Nijerya’da silahlı unsurlar yatılı bir okuldan 150 öğrenciyi kaçırdı

5 Temmuz’da gerçekleşen adam kaçırma olayının ardından Kaduna bölgesindeki yatılı okulun dışında güvenlik alarmı verildi (Getty)
5 Temmuz’da gerçekleşen adam kaçırma olayının ardından Kaduna bölgesindeki yatılı okulun dışında güvenlik alarmı verildi (Getty)
TT

Nijerya’da silahlı unsurlar yatılı bir okuldan 150 öğrenciyi kaçırdı

5 Temmuz’da gerçekleşen adam kaçırma olayının ardından Kaduna bölgesindeki yatılı okulun dışında güvenlik alarmı verildi (Getty)
5 Temmuz’da gerçekleşen adam kaçırma olayının ardından Kaduna bölgesindeki yatılı okulun dışında güvenlik alarmı verildi (Getty)

Nijerya’nın kuzeybatısındaki Kaduna eyaletinde silahlı unsurların bir okula yaptığı baskında 150 çocuk kaçırıldı. Polis, silahlı unsurların Kaduna’nın güneyinde Bethel Baptist Lisesi’ne gece saatlerinde saldırı düzenlediğini ve etrafa rastgele şekilde ateş açtığını söyledi.
Polis tarafından yayınlanan bir bildiride, silahlıların okuldaki güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirdiği ve öğrenci yurduna baskın düzenlediği belirtilirken, çok sayıda kişiyi kaçırıp ormana götürdükleri ifade edildi. Açıklamada, biri öğretmen olmak üzere 26 kişinin kurtarıldığı aktarıldı. Okul müdürü John Hayab, Reuters’a yaptığı açıklamada yaklaşık 25 öğrencinin kaçmayı başardığını, ancak öğrencilerin geri kalanının hala kayıp olduğunu söyledi. 17 yaşındaki oğlunun kaçmayı başardığını söyleyen Hayab, yatılı okulda sınava girmek üzere yaklaşık 180 öğrencinin bulunduğunu aktardı. Militanlar, başta Kaduna olmak üzere Nijerya’nın kuzeybatısında fidye için öğrencileri kaçırdı.
Militanlar, geçen yıl Aralık ayından bu yana okullardan yaklaşık bin kişiyi kaçırdı ve bunlardan 150’si hala kayıp. Pazar sabahı erken saatlerde silahlı kişiler, Kaduna’nın kuzeyindeki bir hastaneden bir yaşında bir bebek de dahil olmak üzere 6 kişiyi kaçırdı. Nijerya’da okullardan adam kaçırma eylemlerini ilk olarak Batı Afrika’daki Boko Haram ve DEAŞ gerçekleştirirken, gündemleri henüz belli olmayan diğer gruplar da bu yönteme başvurmaya başladı.
Okul, ilk olarak 1991 yılında Baptist Kilisesi tarafından Kaduna’nın başkenti Chikun bölgesindeki Marmara köyünde kuruldu. Pazartesi günkü saldırı, geçen Arlık ayından bu yana Kaduna’da gerçekleşen dördüncü toplu adam kaçırma olayıydı. O aydan bu yana Nijerya’nın farklı eyaletlerinden yaklaşık bin öğrenci kaçırıldı. Birçoğu yerel yetkililerle yapılan görüşmelerden sonra serbest bırakılırken, bazıları hala alıkoyuluyor. Bu çerçevede polis ve hastane yetkilileri, silahlı unsurların Nijerya’nın kuzeybatısındaki bir hastane personel yurdundan bir hemşirenin 1 yaşındaki bebeği de dahil olmak üzere 8 kişiyi kaçırdığını açıkladı. Ayrıca yakınlardaki bir polis karakoluna da silahlılar tarafından saldırı düzenlendi. Kaduna eyaleti, militanlar tarafından fidye için gerçekleştirilen bir adam kaçırma dalgasına tanık oluyor. Hastane sözcüsü Meryem Abdurrazıki Reuters’a yaptığı açıklamada, geçen pazar günü sabahın erken saatlerinden meydana gelen saldırını yaklaşık bir saat sürdüğünü belirtti. Biri 1 yaşındaki çocuğuyla birlikte 2 hemşire, 1 laboratuvar teknisyeni, 1 güvenlik görevlisi ve 1 çalışan olmak üzere 6 kişinin kaçırıldığı aktarıldı. Polis, 8 rehine olduğunu söyledi. Meryem, “Şu ana kadar fidye talep edilmedi. Olaydan bu yana kaçıranlardan haber almadık” dedi.
Askeri kuruluştan yapılan açıklamaya göre geçen pazar günü Mali’de, ülkenin kuzeydoğusunda Moritanya ile sınıra yakın bir bölgeye bir terör saldırısı sonrasında en az 4 asker öldü. Sosyal medya organları tarafından yapılan açıklamada, Mali silahlı kuvvetlerinin bir idari bir biriminin, yerel saatle 10.35 sularında kimliği henüz belirlenemeyen silahlı bir terörist grup tarafından saldırıya uğradığı belirtildi. Aktarılana göre söz konusu birim, saldırıya güçlü şekilde yanıt verdi.

Mali’de bir terör saldırısında en az 4 asker öldü
Mali, kuzeydeki ayrılıkçı ve cihatçı grupların 2012 yılında başlattığı isyanlarından bu yana derin bir kargaşa içinde. İsyan, uluslararası toplumun Bamako’ya verdiği desteğe ve uluslararası, Afrika ve Fransız güçlerinin gerçekleştirdiği müdahaleye rağmen binlerce sivilin ve askerin ölümüyle sonuçlandı. Ayrılıkçılar, 2015 yılında bir barış anlaşması imzaladılar. Ancak Mali, şiddet ve yasadışı insan ticareti ağlarının yayılması ve şiddetin komşu Burkina Faso ve Nijer’e yayılmasıyla birlikte El-Kaide ve DEAŞ ile bağlantılı grupların baskısı altında. Cuma günü Fransa, Mali’de bir yıldan kısa bir süre içinde gerçekleşen ikinci darbenin ardından geçen Mayıs ayında ikili iş birliğini askıya aldı ve Mali askeri güçleriyle ortak operasyonlara yeniden başlayacağını duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz günlerde ülkesinin Afrika Sahel bölgesindeki taahhütlerini kademeli olarak hafifletme niyetini açıkladı. Ancak Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, cuma günü yaptığı açıklamada, bu ‘dönüşümün’, kıyıyı terk etmek anlamına gelmediğini ve Fransa’nın bölgedeki ‘terörle mücadele operasyonlarını azaltma’ yolunda ilerlemediğini açıkladı.



Jerusalem Post: Aşırı sağcı iki bakan Gazze'de geniş çaplı bir kara operasyonu başlatılması çağrısında bulunacak

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (DPA)
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (DPA)
TT

Jerusalem Post: Aşırı sağcı iki bakan Gazze'de geniş çaplı bir kara operasyonu başlatılması çağrısında bulunacak

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (DPA)
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (DPA)

İsrailli aşırı sağcı bakanlar Bezalel Smotrich ve Orit Strook'un bu akşam yapılması planlanan güvenlik kabinesi toplantısında Gazze Şeridi'ndeki saldırıların tırmandırılması çağrısında bulunması bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın Jerusalem Post'tan aktardığı habere göre iki bakan, Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirmek ve Hamas'ı devirmek için geniş çaplı bir kara harekâtı yapılmasını istiyor.

Smotrich ve Strook, eğer askeri baskı bir anlaşmaya varılmasını sağlayacaksa o zaman mevcut baskı düzeyinin ya müzakereleri ilerletmekte başarısız olduğunu ya da potansiyelini çoktan tükettiğini, bu yüzden saldırıları tırmandırmanın zamanının geldiğini savunuyor.

Gazetenin haberine göre İsrail’de Başbakan, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı da dahil olmak üzere siyasi liderlik şu anda askerî harekâtı yoğunlaştırmak yerine bir esir takası anlaşmasına varma çabalarını tüketmeyi tercih ediyor. Böylece yedek askerler geniş çaplı bir seferberlik ilanında bulunulabilir.

İsrailli Bakan Smotrich, cumartesi akşamı bir törende yaptığı konuşmada Gazze Şeridi'nin tamamen işgal edilmesi ve ‘gerekirse’ askeri yönetim kurulması çağrısında bulundu.

Smotrich ayrıca Başbakan Binamin Netanyahu'nun cumartesi akşamı yaptığı açıklamasındaki sözlerine atıfla “Gazze'de Hamas'ı yok edene kadar savaş bitmeyecek” ifadelerini kullandı.

Smotrich, şunları söyledi:

“Bu sözler açıkça Gazze Şeridi'nin tamamen işgal etmeye yönelmek, gerekirse askeri bir yönetim kurmaktan korkmamak, Hamas'ı yok etmek ve Gazze'den İsrail Devleti'ne yönelik hiçbir tehdidin ortaya çıkmamasını sağlamak için bu savaşla mücadele şeklimizi değiştirmeliyiz anlamına geliyor. Güvenliğimizi sağlamanın ve rehineleri hızla eve getirmenin yolu budur.”

Netanyahu, cumartesi günü önceden kaydedilmiş bir mesajla İsrail vatandaşlarına şöyle seslendi:

“Katillere teslim olmayacağım. Bu teslimiyet sizleri, yani halkımızı riske atar. Eğer onların taleplerine boyun eğersek, elde ettiğimiz tüm muazzam başarıları kaybederiz. Hamas yaşayan rehinelerin yarısının ve çok sayıda ölü askerin iade edilmesi önerisini bir kez daha reddetti. Hamas hem öneriyi reddetti hem de savaşın sona ermesini talep etti. Eğer Hamas'ın taleplerini kabul edersek, bu İsrail'i teslim olmaya zorlamak anlamına gelir.”