedi.



Trump'ın Afrika'dan Sorumlu Kıdemli Danışmanı Boulos: Sudan'daki savaş dünyanın en büyük insani krizi

Faşir’in HDK’nın eline geçmesinin ardından kentten kaçan Sudanlılar (AFP)
Faşir’in HDK’nın eline geçmesinin ardından kentten kaçan Sudanlılar (AFP)
TT

Trump'ın Afrika'dan Sorumlu Kıdemli Danışmanı Boulos: Sudan'daki savaş dünyanın en büyük insani krizi

Faşir’in HDK’nın eline geçmesinin ardından kentten kaçan Sudanlılar (AFP)
Faşir’in HDK’nın eline geçmesinin ardından kentten kaçan Sudanlılar (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Afrika'dan Sorumlu Kıdemli Danışmanı Massad Fares Boulos, Sudan'daki savaşı ‘dünyanın en büyük insani krizi’ olarak tanımladı. Boulus, Fransız Haber Ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada diplomatik çabaların barışa doğru ilerleme sağlamasını umduğunu söyledi.

Sudan’da 2023 yılının nisan ayında Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile eski yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu (Hamideti) liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında savaşın patlak vermesinden bu yana, on binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 12 milyon kişi yerinden edildi.

HDK, geçtiğimiz ekim ayı sonlarında, Sudan’ın Darfur bölgesinin batısında yer alan stratejik öneme sahip olan Faşir şehrini 18 ay süren kuşatmanın ardından ele geçirdi. Bu süreçte toplu katliamlar ve cinsel şiddet olayları yaşandığına dair haberler basına yansıdı.

dsfrg
Faşir’deki çatışmalardan kaçarak Tavile’deki bir mülteci kampına sığınan çocuklar, 3 Kasım 2025 (AP)

Boulos, Katar’ın başkenti Doha'da AFP’ye, Sudan'daki çatışmanın ‘günümüz dünyasındaki en büyük insani kriz ve en büyük insani felaket’ olduğunu söyledi.

Trump'ın Afrika'dan Sorumlu Kıdemli Danışmanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Faşir’de özellikle son iki-üç hafta içinde yaşananları ve o videoları hepimiz gördük. O haberleri gördük. Bu zulümler kesinlikle kabul edilemez. Bu durum bir an önce sona ermeli.”

Washington, savaşan tarafları Sudan'da ateşkes ilan etmeye çağırdı.

Ordu yanlısı Sudan hükümeti, ABD'nin ateşkes önerisiyle ilgili toplantının ardından savaşa devam edeceğini açıkladı.

HDK ise arabulucuların insani ateşkes önerisini kabul ettiğini duyururken, savaşmaya devam ediyor.

ABD'nin Sudan'daki arabulucu ortaklarıyla birlikte her iki tarafı da ‘üç aylık insani ateşkes’ üzerinde anlaşmaya çağırdığını söyleyen Boulos, ‘ateşkesin tartışıldığı ve müzakere edilmek üzere olduğunu’ belirterek, Tarafları bu öneriyi kabul etmeye ve gecikmeksizin derhal uygulamaya koymaya çağırdıklarını söyledi.

xssadf
Faşir’deki HDK üyeleri (AFP)

ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır, geçtiğimiz eylül ayında, önce insani yardım için ateşkes, ardından kalıcı ateşkes ve sivil yönetime geçiş için ortak bir bildiri yayınladı. Ancak bildiride savaşan tarafların hiçbirinin geçiş sürecine katılmayacağı belirtildi.

Boulos, ABD’nin ortaklarıyla birlikte, sivil yönetime geçiş de dahil olmak üzere daha geniş kapsamlı plan konusunda ‘önümüzdeki haftalarda bazı ilerlemeler kaydetmeyi’ umduğunu belirtti.

ABD’li yetkili, ‘en büyük önceliğin insani boyut ve insani ateşkes olmaya devam ettiğini’ vurguladı.


Irak’ın yeni parlamentosunda ‘siviller’ yok

IKBY’deki bir sandıkta oy kullanan bir seçmen (AFP)
IKBY’deki bir sandıkta oy kullanan bir seçmen (AFP)
TT

Irak’ın yeni parlamentosunda ‘siviller’ yok

IKBY’deki bir sandıkta oy kullanan bir seçmen (AFP)
IKBY’deki bir sandıkta oy kullanan bir seçmen (AFP)

Irak’ta geçtiğimiz hafta yapılan genel seçimlerde sadece Basra'daki Fav-Zaho İttifakı adayının bir sandalye kazandığı muhalefet kanadındaki üç ittifakın ezici bir yenilgiye uğramasıyla yeni parlamentoda sivil güçlerin temsiliyeti tamamen ortadan kalktı.

Sivil ittifaklar arasında Bedil, Sivil Demokratik Hareket, Fav-Zako ve Medeniyyun yer alıyordu ve yaklaşık 389 aday vardı. Ancak bu adayların çoğu, ittifak liderlerinin ‘sıfır’ olarak nitelendirdiği sonuçlar aldı.

Adaylar, geleneksel partilerin sahip olduğu etki ve finansman ağlarının belirleyici bir rol oynadığını, sivil güçlerin ise iç çekişmelerden ve zayıf organizasyon ve finansmandan şikayet ettiğini söylediler. Ayrıca, destekçileri arasındaki güven eksikliği ve katılımın azalmasının kazanma şanslarını düşürdüğünü de eklediler.

Adaylar, yenilgilerinin ‘seçimler adaletsizliğin olması’, siyasi finansmanın denetlenmemesi ve nüfuzlu grupların seçmenler üzerinde baskı kurmasından kaynaklandığını söylediler.


SDG: Şam'a bağlı grupların saldırısını engelledik. Her türlü saldırıya karşılık vermeye hazırız

SDG üyeleri (arşiv fotoğrafı - Reuters)
SDG üyeleri (arşiv fotoğrafı - Reuters)
TT

SDG: Şam'a bağlı grupların saldırısını engelledik. Her türlü saldırıya karşılık vermeye hazırız

SDG üyeleri (arşiv fotoğrafı - Reuters)
SDG üyeleri (arşiv fotoğrafı - Reuters)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından dün yapılan açıklamada Rakka’nın doğusunda Suriye hükümetine bağlı grupların saldırısının engellendiği belirtildi. Açıklamada SDG’nin Şam hükümetine bağlı bazı grupların yarattığı kaos ve sonuçsuz çabaları yansıtan her türlü yeni saldırıya yanıt vermeye hazır olduğu vurgulandı. SDG ayrıca gerilimin tırmanmasını önlemek için orantılı bir yanıt verdiğini de ifade etti.

SDG, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Şam hükümetine bağlı bazı grupların yarattığı kaos ve sonuçsuz çabaları yansıtan yeni bir saldırıda, güçlerimiz Rakka'nın doğu kırsalındaki Ganim el-Ali köyü çevresinde hain bir saldırıya maruz kaldı. Bu saldırıda söz konusu gruplar, sivillerin güvenliğini ve bölgenin istikrarını hiçe sayarak kamikaze insansız hava araçları (İHA) ve ağır silahlar kullandı.”

cdf
Kamışlı kentinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG üyeleri (Reuters)

SDG, güçlerinin saldırıyı ‘tüm sorumluluğuyla’ püskürttüğünü ve çatışmalarda üç üyesinin hafif şekilde yaralandığını, ayrıca ‘saldıran gruplar arasında da kayıpların olduğu doğrulandığını’ belirtti.

Açıklamada bu ‘pervasız’ davranışın, bölgede gerginliği tırmandırmak ve istikrarı korumaya yönelik tüm çabaları baltalamak isteyen tarafların bu yöndeki çabalarını teyit ettiği vurgulandı.

Müdahalesinin ‘saldırının niteliğine orantılı olduğunu, itidal göstermeye ve çatışmanın tırmanmasını önlemeye tam olarak kararlı olduğunu’ belirten SDG’nin açıklamasında “Tekrarlanan saldırılar ve provokasyonlar karşısında seyirci kalmayacağımızı ve bölgelerimizi, güçlerimizi ve halkımızı her türlü tehditten korumak için uygun önlemleri alacağımızı teyit ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın sonunda ise şöyle denildi:

“Bu grupların destekçilerini, tüm bölgenin güvenliği ve istikrarına doğrudan tehdit oluşturan sorumsuz uygulamalarına son vermeleri ve onları kontrol altına almaları için çağırıyoruz.”