Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, dün (Pazartesi) Madrid’de İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı kurtarmayı amaçlayan mevcut müzakerelerin, önümüzdeki haftalarda meyve vereceğine inandığını söyledi.
AFP’nin haberine göre, Madrid’de Stockholm Girişimi çerçevesinde yapılan dördüncü bakanlar toplantısının sonundaki bir basın toplantısında konuşan Maas, “Müzakerelerin meyve verebileceğine inanıyoruz” dedi. Aralarında Almanya ve Japonya’nın da bulunduğu 16 ülkeden oluşan grup, nükleer silahlardan arınmış bir dünya için somut önerilerde bulunmak amacıyla 2019 yılında kuruldu.
Almanya Dışişleri Bakanı, 2015 yılında İran ile büyük güçler (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya) arasında, İran’ın nükleer programı çerçevesinde imzalanan anlaşmayı kurtarmak için Nisan ayında Viyana’da yeniden başlayan müzakerelere ilişkin herhangi bir açıklama yapmadan, “Önümüzdeki haftalarda bunu başaracağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
ABD’nin, eski Başkanı Donald Trump döneminde 2018 yılında geri çekildiği anlaşma, İran’ın nükleer silah geliştirmesini engellemeyi amaçlıyor.
Maas’ın açıklamaları İspanyol mevkidaşı Arancha Gonzalez Laya ve İsveçli mevkidaşı Ann Linde ile Stockholm girişiminin bakanlar düzeyindeki toplantısında düzenledikleri ortak basın toplantısında geldi.
Toplantı sonunda yayınlanan ortak bildiride, üye devletlerin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nda (NPT) belirtilen hedefleri uygulamak için, nükleer silaha sahip tüm devletlere karşı etkili önlemler alarak silahsızlanmayı teşvik etme çağrılarını yineledikleri vurgulandı.
16 ülke NPT’ye taraf olan diğer ülkelerle yakınlaşmayı ve ilişkileri güçlendirmeyi kabul etti.
Gonzalez Laya’nın açıklamalarına göre, bakanlar toplantısı, 2020 yılında yapılması planlanan ancak New York’ta yapılmak üzere gelecek yılın başına ertelenen bir sonraki oturuma hazırlık amacıyla düzenlendi.
Stockholm Girişimi’nde, şu anda gruba ortak olarak eş başkanlık eden Almanya, İspanya ve İsveç’in yanı sıra, Arjantin, Kanada, Güney Kore, Etiyopya, Finlandiya, Endonezya, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Norveç, Yeni Zelanda, Hollanda ve İsviçre bulunuyor.
Bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen toplantıya sadece beş ülke katılırken, diğer ülkeler video konferans aracılığıyla toplantıya katıldı.
Almanya: Nükleer müzakereler önümüzdeki haftalarda meyve verebilir
https://turkish.aawsat.com/home/article/3065116/almanya-n%C3%BCkleer-m%C3%BCzakereler-%C3%B6n%C3%BCm%C3%BCzdeki-haftalarda-meyve-verebilir
Almanya: Nükleer müzakereler önümüzdeki haftalarda meyve verebilir
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas. (EPA)
Almanya: Nükleer müzakereler önümüzdeki haftalarda meyve verebilir
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas. (EPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından 9 Aralık 2020’de yayınlanan, Rusya'nın kuzeybatısındaki bir üsten kıtalararası balistik füze fırlatılmasını gösteren videodan alınan ekran görüntüsü (AP)
Açıklanmayan bir yerde yapılan askeri tatbikat sırasında Rus nükleer denizaltısı (AP)
Kuzey Dakota’da bir Minuteman füzesini inceleyen ABD Hava Kuvvetleri askeri ile Moskova’nın merkezinde düzenlenen askerî geçit töreninde bir kıtalararası balistik füzeyi gösteren birleştirilmiş görüntü (AFP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve kızı Kim Ju-ae, 27 Ocak 2026’da Kuzey Kore'nin açıklanmayan bir yerinde füze fırlatma testini denetliyor. (EPA)