Suudi Arabistan, Yemen’in Mahra kentinde tıp merkezi açıtı

Suudi Arabistan, Yemen’in Mahra kentinde tıp merkezi açıtı
TT

Suudi Arabistan, Yemen’in Mahra kentinde tıp merkezi açıtı

Suudi Arabistan, Yemen’in Mahra kentinde tıp merkezi açıtı

Suudi Arabistan'ın Aden Büyükelçisi ve Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı (SDRPY) dün el-Mahra valiliğinin kronik ve acil vakalar için sağlık hizmeti ihtiyacının yanı sıra valilik çevresindeki hastaların kaliteli ve verimli tıbbi bakımına erişimi kolaylaştırmak amacıyla Ameliyat ve Yoğun Bakım Merkezi açtı.
Merkezin açılışına Yemen Halk Sağlığı ve Nüfus Bakanı Dr. Kasım Muhammed Buheyb, el Mahra Valisi Muhammed Ali Yasir, Vilayetin Sağlık Dairesi Müdürü Avad bin Mübarek ve Suudi Arabistan'ın Yemen'i Kalkındırma ve Yeniden Yapılandırma Programı'nın el Mahra Ofisi İcra Amiri Muhammed el Hadi’nin yanı sıra çok sayıda doktor ve sağlık görevlisi katıldı.
Yemen Sağlık Bakanı açıklamasında, Gayda Hastanesi’nde Ameliyat ve Yoğun Bakım Merkezi'nin açılmasının el-Mahra valiliği ve komşu valilik vatandaşlarına büyük fayda sağlayacağını belirterek, Suudi Arabistan'ın, Yemen Büyükelçisi ve Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı aracılığıyla vermiş olduğu desteğe övgüde bulundu. Buheyb, Suudi Arabistan’ı sağlık sektörünün ilk destekçisi olarak gördüklerini belirterek, Suudilerin her daim Yemen’deki kardeşlerinin yanında olduğunu söyledi.
Bu bağlamda Mahra Valisi de SDRPY tarafından sağlanan desteği takdir ederek, yeni merkezin herkese fayda sağlayacak büyük bir yapı olduğunu ifade etti.
Muhammed el-Hadi, SDRPY’nin geliştirme projelerinin Yemenlilerin yaşamını doğrudan etkileyen çeşitli hayati sektörlerde sunulan hizmet kalitesinin ve performans verimliliğinin artırılmasına katkıda bulunduğunu vurguladı.
SDRPY tarafından finanse edilen ve denetlenen merkezin açılışı, inşaat çalışmalarının tamamlanması ve kritik vakaları almak için en son ekipmanlarla donatılmasının ardından geldi. Ameliyat ve Yoğun Bakım Merkezi, sağlık kuruluşlarının etkinlik ve kapasitesini artırmak amacıyla vakaları karşılamak için gerekli teknik desteğin yanı sıra sağlık krizleriyle mücadelede hız ve verimlilik sağlayacak.
SDRPY, Mahra valiliğindeki Gayda Hastanesi’ne kurulan Ameliyat ve Yoğun Bakım Merkezini bin metrekalik bir alan üzerine inşa etmek için çalıştı. 134 adet tıbbi cihaz ve ekipmanının donatıldığı merkezde izolasyon odaları, yoğun bakım odaları, 15 EKG cihazı ve 13 yoğun bakım yatağıyla hasta güvenliği, kronik durumların bakımı ve enfeksiyon kontrolü ile ilgili teknik düzenlemelerin yanı sıra standartlara uygun performans kalitesini geliştirmeyi hedefliyor.
Yeni açılan Ameliyat ve Yoğun Bakım Merkezi, Yemen’deki sağlık sektörünü destekleyen programlardan biri olup Suudi Arabistan’ın sağlık sektörü dahi lYemen’de çeşitli sektörlerin alt yapısını iyileştirmeyi amaçlayan projeler aracılığıyla insanların ihtiyaçlarını karşılıyor.
SDPRY, Yemen'de eğitim, sağlık, ulaşım, su, tarım ve balıkçılık olan çeşitli hayati sektörlerin hizmetlerini iyileştirmek için çalıştığını açıklayarak, hükümet ve enerji kurumlarının kapasitesini geliştirmek dahil şimdiye dek 198 proje uyguladı.



Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu dün Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği toplantıda, yabancılar için 2026 yılı başında yürürlüğe girecek olan güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı.

Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanı Macid el-Hakil, Bakanlar Kurulu’nun bu sistemi şu anda onaylamasının, sektörü geliştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan gayrimenkul mevzuatının bir uzantısı olduğunu; yatırımcıları ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini Suudi pazarına çekerek arzın artırılmasına katkıda bulunacağını açıkladı.

Hakil, güncellenen sistemin, piyasa kontrolünü ve gayrimenkul dengesini sağlamak için belirli prosedürlere uyumu sağlayan mekanizmaların varlığının yanı sıra tüm ekonomik ve yatırım yönlerini dikkate alarak Suudi vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu vurguladı.

Hakil, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olmasına başta Riyad ve Cidde şehirleri olmak üzere belirli coğrafi bölgelerde izin verileceğini ve Mekke ve Medine'de bunun için özel şartlar olduğunu ifade etti.

yu7
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman’ın dün Cidde'de başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)

Güncellenen sisteme göre, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olabileceği veya gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinebileceği coğrafi alanı önermek Gayrimenkul Genel Otoritesi’nin sorumluluğunda.

Kurum, Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan güncellenmiş sistemin idari düzenlemelerini Resmî Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 180 gün içinde ‘İstilaa’ platformunda yayınlayacak.

Yönetmelik, Suudi olmayanların gayrimenkul üzerinde ayni hak edinme prosedürlerini, sistemin hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gereklilikleri ve tüm ekonomik ve sosyal yönleri dikkate alarak uygulamanın ayrıntılarını belirleyecek.

Sistemin, Körfez vatandaşlarının Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkelerde konut ve yatırım amacıyla gayrimenkul sahibi olmalarını düzenleyen imtiyazlı ikamet sistemi hükümleri veya Suudi olmayanlara gayrimenkul sahibi olma ve gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinme imtiyazı tanıyan diğer ilgili kanunlarla uyum içinde olması dikkat çekiyor.