LUO, Libya’nın güneyinde teröristlerin bulunduğu noktaları bombalamaya devam ediyor

BM’den Libya Siyasi Diyalog Forumu toplantısı için çağrı yapılırken sahil yolunun açılmasına ilişkin iyimser bir hava var

Libya Dışişleri Bakanı Menguş, Iraklı mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında ‘Irak’ın Trablus büyükelçiliğinin yeniden ülkedeki çalışmalarına dönmesi’ çağırısında bulundu (AFP)
Libya Dışişleri Bakanı Menguş, Iraklı mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında ‘Irak’ın Trablus büyükelçiliğinin yeniden ülkedeki çalışmalarına dönmesi’ çağırısında bulundu (AFP)
TT

LUO, Libya’nın güneyinde teröristlerin bulunduğu noktaları bombalamaya devam ediyor

Libya Dışişleri Bakanı Menguş, Iraklı mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında ‘Irak’ın Trablus büyükelçiliğinin yeniden ülkedeki çalışmalarına dönmesi’ çağırısında bulundu (AFP)
Libya Dışişleri Bakanı Menguş, Iraklı mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında ‘Irak’ın Trablus büyükelçiliğinin yeniden ülkedeki çalışmalarına dönmesi’ çağırısında bulundu (AFP)

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Sirte ve Misrata şehirleri arasındaki sahil yolunun açılmasına ilişkin olumlu işaretlerin ortaya çıkmasıyla birlikte, bugün Sirte'de yapılacak olan ve Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) ile Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti’ne (UBH) bağlı güçlerin temsilcilerinin yer aldığı 5+5 Ortak Askeri Komite toplantısına saatler kala, Libya Siyasi Diyalog Forumu (LSDF) üyelerine, 28 Haziran’da bir araya gelmeleri çağrısında bulundu. Öte yandan LUO, dün ülkenin güneybatısındaki Haruc dağlarındaki vadilere ve mağaralara yerleşmiş terör örgütü DEAŞ üyelerini hedef alan hava saldırılarına devam etti.
Ortak Askeri Komite, geçtiğimiz yıl 23 Ekim'de Cenevre'de imzalanan ateşkes anlaşmasının uygulanmasına dair mekanizma konusunda üzerinde uzlaşılan maddeleri yeniden tartışmaya yönelik beşinci toplantısını (Trablus'un doğusundaki) Sirte şehrinde bulunan daimi karargahında yapacak. Toplantıda ayrıca Libya’daki yabancı paralı askerlerin sınır dışı edilmesi dosyasının yanı sıra Sirte - Misrata şehirleri arasındaki sahil yolunun açılmasına hazırlık olarak güvenlik ve polis alt komitelerinin çalışma raporları ile mayınların ve savaş kalıntılarının temizlenmesi ele alınacak.
Ortak Askeri Komite’nin toplanmasına saatler kala UBH’ye yakın aktivistler yaptıkları açıklamada, Başbakan Abdulhamid Dibeybe’nin bugün Sirte ve Misrata şehirlerini birbirine bağlayan sahil yolunun açılışına gideceğini söylediler. Ayrıca yerel basında yer alan haberlere göre iki taraf arasındaki önemli anlaşmazlık noktalarının çözülmesi beklenen toplantı sırasında sahil yolunun açılması konusunda Ortak Askeri Komite içinde ‘olumlu bir atmosferin’ hakim olduğunu vurguladılar.
UBH’ye bağlı güçler tarafından yürütülen Burkan al-Gadab (Öfke Volkanı) Operasyonu Sözcüsü yaptığı açıklamaya göre Sirte kenti ve çevresinde vatandaşlara kolaylık sağlamak için UBH ile UBH güçlerine bağlı Sirte-Cufra Ortak Operasyon Dairesi arasında anlaşmaya varılmasının ardından önümüzdeki saatlerde sahil yolunun açılacağı duyurulacak.
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi geçtiğimiz hafta UBH’ye bağlı güçlerin sahil yolunu açmasını istedi. Fakat buna karşılık LUO güçlerinin ülkenin doğusunu ve batısını birbirine bağlayan yolun yakınlarına yeniden konuşlandırılmasını ve LUO ile birlikte hareket eden paralı askerler olarak nitelendirdiği birliklerin oradan çekilmesini şart koştu.
LUO Ahlaki Rehberlik Dairesi Başkanı Tuğgeneral Halid el-Mahcub ve LUO’nun 5 + 5 Ortak Askeri Komite Heyeti’nin üyesi Tuğgeneral Hayri et-Temimi, ‘paralı askerlerin ve yabancı güçlerin, Libya topraklarından çıkış dosyasında herhangi bir olumlu gelişme olmadığını’ belirttiler. Mahcub ve Temimi, geçtiğimiz Cuma günü televizyon ekranlarında yaptıkları açıklamada, Libya dosyasına dahil olan ülkelerin çıkarlarının, paralı asker dosyasının yanı sıra Ortak Askeri Komite’nin toplantılarında bir atılım yapılmasına engel olduğunu söylediler.
Öte yandan LUO’dan, dün ülkenin güneybatısında gerçekleştirilen hava saldırılarının sonuçlarına dair herhangi bir açıklamada bulunulmadı. Ancak LUO'ya bağlı Askeri Enformasyon Birimi'nden yapılan kısa açıklamada, LUO Hava Kuvvetleri’nin, güneybatıdaki Haruc Dağları'nda bir terörist grubun bulunduğu noktalara hava saldırıları düzenlediği bildirildi.
LUO Sözcüsü Tümgeneral Ahmed el-Mismari, geçtiğimiz Perşembe günü, el-Vav Hava Üssü’nü koruma bölüğü komutanı Ali et-Tabavi’nin öldürülmesinin ardından ülkenin güneyindeki teröristlerin izini sürmek için askeri operasyon başlatıldığı duyurdu. Geçtiğimiz günlerde Trablus'un güneybatısındaki Sebha kentinde bir güvenlik kontrol noktasını hedef alan terör örgütü üyelerinin saklandığı Haruc Dağları'nda keşif devriyesi sırasında bir mayının patlaması sonucu iki polis memuru ölmüş, 5 polis memuru yaralanmıştı.
DEAŞ’ın uyuyan hücrelerinin Libya'nın güneyindeki, özellikle de çöl bölgesindeki varlığı, ülkenin ayrı bölgelerindeki eylemlerinin ve LUO ile ülkenin doğusunda Bingazi ve Derna'da girdiği çatışmalar sonrası geriledi. Trablus hükümetine bağlı güçler dört yılı aşkın bir süre önce, ABD ve Batı ülkelerinin verdiği destekle başlattıkları geniş çaplı bir askeri operasyonun ardından örgütü kalesi Sirte'den çıkarmayı başarmıştı.
LUO lideri Halife Hafter Cuma akşamı, Gat kentindeki tüm hayati alanları destekleme talimatları çerçevesinde Gat Uluslararası Havalimanı için teçhizat gönderdi. Bu arada Başbakan Dibeybe’nin Yardımcısı Ramazan Bucenah, bazı bakanlarla birlikte güney bölgesindeki vatandaşların nelere ihtiyaçları olduğunu öğrenmek amacıyla Sebha şehrine gitti.
Diğer yandan Libya Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, İtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret ederek İtalya Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Piero Fassino ile görüştü. Görüşmede, ‘iki meclis arasındaki ortak iş birliğinin güçlendirilmesi ve İtalyan parlamentosunun deneyimlerinden yararlanılması’ konuları ele alındı.
Bir başka gelişmede ise UBH Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, Antalya Diplomasi Forumu oturum aralarında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ve Maltalı mevkidaşı Everest Bartolo ile Libya'daki son durumu ve bu konudaki yerel ve uluslararası gelişmeleri görüştü.
Menguş, Cuma akşamı Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile yaptığı görüşmede ise ‘Irak’ın Trablus Büyükelçiliğinin Trablus’taki çalışmalarına geri dönmesi’ çağrısında bulunmuştu.



İsrail ordusu, Gazze'de kendi adına çalışan 5 milis gücüne sahip olmakla övünüyor

 Gazze'nin güneyindeki Refah'ta, Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları (Arşiv- Reuters)
Gazze'nin güneyindeki Refah'ta, Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları (Arşiv- Reuters)
TT

İsrail ordusu, Gazze'de kendi adına çalışan 5 milis gücüne sahip olmakla övünüyor

 Gazze'nin güneyindeki Refah'ta, Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları (Arşiv- Reuters)
Gazze'nin güneyindeki Refah'ta, Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları (Arşiv- Reuters)

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı faaliyet gösteren 5 Filistinli milis grubun oluşturulmasıyla övünürken, iktidardaki sağ çevreler bu grupların rolü konusunda uyarılarda bulunuyor. Sağcı çevreler, bu tür yapılanmaların en iyi ihtimalle para hırsıyla hareket ettiğini, daha fazla ödeme yapan bir taraf bulmaları hâlinde İsrail’e karşı da dönebilecekleri görüşünü dile getiriyor.

Ordu bu eleştirilere verdiği yanıtta, söz konusu güçlerin yakından izlendiğini ve dikkatli davranıldığını vurguladı. Açıklamada, bu milislerin bugün “sarı hat” olarak adlandırılan bölgede Hamas hücrelerine karşı görevler yürüttüğü, bu görevlerin İsrail ordusu tarafından yapılması hâlinde askerlerin hayatının ciddi risk altına gireceği ifade edildi.

Ordu, bu grupların Hamas’a yönelik suikastlar gerçekleştirdiğini ve onları kamuoyu önünde küçük düşürdüğünü ileri sürdü.

Ancak sağ kanat bu değerlendirmelere temkinli yaklaşıyor. Bu milislerin kişisel çıkarlara, aşiretler arası çatışmalara ve suç çeteleri arasındaki rekabete dayandığını savunan sağcılar, bu yapılarla güvenli ilişkiler kurulamayacağını belirtiyor.

Gazze’de silahlı bir milis gruba liderlik eden ve yakın zamanda öldürülen Yasir Ebu Şebab (Yediot Aharonot)

Gazze’de silahlı bir milis gruba liderlik eden ve yakın zamanda öldürülen Yasir Ebu Şebab (Yediot Aharonot)

İsrailli kaynaklara göre Gazze’de hâlihazırda faaliyet gösteren 5 silahlı milis grubu bulunuyor: İlki kuzeyde Beyt Lahiya bölgesinde ve Eşref el-Mansi tarafından yönetiliyor. İkincisi Gazze kentinin kuzeyindeki Şucaiyye Mahallesi yakınlarında, lideri Rami Adnan Halis. Üçüncüsü orta kesimde Deyr el-Belah civarında ve Şevki Ebu Nasira tarafından yönetiliyor. Dördüncüsü Han Yunus’ta, lideri Husam el-Esdal. Beşinci milis ise Refah’ta faaliyet gösteriyordu ve Yasir Ebu Şebab tarafından yönetiliyordu; Şebab’ın öldürülmesinin ardından yerini Gassan ed-Dehini aldı. Gazze’de son dönemde ed-Dehini’nin bir suikast girişiminde yaralandığına dair söylentiler yayıldı.

Yediot Aharonot gazetesine konuşan güvenlik kaynakları, kuzey ve güneyde faaliyet gösteren milislerin aşiretlere dayandığını ve suç geçmişi olan kişiler tarafından kontrol edildiğini belirtirken, orta kesimdeki iki grubun liderlerinin geçmişte Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile bağlantılı isimler olduğunu belirtti. Bu nedenle söz konusu iki grubun ulusal saiklerle hareket ediyor olabileceği ve İsrail ordusunun aslında Filistin çıkarları doğrultusunda kullanılıyor olabileceği ihtimali dile getirildi.

Gazete, İsrail çevrelerinde bu silahların kontrolden çıkabileceği ve ister milis liderlerinin elinden çıksın isterse bölgedeki diğer tarafların eline geçsinler, işgal ordusuna karşı kullanılmaları olasılığı konusunda endişeler olduğunu belirtti.

Han Yunus’ta İsrail yanlısı bir milis grubuna liderlik eden Husam el-Esdal (Filistin Basın Ağı sayfası)Han Yunus’ta İsrail yanlısı bir milis grubuna liderlik eden Husam el-Esdal (Filistin Basın Ağı sayfası)

Gazete ayrıca, işgal ile iş birliği yapan Gassan ed-Dehini’nin yayımladığı ve Hamas ile direniş güçlerini tehdit ettiği videoya da değindi. Videoda ed-Dehini’nin, Refah’ta İsrail hava desteği altında esir alınan Kassam Tugayları saha komutanı Edhem el-Aker’e hakaret ettiği görülüyor. Videoda ed-Dehini’nin, Gazze’de daha önce bulunmayan kamuflajlı askeri üniforma ve kurşun geçirmez yelek giydiği, nadir ve pahalı bir sigara içtiği, arka planda ise modern “pick-up” araçların ve yakın mesafede İsrail askeri mevzisi olduğu tahmin edilen bir binanın yer aldığı ifade edildi.

Öte yandan, CNN ve Wall Street Journal, İsrail kaynaklarına atıfta bulunarak, İsrail’in bu milisleri çok sayıda tüfek ve mühimmatla silahlandırdığını yazdı. Bu durum, Oslo Anlaşmaları döneminde İsrail’in Filistin Yönetimi’ne silah edinme izni vermesini ve sağ kesimin o dönemde dile getirdiği “Onlara silah vermeyin” sloganını hatırlattı.

Wall Street Journal, yedek subaylara dayandırdığı haberinde, İsrail’in Hamas’a karşı faaliyet gösteren bu milislere yaptığı yatırımları artırdığını, askeri teçhizat sağladığını, üyelerini İsrail’deki hastanelerde tedavi ettirdiğini ve ailelerine destek verdiğini belirtti. Gazete, bu kişilerin bazılarının Filistin Yönetimi ile bağlantılı olduğunu, özellikle Refah’taki bazı unsurların ise suç kayıtlarının bulunduğunu yazdı.

Gazze’deki Cibaliye Mülteci Kampı’nda Hamas’a bağlı Kassam Tugayları mensuplarının önünde duran Filistinli bir çocuk (Arşiv – EPA)Gazze’deki Cibaliye Mülteci Kampı’nda Hamas’a bağlı Kassam Tugayları mensuplarının önünde duran Filistinli bir çocuk (Arşiv – EPA)

Haberde, İsrail’in bu gruplara yakıt, gıda, araç, hatta sigara sağladığı; onları İsrail askerlerine yakın “sarı hat” bölgesinde konuşlandırmaya yardımcı olduğu ve bu desteğin maliyetinin İsrail güvenlik bütçesinden on milyonlarca şekele ulaşabileceği ifade edildi.

Şarku’l Avsat’ın Yediot Aharonot'tan aktardığına göre İsrail güvenlik kurumları içinde bu milislerin desteklenmesi konusunda görüş ayrılığı bulunuyor. Destekleyenler, bu yaklaşımın Hamas’a karşı taktiksel fayda sağladığını ve askerler üzerindeki riski azalttığını savunurken; karşı çıkanlar, silahların başka ellere geçmesi ya da bazı unsurların Filistin toplumuna yeniden entegre olabilmek için İsrail’e karşı dönmesi ihtimaline dikkat çekiyorlar.

Gazete, bu milislerin Hamas ve askeri kanadıyla baş edebilecek birleşik örgütsel yapıya sahip olmadığını, fiilen sadece İsrail ordusu ve Şin Bet’in denetimi altında hareket ettiklerini vurguladı.

Sonuç bölümünde Yediot Aharonot, bu grupların kısa vadeli taktik çözüm sunabileceğini, özellikle geniş çaplı yıkım operasyonları öncesinde Hamas mensuplarını tünellerde veya enkaz altında aramak için kullanılabileceğini belirtti. Ancak, örgütsel çatıdan yoksun bu yapıların Hamas’ın yerine geçme şansının bulunmadığını, Hamas’ın ateşkes sürecinde gücünü yeniden toparladığını ve kontrolünü pekiştirdiğini kaydetti.

Gazeteye konuşan sağcı bir siyasi kaynak, bu milislerin İsrail’e Lübnan Savaşı’nı hatırlattığını belirtti. O dönemde İsrail’in Filistin Kurtuluş Örgütü’ne ve daha sonra Hizbullah’a karşı Lübnanlı milisleri devreye soktuğunu hatırlatan kaynak, bu milislerin Sabra ve Şatilla mülteci kamplarında katliamlar gerçekleştirdiğini ve bunun sorumluluğunun İsrail’e yüklendiğini belirtti. Bu nedenle aşırıya kaçılmaması ve bu tür gruplara bel bağlanmaması gerektiğini vurguladı.


Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı: Silahlarını bırakıp barış yolunu seçen herkesi memnuniyetle karşılıyoruz

Sudan'ın el Gedarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında bulunan yerinden edilmiş Sudanlılar (AFP)
Sudan'ın el Gedarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında bulunan yerinden edilmiş Sudanlılar (AFP)
TT

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı: Silahlarını bırakıp barış yolunu seçen herkesi memnuniyetle karşılıyoruz

Sudan'ın el Gedarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında bulunan yerinden edilmiş Sudanlılar (AFP)
Sudan'ın el Gedarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında bulunan yerinden edilmiş Sudanlılar (AFP)

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan yaptığı açıklamada, devletin barışı veya ateşkesi reddetmediğini, ancak ateşkesin "düşmanı yeniden güçlendirmek için bir fırsat" olmaması gerektiğini söyleyerek, Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) atıfta bulundu.

Egemenlik Konseyi tarafından dün yayınlanan açıklamada belirtildiği üzere, Burhan Cezire Eyaleti'ne yaptığı ziyarette, "silahlarını bırakıp barış yolunu benimseyen herkesi memnuniyetle karşıladığını" ifade etti. Ayrıca, "ülkeye ve orduya karşı kışkırtıcılık yapanların hesap vereceğini" vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Sudan'daki savaşı sona erdirmek için yoğun çaba sarf ettiğini ve buna çok yaklaştığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Sudan ordusu ile HDK arasındaki savaş, sivil yönetime geçiş için seçimlere yol açması beklenen geçiş döneminde yaşanan iktidar mücadelesinin ardından 2023 Nisan ayının ortalarında patlak verdi.


Sudanlı doktorlar, Kuzey Kordofan'da HDK saldırısında 24 kişinin öldüğünü bildirdi

Hartum'da hasar görmüş bir binanın önünde insanlar mallarını satıyor (DPA)
Hartum'da hasar görmüş bir binanın önünde insanlar mallarını satıyor (DPA)
TT

Sudanlı doktorlar, Kuzey Kordofan'da HDK saldırısında 24 kişinin öldüğünü bildirdi

Hartum'da hasar görmüş bir binanın önünde insanlar mallarını satıyor (DPA)
Hartum'da hasar görmüş bir binanın önünde insanlar mallarını satıyor (DPA)

Sudan Doktorlar Ağı'na göre Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK yerinden edilmiş insanları taşıyan bir araca saldırısı sonucu, aralarında sekiz 8 çocuğun ve birkaç kadının da bulunduğu 24 kişi hayatını kaybetti.

Ağ, aracın Güney Kurdufan eyaletinden kaçan yerinden edilmiş insanları taşıdığını ve el-Rahad şehrine geldiğinde hedef alındığını, bunun sonucunda ikisi bebek olmak üzere 24 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin de tedavi için şehrin hastanelerine kaldırıldığını belirtti.

Doktorlar Ağı, bölgenin ciddi tıbbi kaynak sıkıntısı çektiği, bu durumun yaralı ve yerinden edilmiş kişilerin acılarını daha da artırdığı son derece karmaşık sağlık ve insani koşullar altında saldırının gerçekleştiğini ifade etti.