Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı kayıt yaptıran kimselerin yüzde 20’sine kısa mesaj göndermeye başladı

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı kayıt yaptıran kimselerin yüzde 20’sine kısa mesaj göndermeye başladı
TT

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı kayıt yaptıran kimselerin yüzde 20’sine kısa mesaj göndermeye başladı

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı kayıt yaptıran kimselerin yüzde 20’sine kısa mesaj göndermeye başladı

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, bugün (Cumartesi) hac izni alma noktasında site üzerinden kayıt yaptıran toplam 558 bin 270 kişinin yüzde 20’sini aşan 41 ila 50 yaş grubu için kısa mesaj göndermeye başlayacak. Bu sürecin yüzde 3’ü geçmeyen 20 yaş altı gruplar tamamlayıncaya kadar art arda yapılmaya devam edeceği belirtildi.
Hac ve Umre Bakanlığı, işlemlerin tamamlanması, paket seçimi, şart ve koşulların incelendiğine dair kısa mesaj alan 51 ila 65 yaş grubundan kayıt yaptıranların işlemlerinin Cuma günü gece yarısı saat 12 itibariyle sona erdiğini bildirdi. Söz konusu gruptan kayıt yaptıran kimselerin tüm şartların yerine getirilmesinin ardından hac izni almaları noktasında bakanlık tarafından belirlenen on saat içerisinde seçtikleri paketlerin ödemesini yapmaları gerektiği bildirildi.
Uygulamanın ikinci aşaması için geçerli şartlara ve belirtilen sürelere göre, adayların seçimlerine bağlı olarak gerçekleştirilen kayıt aşamasından sonra, her grup için belirtilen saatler içerisinde işlemlerini tamamlamayan adayların elektronik adaylıklarının iptal edileceği belirtildi. Bu gibi durumlarda Bakanlık web sitesi, 550 bin kişi arasından ön kayıt yaptıran kişilerden birini aday gösterecek.
Şarku’l Avsat hac noktasında iki taraf “hacı ve kurum” arasındaki anlaşma şartlarını gözden geçirdi. Bu kapsamda, hacılara bilgi, adres ve telefon numarasını içeren yeşil bir bileklik ile birlikte iki tarafın bilgilerinin gösterildiği bir kimlik kartı verileceği belirtildi. Ayrıca erkek ve kadınlara özel bir doktor ve kliniğin sağlanacağı bilgisi verildi.

Cemerat Köprüsü’nde hacılara rehber eşlik edecek
Kurum yetkili makamlardan onaylı bir dini rehber ve pakette belirtilen zaman çizelgesine göre Cemerat Köprüsü’nde hacılara eşlik edecek bir rehber sağlanacağını belirtti. Ayrıca hazırlanan konut, tüm farz namazları, hareket tarihleri, ikamet noktaları ve adresleri gösteren paket ayrıntılarını bilmesi şartıyla, hacılara temizlik, hizmet ve güvenlik görevlileri noktasında da hizmet verileceği bildirildi.
Hac izni için ikinci tarafın yapması gereken en önemli şey, seçilen paket bedelinin tamamının ödenmesi zorunluluğu ile Hac ve Umre Bakanlığı tarafından belirlenen ve birinci taraflarca açıklanacak olan Şeytan Taşlama tarihlerine uyulması zorunluluğu. Söz konusu ibadete çocukların götürülmesinin yasak olduğu ayrıca ifade edildi.
Bakanlık hacıların elektronik ortam üzerinden yaptırdıkları rezervasyonları iptal etme yetkisine sahip. İptal işlemi Zilkade ayının son gününe rastlar ve aynı ayın 23’ünde yüzde 40’a ulaşırsa, iptal politikasına göre yüzde 100’lük bir mali kesintiye neden olacağı bildirildi. Bunun nedeni olarak hac mevsiminden önce bir koltuğun işgal edilmesi olarak açıklandı. Diğer taraftan hacının herhangi bir zamanda kovid-19 ile enfekte olması durumunda, ödediği faturanın değerini geri alma hakkına sahip olduğu ve yalnızca banka havale ücretinin toplam ücretten kesileceği bildirildi.
Şarku’l Avsat’a bilgi veren kaynaklar, ilgili makamların sağlık prosedürleri ve ihtiyati tedbirlerin alınmasına yönelik özümseme kapasitesini dikkate alarak her bir grup için özel bir takvime göre olacak gruplandırma sistemi dahil olmak üzere, hacılara bakım sağlama noktasında her türlü plan ve programları hazırladığını doğruladı. Bu kapsamda Cemerat Köprüsü’nden bir saat içerisinde 2 bin 500’den fazla kişinin geçmeyeceği bildirildi. Ayrıca şeytan taşlama işleminin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan sağlık prosedürleri ve önleyici tedbirler dikkate alınarak atış süreleri ve hava durumu göz önünde bulundurularak belirtilen zamanlarda yapılacağı bildirildi.
Bu yıl yapılacak olan Hac için, yetkili makamlar, hacıların kabul edileceği istasyonlardan kutsal mekanlara yapılacak taşıma işlemlerinde frekans transfer kartlarını kullanacak. Hacılar Mekke’ye Kudüm tavafı için gitmede, Arafat ve Müzdelife’a gitmede, teşrik günlerinde Mina’ya gitmede ve Veda ve İfada tavafları noktasında yine aynı taşımacılığı kullanacak.



Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)

Kral Selman bin Abdulaziz, yarın Suudi Arabistan genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, “Yağmur duası yapma konusunda Peygamberimiz Muhammed'in (sav) örneğini takip eden İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Ümmü'l-Kura takvimine göre 1447 H. Şaban ayı, 24. Günü, yani 12 Şubat 2026 tarihinde Krallık genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.”

Kral Selman, herkese "tövbelerini artırmalarını, bağışlanma dilemelerini ve Yüce Allah'a dönmelerini, kullarına karşı nazik olmalarını ve sadaka vermek, namaz kılmak, dua etmek gibi gönüllü ibadetlerini artırmalarını" öğütledi. Ayrıca, Allah'ın kullarının yüklerini hafifletmelerini ve sıkıntılarını gidermelerini, böylece Allah'ın da bizim yüklerimizi hafifletmesini ve umduğumuz şeyleri bize vermesini istedi.

Ayrıca,"Her aklı başında insan, Allah'ın Resulü'nün -Allah ona salât ve selam versin- sünnetine uygun olarak namaz kılmaya gayret etmeli ve Allah'a olan ihtiyacını göstermeli, sürekli dua etmelidir; zira Allah, kullarının sık sık ve sürekli dua etmelerini sever" diye belirtti.

 


Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Bahreyn Veliaht Selman bin Hamad Âl Halife ile karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konuyu ele aldı.

Prens Muhammed bin Selman’ın salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’la bir araya geldi. Taraflar, iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri ve çeşitli alanlarda ikili iş birliği fırsatlarını gözden geçirdi.

Görüşmede Suudi Arabistan tarafında; Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, Riyad Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdürrahman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban, Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ve Manama Büyükelçisi Nayif es-Sudeyri hazır bulundu.

fvedvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin, Bahreynli mevkidaşını salı günü Diriye’de karşıladığı törenden bir kare. (SPA)

Bahreyn tarafında ise; Başbakan Yardımcısı Şeyh Halid bin Abdullah Âl Halife, İçişleri Bakanı Şeyh Raşid bin Abdullah Âl Halife, Başbakanlık Divanı Bakanı Şeyh İsa bin Selman Âl Halife, Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı Şeyh Selman bin Halife Âl Halife, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Hamad el-Maliki ve Riyad Büyükelçisi Şeyh Ali bin Abdurrahman Âl Halife yer aldı.

fervgfrv
Prens Muhammed bin Abdürrahman’ın, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Prens Selman bin Hamad’ı karşıladığı an. (Riyad Emirliği)

Prens Selman bin Hamad ve beraberindeki heyet, iki ülkeyi birleştiren tarihî ve kardeşlik bağları çerçevesinde, ülkeler ve halklarının beklentilerine hizmet edecek şekilde kardeşçe bir ziyaret kapsamında salı günü Riyad’a geldi.

Bahreyn Veliaht Prensi’ni Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda; Prens Muhammed bin Abdürrahman, Nayif es-Sudeyri, Şeyh Ali bin Abdurrahman, Riyad Bölgesi Emniyet Müdürü Vekili Tümgeneral Mansur el-Uteybi ve Kraliyet Protokolü Başkan Yardımcısı Fahd es-Suhayl karşıladı.


Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
TT

Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT), 2025 yılı sonunda ülke sanayi sektörünün olağanüstü bir performans sergilediğini açıkladı. Kuruma göre, sanayi üretim miktarları endeksi, geçen yılın aralık ayına kıyasla yıllık bazda yüzde 8,9 oranında artış gösterdi.

Bu artış, özellikle madencilik ve imalat sanayii başta olmak üzere temel ekonomik faaliyetlerdeki toparlanmayı yansıtıyor ve sanayi sektörünün ulusal ekonomiye sağladığı katkının önemini güçlendiriyor.

Petrol üretimi

Madencilik ve taş ocakçılığı faaliyetleri, sanayi üretim endeksini yukarıya taşıyan başlıca etkenler arasında yer aldı. Endeks, aralık ayı itibarıyla yıllık bazda dikkat çekici bir şekilde yüzde 13,2 oranında büyüme kaydetti. Bu ivmenin temel nedeni, Suudi Arabistan’daki petrol üretiminin artarak günlük 10,1 milyon varile ulaşması olarak gösteriliyor. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 8,9 milyon varildi. Aylık bazda ise endeks, kasım ayına kıyasla yalnızca yüzde 0,3 oranında sınırlı bir artış göstererek nispeten istikrarlı seyretti.

Üretim endüstrisi

Buna paralel olarak imalat sanayi sektörü de yüksek bir esneklik göstererek yıllık bazda yüzde 3,2 oranında büyüdü. Bu büyüme, özellikle kimya ve gıda üretimi faaliyetlerindeki güçlü performansla desteklendi. Kimyasal maddeler ve kimyasal ürünlerin üretimi, sektördeki en güçlü itici unsurlardan biri olarak öne çıkarak yüzde 13,4 oranında artış kaydetti. Bunu yüzde 7,3 büyüme ile gıda ürünleri üretimi takip etti. Aylık bazda da endeks pozitif seyrini sürdürdü ve Kasım 2025’e kıyasla yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Söz konusu artışta gıda ürünleri üretimi yüzde 9,6, kimyasal ürünler üretimi ise yüzde 2,8 oranında yükseldi.

Su temini ve kamu hizmetleri

Kamu hizmetleri sektöründe, su temini, kanalizasyon hizmetleri ile atık yönetimi ve işleme faaliyetleri yıllık bazda güçlü bir artış göstererek yüzde 9,4 büyüdü. Buna karşın elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme hizmetleri faaliyetleri, 2024 Aralık ayına kıyasla yüzde 2,5 oranında azaldı. Aylık bazda ise her iki sektörde de Kasım 2025’e göre daralma gözlendi; su ve atık hizmetlerinde yüzde 7,2, elektrik ve gaz faaliyetlerinde yüzde 13,1 düşüş kaydedildi. Bu durum, üretimin mevsimsel dalgalanmalardan veya rutin bakım programlarından etkilendiğini gösteriyor.

Petrol ve petrol dışı faaliyetler arasındaki denge

Son olarak, veriler Suudi Arabistan ekonomisinin temel sektörleri arasında dengeli bir büyüme dağılımı olduğunu ortaya koyuyor. Petrol faaliyetleri yıllık bazda yüzde 10,1 oranında artarken, petrol dışı faaliyetler istikrarlı bir şekilde yüzde 5,8 büyüme kaydetti. Kısa vadeli performansa bakıldığında, petrol dışı sektörlerin aylık bazda yüzde 0,4 ile üstünlüğünü sürdürdüğü görülürken, petrol faaliyetleri ise aylık bazda yüzde 0,3 oranında hafif bir düşüş gösterdi. Bu durum, ülkedeki ekonomik çeşitlendirme stratejisinin sürdürüldüğünü yansıtıyor.