ABD'lilerin çoğu, İsrail'e yapılan yardımların Filistin'in işgali için kullanılmasına karşı

İsrail askerlerinin Filistinli çocukları gözaltına alması uluslararası alanda da büyük tepkiye yol açıyor (Reuters)
İsrail askerlerinin Filistinli çocukları gözaltına alması uluslararası alanda da büyük tepkiye yol açıyor (Reuters)
TT

ABD'lilerin çoğu, İsrail'e yapılan yardımların Filistin'in işgali için kullanılmasına karşı

İsrail askerlerinin Filistinli çocukları gözaltına alması uluslararası alanda da büyük tepkiye yol açıyor (Reuters)
İsrail askerlerinin Filistinli çocukları gözaltına alması uluslararası alanda da büyük tepkiye yol açıyor (Reuters)

ABD'de düzenlenen bir ankete göre, ülkedeki seçmenin büyük bölümü İsrail'in Filistin topraklarının işgali için ABD savunma yardımlarını kullanmasının kısıtlanmasını istiyor.
Data for Progress şirketi tarafından düzenlenen ankette, ABD'lilere ödedikleri vergilerin İsrail'e yardım olarak gitmesini engelleyebilecek bir tasarıyı destekleyip desteklemeyecekleri soruldu.
Katılımcıların yüzde 55'i Filistin topraklarının ilhakı ve mülklerinin yıkılmasıyla Filistinli çocukların gözaltına alınmasına yol açması halinde bu yardımların kısıtlanmasını destekleyeceklerini söyledi. Yüzde 29 ise tasarıya hayır yanıtını verdi.
Demokrat Partililerin İsrail'e yardımın kısıtlanmasına daha sıcak bakması sürpriz olmadı. Demokratların yüzde 72'si, bağımsızların yüzde 57'si ve Cumhuriyetçilerin yüzde 36'sı tasarıyı destekleyeceklerini belirtti.

İsrail çatlağı Demokrat Parti'yi karıştırmıştı
İsrail'in geçen ay Gazze'de 66'sı çocuk 250'den fazla Filistinlinin ölümüne yol açan hava saldırıları, Demokrat Parti içinde de fikir ayrılıklarının belirginleşmesine yol açmıştı. Bazı partililer Başkan Joe Biden'ın İsrail'e daha fazla baskı uygulamasını talep etmişti.
Demokrat Parti'nin ilerici kanadından Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar'ın bir Twitter paylaşımıda ABD ve İsrail'i Hamas ve Taliban'la birlikte anması da partide tepkilere yol açmıştı. Bazı Demokrat liderler, Omar'a karşı ortak bir yazılı açıklama yaparak ABD ve İsrail'le Hamas ve Taliban'ı aynı kefeye koymanın "çok tehlikeli bir yaklaşım" olduğunu savunmuştu.
ABD'de özellikle genç kuşakların, Filistinlilere daha fazla sempati beslerken İsrail'le ilişkilere mesafeyle bakması dikkat çekiyor. Demokrat Parti'deki ilericilerin İsrail'e yardımları daha fazla gündeme getirmesi de konunun daha fazla tartışılmasına yol açıyor.
ABD'li bağımsız Senatör Bernie Sanders, İsrail'e yılda yaklaşık 4 milyar dolar (35 milyar TL) askeri yardım sağlayan yönetimi "ABD yardımlarını insan hakları ihlallerini desteklemek için kullanmak yasa dışıdır" sözleriyle eleştirmişti. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Betty McCollum'un nisanda Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail'in ABD yardımlarını nasıl kullandığı konusunda Kongre'ye rapor vermesi çağrısını içeren yasa teklifi bazı Demokratlardan da destek görmüştü.
Independent Türkçe, Jerusalem Post, Times of Israel



Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
TT

Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)

Yeni bir ankete göre ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin çoğu ticaret politikalarını beğenmiyor ve gümrük vergilerini sertçe eleştiriyor.

Politico ve Public First'ün haziranda yaptığı anket, geçen yılki seçimde Trump'ı destekleyenlerin dörtte biriyle neredeyse yarısı arasında bir kesimin, özellikle Çin sözkonusu olduğunda, gümrük vergisi politikalarının çeşitli bölümleri hakkında şüpheleri olduğunu ortaya koydu.

Ankete göre Trump seçmenlerinin sadece yarısı Çin'e yönelik gümrük vergilerinin ABD şirketlerine fayda sağlayacağını düşünüyor.

Bu veriler, başkanın ticaret politikalarına ve sanayiyi yeniden ABD'ye getirme çabalarına odaklandığı bir döneme denk geliyor. Trump kısa süre önce diğer ülkelere, büyük çaplı yeni gümrük vergileri uygulama tehdidini özetleyen birkaç tartışmalı gümrük vergisi mektubu gönderdi.

Gümrük vergisi mektuplarının gönderilmesinden çok önce, haziran ortasında yapılan anket, Trump'ın politikaları nedeniyle bazı destekçilerini kaybedebileceğini ortaya koyuyor. 2024 kampanyasında hayat pahalılığını azaltma sözü veren Trump'ın ticaret politikaları küresel ekonomiyi sarsıp enflasyonu yükseltebilir.

Ankete katılan her 4 Trump seçmeninden biri gümrük vergilerinin ABD'nin diğer ülkelerle ticaret anlaşması yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi. Başkanın destekçileri Trump'ın gümrük vergisi uygulama yetkisine sahip olup olmaması konusunda da ikiye bölünmüş durumda. Yüzde 44'lük bir kesim Kongre'nin onayını alması gerektiğini söylerken, yüzde 45'lik bir kesim vergileri uygulama yetkisine sahip olması gerektiğini söylüyor.

Trump, 1 Ağustos'ta Meksika ve Avrupa Birliği'nden gelen mallara yüzde 30 gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak yeni bir gümrük vergisi turunu uygulamaya koyabileceğini söyledi. Trump'ın ABD'ye "büyük para" kazandıracağını iddia ettiği gümrük vergileri ithalatçı tarafından ödeniyor ve birçok şirket bu maliyetleri müşteriye yansıtıyor.

Trump seçmenlerinin yüzde 46'sı "yurttaki fiyatları artırsa bile" Çin'e yönelik gümrük vergilerini desteklediğini söyledi. Öte yandan yüzde 32'si sadece fiyatları yükseltmediği takdirde gümrük vergilerini desteklediğini, yüzde 9'u ise gümrük vergilerine karşı olduğunu söyledi. Trump seçmenlerinin yüzde 25'i Çin'e uygulanan gümrük vergilerinin ABD şirketlerine zarar verdiğini söyledi.

Bununla birlikte, yüzde 55'lik bir kesim Çin'le anlaşma yapmanın zor olacağını ancak başkanın "bunu yapabileceğini" düşündüğünü söyledi. Yüzde 18'i anlaşmaya varmanın zor olmayacağını belirtti. Yüzde 12'lik bir kesim ise Trump'ın dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle anlaşma yapamayacağını söyledi.

Eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e oy verenlerin yüzde 47'si de aynı görüşte. Harris seçmenlerinin yüzde 86'sı gümrük vergilerinin ABD'nin daha iyi ticaret anlaşmaları yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi.

Independent Türkçe