Devrim Muhafızları: 7 bin kilometre menzilli insansız hava araçlarımız var

Devrim Muhafızları’ndan teknisyenler, Amerikan RQ-170 insansız hava aracının yerel bir modeli olan Şahid 171 insansız hava aracını hazırlamak için çalışıyorlar. (Tesnim)
Devrim Muhafızları’ndan teknisyenler, Amerikan RQ-170 insansız hava aracının yerel bir modeli olan Şahid 171 insansız hava aracını hazırlamak için çalışıyorlar. (Tesnim)
TT

Devrim Muhafızları: 7 bin kilometre menzilli insansız hava araçlarımız var

Devrim Muhafızları’ndan teknisyenler, Amerikan RQ-170 insansız hava aracının yerel bir modeli olan Şahid 171 insansız hava aracını hazırlamak için çalışıyorlar. (Tesnim)
Devrim Muhafızları’ndan teknisyenler, Amerikan RQ-170 insansız hava aracının yerel bir modeli olan Şahid 171 insansız hava aracını hazırlamak için çalışıyorlar. (Tesnim)

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami, İran’ın 7 bin kilometre menzilli insansız hava araçlarına sahip olduğunu ve Washington’un bu gelişmeyi bölgesel istikrar için bir tehdit olarak görebileceğini söyledi.
Resmi IRNA ajansının haberine göre Selami, “7 bin kilometre menzilli insansız hava araçlarımız var. Bu araçlar uçuş yapabilir, üslerine dönebilir ve inmesi planlanan herhangi bir yere inebilir” dedi.
İran tarafından yayınlanan bilgi, Joe Biden başkanlığındaki ABD yönetimi ile yeni İsrail hükümeti arasında İran insansız hava araçlarının ve “Cruise” füzelerinin, Irak, Yemen ve Suriye’de, Tahran tarafından desteklenen silahlı gruplar arasında yayılmasıyla mücadele yolları üzerine günlerce süren görüşmelerin ardından geldi.
Amerikalı ve İsrailli yetkililer, Amerikan “Axios” sitesine şu açıklamaları yaptılar: “ABD ve İsrail, bu teknolojinin iki ülkenin bölgedeki güçlerini hedef alabilecek şekilde daha yaygın hale gelmesinden endişe duyuyor. İran yanlısı milisler son haftalarda birkaç insansız hava aracı saldırısı düzenlediler. Bunlardan bazıları engellendi.”
Biden yönetimi, İran insansız hava araçlarını bölgedeki ABD kuvvetlerine karşı “öncelikli tehdit” olarak görüyor. Reuters’a göre insansız hava araçları, özellikle dünya petrol kaynaklarının beşte birinin bulunduğu Hürmüz Boğazı çevresindeki Körfez sularında, İran sınırlarının izlenmesinde önemli bir rol oynuyor.
İsrail, bölgede İran insansız hava araçları için uçuşa yasak bölge kurulmasını önerdi. Amerikan kuvvetlerinin çoğunun konuşlandığı Irak’taki Esad Hava Üssü, İran’a sadık milisler tarafından defalarca saldırıya uğradı. Bu yılın başından beri Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği, ABD kuvvetlerini barındıran Irak askeri üsleri, Bağdat ve Erbil havaalanları ve uluslararası koalisyonun lojistik konvoyları da dahil olmak üzere ABD’nin Irak’taki unsurlarına yönelik 43 saldırı düzenlendi. Saldırıları genellikle İran’a sadık Iraklı milisler üstlendiler. ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Generel Frank McKenzie, 22 Mayıs’ta Irak’a yaptığı ziyaret esnasında gazetecilere verdiği demeçte, İran destekli milislerin küçük İHA kullanımlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da artacağını söyledi. McKenzie, bu tür saldırılara karşı daha etkili savunma yolları bulmanın en büyük öncelikleri olduğunu belirtti.
ABD Başkanı Joe Biden, nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak ve İran’ın nükleer faaliyetlerinin yanı sıra füze programlarını da kısıtlayacak şekilde genişletmek istiyor. Tahran ise balistik füzelerin ve Orta Doğu’daki rolünün müzakere konusu olmasını reddediyor.



Hapisteki savaş karşıtı Rus gazeteci üçüncü kez intihar girişiminde bulundu

Maria Ponomarenko (Arşiv- Reuters)
Maria Ponomarenko (Arşiv- Reuters)
TT

Hapisteki savaş karşıtı Rus gazeteci üçüncü kez intihar girişiminde bulundu

Maria Ponomarenko (Arşiv- Reuters)
Maria Ponomarenko (Arşiv- Reuters)

Ukrayna savaşını eleştirdiği için sekiz yıl hapis cezasına çarptırılan bir Rus gazetecinin üçüncü kez intihar girişiminde bulunduğu ve tedavi için hastaneye kaldırıldığı, avukatı ve çalıştığı internet sitesi tarafından dün yapılan açıklamada belirtildi.

Maria Ponomarenko (46), iki yıl önce, Ukrayna'nın Mariupol kentinde mültecileri barındıran bir tiyatroya düzenlenen Rus saldırısını sosyal medyada eleştiren paylaşımlar nedeniyle mahkum edildi.

Kiev ve Batı, saldırıda yüzlerce sivilin ölümünden Moskova'yı sorumlu tutarken, Rusya bunu reddediyor.

Avukatı Dmitry Shitov, Telegram'da yaptığı açıklamada, "Maria, 30 Temmuz'dan 9 Ağustos'a kadar üç kez intihar girişiminde bulundu ve önemli miktarda kan kaybetti" ifadelerini kullandı.

Avukat, Rus yasaları Rusça yayınlarda intihar kelimesinin kullanılmasını yasakladığı için bu kelimeyi tam olarak kullanmadı.

Shitov, Ponomarenko'yu Sibirya'nın Barnaul kentindeki hapishane hastanesi koğuşunda ziyaret ettikten sonra, durumunun “tatmin edici” olduğunu söyledi. İntihar girişimlerinin hapishanedeki kötü koşulları protesto amaçlı olduğunu belirten Shitov, Ponomarenko'nun birçok kez tek kişilik hücreye konulduğunu ve gardiyanların ona “zorbalık” yaptığını belirtti.  

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre iki çocuk annesi Ponomarenko, bağımsız haber sitesi “Rus News” için çalışıyordu.

Shitov, hapishanede birçok kez açlık grevi yaptığını ve “işkenceye benzer” hapishane koşulları nedeniyle ruh sağlığının bozulduğunu ifade etti.

Ponomarenko mart ayında mahkeme önünde yaptığı son savunmada, “Hapishane sisteminde gördüğüm kadar şiddet hiç görmedim” ifadesini kullandı.

Rus News, Ponomarenko'nun gardiyanlara saldırması nedeniyle ilave hapis cezası aldığını bildirdi.

AFP’ye göre Rusya, Ukrayna'yı işgalinin ardından yetkililerin Rus ordusu hakkında yanıltıcı veya zararlı olarak değerlendirdiği bilgileri suç sayan yeni bir yasa çıkardı.