Pentagon'un merakla beklenen UFO raporuna dair bilinen her şey

Pentagon'un merakla beklenen UFO raporuna dair bilinen her şey
TT

Pentagon'un merakla beklenen UFO raporuna dair bilinen her şey

Pentagon'un merakla beklenen UFO raporuna dair bilinen her şey

ABD Savunma Bakanlığı, son günlerde dünya gündeminde büyük yer bulan UFO görüntüleriyle ilgili bir rapor hazırlığında.
ABD Kongresi'ne sunulması planlanan raporun, "tanımlanamayan uçan cisimler" anlamına gelen UFO'larla ilgili merak edilen sorulara yanıt olması umuluyor.
Bu ay içinde açıklanması beklenen rapor, beklentileri artırırken, UFO'ların gizemli dünyasını aydınlatamayacağını düşünenler de var.
İşte Pentagon'un UFO raporuna dair bilinen her şey:

Raporda neler yer alacak?
ABD'li yurttaşların çok büyük bir kısmı, yönetimin UFO'larla ilgili bilgileri sakladığından şüpheleniyor. Bu nedenle, gelecek raporun nihayet bu "sırların" bir kısmını açıklığa kavuşturacağına dair umutlar var.
Raporun Deniz İstihbarat Dairesi, FBI ve Tanımlanamayan Hava Olayları Görev Gücü tarafından toplanan UFO verilerinin ayrıntılı analizinin yer alması şart koşuldu.
Tanımlanamayan Hava Olayları Görev Gücü, Savunma Bakanlığı'nın geçen yaz "ABD ulusal güvenliğine tehdit oluşturabilecek UFO'ları tespit etmek, analiz etmek ve kataloglamak" için oluşturduğu bir program.
Rapor, ABD Donanması pilotları tarafından yapılan ve 2017'de New York Times'ın haberleştirdiği UFO gözlemleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler verecek.
Söz konusu haberde donanma pilotlarının, kendi jetlerinin yapabileceğinden çok daha keskin manevralar yapan gizemli nesneler gördüğü bildirilmişti.
Raporun içeriğiyle ilgili daha fazla ayrıntı açıklanmıyor. Ancak mart ayında eski ulusal istihbarat direktörü John Ratcliffe, ​​"dünyanın her yerinden" gelen ihbarların açıklanacağını ve "kamuya duyurulandan çok daha fazlası olduğunu" söylemişti.
Ratcliffe, "Donanma veya Hava Kuvvetleri pilotlarının gördüğü, açıklanması zor eylemlerde bulunan, uydu görüntüleriyle yakalanan nesnelerden bahsediyoruz" demişti.
Ancak 3 Haziran'da New York Times, söz konusu rapor hakkında bilgi sahibi olduğu bildirilen üst düzey yetkililerden aldığı bazı bilgileri yayımlamıştı.
Haberde donanma pilotlarının gördüğü bu nesnelerin Dünya dışından geldiğine dair hiçbir kanıt bulamadığı aktarılmıştı. Yine de istihbarat yetkililerinin "bilim insanlarını ve orduyu şaşırtan olağandışı hareketleri hâlâ açıklayamadığı" ifade edilmişti.
Habere göre rapordaki tek kesin bulgu, bu gizemli cisimlerin ABD'ye ait olmadığı ve ABD'lilerce geliştirilmiş teknolojinin ürünü olmadığıydı. Bu da rapordan çok fazla beklentiye girilmemesi gerektiğini düşündürmüştü.

UFO'lar neden şimdi gündem oldu?
UFO'lar 1950'lerden beri ABD halkının gündeminde. Ancak son zamanlardaki bazı gelişmeler yetkilileri daha şeffaf davranmaları için zorlamaya başladı.
Aralık 2017'de New York Times, Savunma Bakanlığı'nın 2007'de kurduğu 22 milyon dolarlık bir araştırma programı başlattığını ortaya çıkarmıştı. Gelişmiş Havacılık Tehdit Tanımlama Programı (AATIP) isimli bu program, askerlerin UFO'larla karşılaşmalarını incelemek için tasarlanmıştı.
İşte bu haber, ülke çapında büyük infial yaratmıştı. Yine 2017'de New York Times, UFO karşılaşmalarını gösteren üç videoyu yayımlamıştı. AATIP, aslında 2012'de sona ermişti. Ancak 2020'de Tanımlanamayan Hava Olayları Görev Gücü kurulmuştu.
2019'da da medyaya bir dizi UFO videosu sızdırıldı. Yine 2020'de ABD Donanması, New York Times'ın yayımladığı ilk videoların doğru olduğunu açıkladı.
İşte bu gelişmeler, Pentagon'un ABD Kongresi'ne sunmak üzere ayrıntılı bir rapor hazırlama girişimiyle sonuçlandı.

Rapor ne zaman gelecek?
ABD Senatosu'nun istihbarat komitesinin başkanı Marco Rubio, Pentagon'dan UFO raporu sunmasını Aralık 2020'de istemişti.
Eski Başkan Trump'ın imzaladığı bir yasa, istihbarat yetkililerinin raporlarını 180 gün içinde sunmasını şart koşuyordu. Bu süre de 25 Haziran'a denk geliyor.
Ancak Washington Post'un bildirdiğine göre rapor zamanında gelmeyebilir.
Zira geçmişte de ABD yetkililerinden beklenen raporların gecikmeye uğradığı görülmüştü.
Independent Türkçe, CNET, Nymag, The New York Times, Washington Post



Gökbilimcilerden kritik uyarı: Starlink uzay gözlemlerini bozuyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Gökbilimcilerden kritik uyarı: Starlink uzay gözlemlerini bozuyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

The Independent'a konuşan bilim insanları, Elon Musk'ın Starlink uydularının Dünya'nın yörüngesini alt üst ettiğini ve gökbilimcilerin uzak gezegenleri ve yıldızları gözlemleme kabiliyetini ortadan kaldırdığını söyledi.

Avrupa Gözlemevi ve Düşük Frekans Dizisi (LOFAR) radyo teleskop ağı, kara delikleri keşfetmek ve ötegezegenleri aramak için 2012'den beri evrendeki soluk ve uzak nesneleri inceliyor.

Ancak Musk'ın özel şirketi SpaceX'in Starlink uydularını fırlatmaya başlamasından bu yana geçen 5 yılda, radyo dalgası emisyonlarındaki artış LOFAR'ın gözlem yapmasını çok daha zor hale getirdi.

Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü'nün bilim direktörü ve genel müdürü Jessica Dempsey, perşembe günü The Independent'a "Geçen yıl gökyüzünde parazit sinyalleri görmeye başladık, bunları Dünya'nın yörüngesinde dönen birinci nesil Starlink uydularından bazılarına kadar takip ettik" diye konuştu.

zx sdfbg
Avrupa'nın LOFAR radyo teleskobuyla çekilen bu fotoğraf, bilinen en uzun kara delik jeti çiftini gösteriyor. Perşembe günü yayımlanan bulgular, teleskobun yapabileceklerinin sadece bir kısmı. Fakat telekop Starlink uydularının radyasyon emisyonlarının parazitlerini alıyor (LOFAR)

SpaceX halihazırda yörüngede 6 binden fazla uydudan oluşan bir takımuyduya sahip ve Dünya'nın neredeyse her yerine yüksek hızlı internet sağlıyorlar.

LOFAR astronomları, Starlink uydularının arızalı pillerden kaynaklandığını düşündükleri istenmeyen elektromanyetik radyasyon yaydığını tespit etti. Dempsey, geçen yıl SpaceX'le bunu azaltma teknikleri hakkında konuştuklarını ve sorunun ele alındığına dair iyimser hissettiklerini söyledi.

Ancak gökbilimciler temmuzda yaptıkları gözlemlerde, SpaceX'in güncellenmiş Starlink V2 Mini uydularının daha da fazla parazite neden olduğunu gördü. SpaceX o tarihten beri daha da fazla uydu fırlattı.

Dempsey, "Starlink 30 kat daha fazla emisyon yayıyordu ve artık sadece birkaçı değil, [uyduların] hepsi bunu yapıyordu. Açıkçası şoke olduk" dedi.

Bu yeni uyduların bu özel frekans bandındaki parlaklık, bizim baktığımıza kıyasla [yaklaşık] 10 milyon kat daha yüksek. Bunun eşdeğeri, karanlık bir gecede gözünüzle görebileceğiniz en güzel, en sönük yıldıza bakmaya çalışmanızdır. Ve sonra, dolunay onun yanında doğar.

xcdfvg
Dünya'nın yörüngesindeki uyduların Avrupa Uzay Ajansı tarafından hazırlanan görseli. Uyduların çoğunluğunu SpaceX Starlink takımı oluşturuyor. Uydu takip internet sitesi "Orbiting Now" perşembe günü alçak yörüngedeki 7 bin 800'den fazla uyduyu izledi (ESA)

SpaceX, The Independent'ın yorum talebine yanıt vermedi.

Dempsey'e göre işin en kötü yanıysa sorunun giderek büyümesi.

Her hafta bu 'dolunaylardan' 40 tane fırlatıyorlar. Halihazırda yukarıda yaklaşık 6 bin Starlink uydusu var ama 100 bin [gelecekteki toplam uydu sayısı] olması planlanıyor. Yani yukarıda 100 bin dolunay olduğunu düşünün. O zaman yerden yapmayı umduğumuz her türlü astronomiye gerçekten elveda diyebiliriz.

Dempsey ve meslektaşları kısa süre önce Astronomy & Astrophysics akademik dergisinde, gözlemledikleri neredeyse tüm Starlink uydularının gözlemleri engelleyebilecek elektromanyetik radyasyon yaydığını gösteren bulgular yayımladı.

Dempsey, astronomi grubunun amacının şirketlere uydulardan kurtulmasını söylemek değil, bilimsel gözlemlerine devam edebilmeleri için kurallar dahilinde çalışmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

BM'nin korunan frekans bantlarına ilişkin düzenlemeleri var. Ve bu korunan bantlar astronominin işini yapabilmesi için var. Mesele, bu düzenlemelerin bunu yapma gücüne sahip herhangi biri tarafından desteklenip desteklenmediği.

Independent Türkçe