VII. Kleopatra’nın ölümüyle ilgili bilinenler değişebilir

VII. Kleopatra’nın büstü.
VII. Kleopatra’nın büstü.
TT

VII. Kleopatra’nın ölümüyle ilgili bilinenler değişebilir

VII. Kleopatra’nın büstü.
VII. Kleopatra’nın büstü.

Arjantinli araştırmacı Ana Maria Rousseau tarafından yürütülen bir çalışmada Makedon kökenli Mısır Kraliçesi VII. Kleopatra’nın ölümünün sanıldığı gibi kobra tarafından ısırlması nedeniyle değil, kendini zehirleyerek gerçekleştiği ortaya konuldu.
VII. Kleopatra’nın intiharına ilişkin iki iddia söz konusu. Çoğunluğun kabulüne Kraliçe, kendi yaşamını sona erdirmek için ölümcül kobra yılanının ısırığını kullanırken diğer bir iddiaya göre ise kendini zehirleyerek intihar etti.
Ancak Uluslararası Tıp Tarihi Derneği üyesi olan ve Toksinoloji (zehir bilimi) raporlarının bu ayki son sayısında yayınlanan Rousseau’nın çalışması, VII. Kleopatra’nın kendini zehirleyerek intihar etmiş olma ihtimaline yer veriyor.
Ana Maria Rousseau yaptığı araştırmaya ilişkin şunları söyledi:
“Makedon kraliyet ailesinin ilaç ve zehirlere karşı özel bir ilgisi vardı. İskenderiye, antik dünyada toksikoloji alanında uzmanlaşmış ilk merkez olan Makedonya devletinin başkenti oldu. VII. Kleopatra, bilim adamı Batlamyus’tan tıp sahasındaki büyük birikimi ve toksikolojinin ayrıntılarını edindi. Zehirleri öğrenmeye meraklı olan Kraliçe, vücudun vereceği tepkileri görmek için bunları hüküm giymiş mahkumlar üzerinde denemeye başlamıştı. Doğal olarak, intihar etmeye karar verdiğinde hızlı ve nispeten ağrısız bir ölüm için en iyi olanı seçmesini sağlayan bilgilere sahipti. Bu göz önüne alındığında zehir kullanması en makul seçenekti”.
Oral yolla alınan zehirler karın krampları, mide bulantısı ve uyuşukluk gibi rahatsızlıklara yol açarken kobra sokması iltihaplanma, ödem, ciltte renk değişikliği, kabarcıklar, kusma ve kan kaybının eşlik ettiği şiddetli lokal ağrılara neden olmaktadır.
Yapılan değerlendirmeler M.Ö. 323 yılında Büyük İskender’in ölümünden bu yana Mısır’ı yöneten VII. Kleopatra’nın kendisini öldürmek için kobra yılanı kullandığı iddiasının gerçek olamayacağı ve en en acısız ve kolay yolu seçeceği yönünde.
Kobra, yılan başlı bir kadın, kadın başlı bir yılan, bütün bir yılan veya iki yılan şeklinde çift başlı bir kadın olarak tasvir edilen Wajit tanrılarını sembolize ediyor.
Her iki senaryoyu da (kobra ısırığı veya zehirler), her birinin VII. Kleopatra'nın vücudunda üretebileceği semptomlar ve sonuçlar açısından gözden geçiren Rousseau, zehirlerle ilgili olan senaryoya bağlılığına rağmen hangisinin gerçeğe daha yakın olduğu hususunun, vücut üzerinde yapılan incelemelerle kesin olarak tespit edilene kadar bir gizem olarak kalacağını vurguladı.

 


Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging