‘Bağdat Kemerleri’nde demografik değişim korkusu

‘Bağdat Kemerleri’nde demografik değişim korkusu
TT

‘Bağdat Kemerleri’nde demografik değişim korkusu

‘Bağdat Kemerleri’nde demografik değişim korkusu

Bağdat Uluslararası Havalimanı’nın çevresindeki on binlerce dönümlük arazilere yatırım konusu, çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu bölge halkının bu uygulamaları kabul etmemesi üzerine kamuoyu gündemine geldi. Ret sebepleri ise farklı, ama tek bir yöne akıyor. Bu bölgenin sakinleri arasında inandırıcı görünen bir bahane olarak zorla yerinden edilme olasılığı artmaya başlayan bir korku.
Başkent Bağdat’ın batısındaki bölge sakinleri arasındaki korkunun haklı gerekçeleri var. Öyle ki hem eyaletteki liderler ve üst düzey yetkililere sundukları itirazlarda ve şikayetlerde hem de demografik değişim olasılığı hakkındaki son gösterileri aracılığıyla uyarıda bulunuyorlar. Bölge sakinleri, kabile liderleri ve siyasi liderler, 2014 yılında teröre destek bahanesiyle DEAŞ’ın geniş arazileri işgal etmesinin ardından halkı yerinden edilen Babil vilayetinin kuzeyindeki Curf es-Sahar bölgesinin hikayesini hatırlıyor.
Sünni liderlerin Curf es-Sahar halkının geri dönüşü için devam eden taleplerine rağmen ve bölge halkının geri dönüşü için yapılan tüm çağrıların başarısız olduğu bir zamanda Sünni ve Şii liderler arasında, halkı ziyaret etmek ve bölgede neler olup bittiğini öğrenmek amacıyla ortak heyetler oluşturma girişimleri başarısız oldu.
Bağdat Uluslararası Havalimanı’nı çevreleyen arazilerin yatırım konusu yeni olmasa da bu mesele, Adil Abdulmehdi hükümeti zamanından bu yana hareketli ve Irak parlamentosu, bu konudaki hükümet prosedürlerini durdurma kararı aldı. Ancak Bakanlar Kurulu, geçen hafta Bağdat Uluslararası Havalimanı’nı çevreleyen yaklaşık 4 bin dönümlük arazinin yatırım için tahsis edilmesi yönünde karar verdi. Kararın aslında, diğer tarım arazileri de yer alırken durum, yatırım bahanesi altında başka amaçlar için kontrol edildiğine dair korkuları yeniledi.
Irak parlamentosunda eski milletvekili ve havalimanını çevreleyen bu bölgenin ileri gelenlerinden İyad el-Cuburi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bu eylem, organizedir ve (hem Bağdat Kemerleri hem de Curf es-Sahar bölgesi gibi kemerlerden uzakta olmayan alanlar başta olmak üzere) diğer bölgelerde olduğu gibi mezhepsel amaçlar için demografik bir değişim sağlamayı hedeflemektedir” ifadelerini kullandı. Cuburi, “Bu eylemin arkasında çeşitli taraflar var. Bir de bunun için dışarıdan çok inandırıcı görünen bir bahaneyle fiyat alanlar var ki Irak’ta ihtiyacımız olan bu yatırımdır” dedi. “Ülkemizin ve bölge halklarımızın çıkarlarını biliyoruz. Yatırımın kökenleri ve kuralları vardır ve rastgele bir eylem değildir ve bir şehir veya başkent değil, başkentler inşa edebileceğiniz 106 bin dönümden fazla arazi sağlar” dedi. Bu durum, ancak bu, yasal bir bahaneyle o toprakların kemirilmeye başlamasıyla açıklanabilir. Bir kısmı devlete ait olan havalimanını çevreleyen arazilerin yatırımı fiilen yapılırken, bu duruma yönelik bir itiraz bulunmuyor. Ancak şu anda yatırım kapsamında olan bu araziler ile yatırım adı altında haczedilmek istenen diğer araziler arasında bir sayım yapmak gerekiyor. Bunlar, hiçbir bahane ve gerekçeyle yatırıma konu edilemez” dedi.
Sünni tarafların Bağdat Havalimanı ve ardından Bağdat Kemerleri arazilerine yatırım yapma arzularına ilişkin bir soruya yanıt olarak Cuburi, “Şahsen benim tavrım baştan beri aynıydı, çünkü bir politikacı olmadan önce bölgeden geliyorum. Bu nedenle yüzlerce yıldır kendisinin, babalarının ve dedelerinin yaşadığı topraklara kim sahipse, önce onun bu topraklarda hakkı vardır” dedi. Bölgenin ve hatta Bağdat Kemerleri’nin sakini olmayan aynı Sünni tarafların ve unsurların bu bölgeye girişlerini uzak görmezken, ancak konuyu yasadışı rekabet bağlamında siyasi ve seçimsel olarak istismar etmeye çalıştıklarını vurguladı.
Farklı yönelimlere ve ittifaklara sahip olmalarına rağmen bu bölgelerdeki Sünni liderler, havalimanı tarafından Bağdat Kemerleri bölgesini kamulaştırma kapsamının genişletilmesinin arkasındaki tarafların, yatırım dışında bu alanları boyunduruk altına almak için kullanabilecekleri bir bahane bulamadıkları konusunda hemfikir. Ama Babil’in kuzeyindeki Curf es-Sahar gibi zorunlu yerinden edilmeye maruz kalan diğer bölgeler, silahtan arındırılmak üzere de kışkırtılıyor.
Merkezdeki ve güneydeki vatandaşlar ise Curf es-Sahar’ın Kerbela ve Necef’teki kutsal dini mekanlara, bölgenin her iki vilayete yakınlığı nedeniyle tehdit oluşturmasından çekiniyor.



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times