Libya petrol şirketi çalışanlarının grevlerini azaltmak amacıyla Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) Başkanı Mustafa Sanallah, 8 Haziran’da Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası Başkanı Saad Dinar el-Fahri ile sektördeki işçilerin koşullarının iyileştirilmesi ile ilgili bir dizi meseleyi ele aldı. Görüşülen konulan arasında maaşların artırılması ve sağlık sigortası hizmeti sunulması meselesi yer alıyor.
Libya Petrol Sektörü Genel İşçi Sendikası, daha önce üyelerinin ‘maaş zammı’ taleplerinin karşılanmaması halinde üretimi azaltma tehdidinde bulunmuştu. Sendika, birçok defa petrol üretiminin kademeli olarak azaltılması da dahil olmak üzere, yasa ve Anayasa Beyannamesi uyarınca izin verilen her türlü araç ve yöntemlerle haklarını elde etmek için güçlendirici önlemler alacaklarını ve bir hareket başlatacaklarını açıkladı.
Ancak NOC, sektörün henüz toparlanmadığını belirterek, “Başkent Trablus’taki savaş nedeniyle sekiz aydır kapalı olmasının etkileri hâlâ sürüyor. Savaş, altyapıya büyük bir zarar verdi” açıklaması yaptı.
NOC, 8 Haziran’da yaptığı açıklamada, Sanallah ve Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası Başkanının yanı sıra kurumun Yönetim Kurulu üyesi Muhammed el-Amari’nin de yer aldığı toplantının, 2013 tarihli 642 sayılı kararın etkinleştirilmesine odaklandığını ifade etti. Bu çerçevede ‘sektör çalışanlarının ücretlerinin artırılması, sağlık sigortası hizmetlerinin sunulması, çalışanların koşullarının iyileştirilmesine yönelik iç ve dış eğitim planları’ meselelerinin görüşüldüğü belirtildi.
Sanallah ise kararın Petrol ve Gaz Bakanlığı’na iletildiğini ve bu konuda yanıt beklendiğini dile getirdi. Yetkili, sağlık sigortası hizmetlerini geliştirmek amacıyla kurumun ayrıca sektöre ayrılan bütçenin onaylanmasını beklediğini vurguladı.
Genel Petrol Sendikası, devlette sorumlu egemen makamlara ‘bu sektördeki işçilerin maaşlarının artırılması taleplerine cevap vermeleri ve 2013 tarihli 642 sayılı kararın engellenmesine yol açan sebepleri tüm şeffaflığıyla açıklığa kavuşturmaları’ için birçok defa çağrı yaptı.
NOC Başkanı, Mısırlı yetkili ile görüştü
Öte yandan NOC Başkanı Mustafa Sanallah, Mısır’ın Trablus Maslahatgüzarı Büyükelçi Muhammed Servet ve beraberindeki heyet ile bir araya gelerek, petrol ve gaz alanındaki ortak anlaşmaların etkinleştirilmesi meselesini ele aldı.
Kurum tarafından yapılan açıklamada, toplantıda iki kardeş ülke arasında petrol ve gaz alanındaki ikili iş birliğinin ve ortak çalışma ufuklarının genişletilmesinin gözden geçirildiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, iki taraf arasında geçen yıllarda imzalanan anlaşmaların ve 2009 yılından bu yana askıya alınan ortak komitelerin etkinleştirilmesi meselesine de değinildi.
Kurum, Mısırlı ‘ENPPI’ ve ‘Petrojet’ şirketleri ve 2007 yılında kurulan Libya Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Fonu ile ortaklaşa, ENPPI’ için yüzde 24,5, Petrojet için yüzde 24,5 ve Kalkınma Fonu için yüzde 51 katılımla, Sirte Körfezi Gaz Projeleri Şirketi’ni kurma kararının görüşüldüğüne dikkati çekti. NOC ayrıca, Mısırlı şirketlerin Libya petrol sektörü projelerine katılımının önemli olduğunu belirtti.
Öte yandan Waha Petrol Şirketi’nden bir kaynak ve es-Samah Petrol Sahası’ndan bir petrol mühendisi, 8 Haziran’da petrol sahasındaki bir boru hattında yaşanan sızıntının pompalama faaliyetlerinin askıya alınmasına yol açabileceğini aktardı.
Limanda görevli bir yetkili, sahadaki üretimin şu anda günlük 285 bin varil aralığında olduğuna dikkati çekerken, sahadaki petrol mühendisi ise Pazartesi günü Samah’ı Sidre Limanı’na bağlayan aynı boru hattında yaşanan sızıntının giderildiğini aktardı. Ancak sızıntı 8 Haziran’da tekrar başladı.
‘Halkın gücü’ olarak nitelendirilen Libya petrolü, 2011 yılında Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden bu yana ‘tavizlerden’ kurtulamazken, grupsal talepler veya çatışma tarafları arasındaki siyasi rekabet doğrultusunda limanlar ve kuyular her zaman hedef alındı.