Kral Abdullah ve Bennett, ilişkilerde yeni bir sayfa açma yönünde anlaştı

İsrail Başbakanı Bennett (Getty Images) - Kral 2. Abdullah (AP)
İsrail Başbakanı Bennett (Getty Images) - Kral 2. Abdullah (AP)
TT

Kral Abdullah ve Bennett, ilişkilerde yeni bir sayfa açma yönünde anlaştı

İsrail Başbakanı Bennett (Getty Images) - Kral 2. Abdullah (AP)
İsrail Başbakanı Bennett (Getty Images) - Kral 2. Abdullah (AP)

Kral 2. Abdullah bin Hüseyin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett’ın Amman'daki kraliyet sarayında bir araya geldiği bildirilmişti. Tel Aviv'den üst düzey bir siyasi kaynak ise Cuma yaptığı açıklamada, görüşmenin iki ülke arasında yeni bir sayfa açma yönünde kesin bir kararla sonuçlandığını duyurdu. Aynı zamanda “Yeni İsrail hükümeti, eski başbakan ve şimdiki muhalif lider Binyamin Netanyahu'nun görev süresinin son yıllarında İsrail ile ilişkileri kötüleşen tüm ülkeler ve liderleri ile ilişkileri iyileştirmeye karar verdi” ifadelerine başvurdu.
Söz konusu kaynağın ifade ettiğine göre yeni hükümet ilk aylarında ABD yönetimi, ABD’deki Demokrat Parti, Avrupa Birliği (AB) ve Arap ülkeleri ile ilişkileri başta olmak üzere İsrail dış politikası ve diplomasisinde gerçek ve somut değişikliklere gitti.
Kaynak, Bennett ve koalisyondaki ortağı Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in, Netanyahu döneminde ciddi zarar gören Ürdün ile ilişkilerin yeniden düzenlenmesi konusuna odaklandıklarını doğruladı.
ABD vatandaşlığına sahip Filistinli tutuklu Muntasır Şelbi’nin evini yıktığı için İsrail'i eleştiren ABD Dışişleri Bakanlığı, dün gece yaptığı açıklamada Ürdün-İsrail zirvesini kutladığını bildirerek “Bu tür toplantılar, bölgenin refahına katkıda bulunarak istikrara doğru ilerlemeye yardımcı olur” ifadelerini kullandı. Nitekim oldukça olumlu bir atmosferde geçtiği belirtilen toplantıda son yıllarda iki taraf arasındaki ilişkilerde hakim olan gerginliğe ve liderler arasındaki uzun süreli yabancılaşmaya bir son verilerek yeni bir sayfa açılması ve normal diyaloğa geri dönülmesi konusunda anlaşıldığı vurgulandı.
Dün İsrail basınında çıkan haberlere göre, Kral Abdullah ile Bennett yaklaşık 10 gün önce Salı günü bir araya geldi. Askeri bir helikopter ile gizlice Amman’a uçan Bennett, Kral 2. Abdullah ile başkentteki sarayında buluştu. İsrail kaynakları, Kral 2. Abdullah’ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı da Amman'a davet ederek kendisine Bennett ile görüşmesi hakkında bilgi verdiğini söyledi. Filistinli kaynakların bildirdiğine göre Abbas’a Bennett ile yaptığı görüşmede Filistin meselesini gündeme getirdiğini söyleyen Ürdün Kralı, halkların kabul ettiği adil ve kapsamlı bir barışa ulaşma yönünde gerçek bir siyasi ufuk sağlama yönünde tüm çabaların etkinleştirilmesi gerektiğini de vurguladı. Ayrıca bu yöndeki tek yolun işgali sona erdiren ve Filistin halkının tüm meşru haklarını yerine getiren iki devletli çözüm olduğunu vurguladı.
İsrail tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanları Eymen Safadi ve Yair Lapid arasındaki görüşmenin, Ürdün ile Filistin arasındaki ticaret alışverişi hacmini ve İsrail'in Ürdün'e sattığı su miktarını artırmak gibi bir dizi ortak endişeye değinildiği söz konusu zirve toplantısının tamamlandığı belirtildi.
Siyasi kaynaklar, dünya ile ilişkilerini iyileştirmeye çalışan İsrail'in kültür ve sanat alanındaki projelere yüz milyonlarca mali yardım sağlayan Creative Europe projesinin temsil ettiği kültür ve medya alanında AB ile bir anlaşmaya katılma yönünde başvurmaya karar verdiğini bildirdi. Başbakan Bennett, yerleşim girişiminin aşırı sağcı bir destekçisi olsa da, 1967'de işgal edilen topraklardaki faaliyetleri bu anlaşmanın dışında tutan Avrupa’nın şartını kabul etti. Bu adımın AB ile Netanyahu döneminde büyük zarar gören ilişkileri yeniden tesis etmeye çalışmak amacıyla atıldığını doğrulayan kaynaklar, Netanyahu hükümetindeki Bilim ve Kültür Bakanı Miri Regev'in İsrail'in 2017'de  Creative Europe anlaşmasına katılımını son dakikada engellediğini de ifade etti. Zirâ bu alanda Avrupa Birliği ile işbirliğine varmak için yerleşimciliği hariç tutan koşullar bulunuyor. Bakan Regev, o sırada yaptığı açıklamada, “Yahudiye ve Samarya Bölgesi (işgal altındaki Batı Şeria) hariç tutulduğu sürece bu konu hükümetin gündeminde olmayacak” ifadelerini kullanmıştı.
Kaynaklar, Dışişleri Bakanı Lapid'in AB dışişleri bakanlarının önümüzdeki Pazartesi Brüksel'deki toplantılarına katıldığı sırada anlaşmaya katılım yönünde imza atacağını umuyor. Haaretz gazetesi haberine göre AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lapid'i 26 Avrupalı ​​dışişleri bakanıyla görüşeceği, ikili görüşmelerde bulunacağı ve daha sonra kapsamlı bir görüşme gerçekleştireceği toplantıya onur konuğu olarak davet etti. Nitekim bir İsrail dışişleri bakanı Brüksel'deki AB dışişleri bakanları toplantısına 10 yılın ardından ilk kez katılacak. Söz konusu kaynakların ifade ettiğine göre yeni İsrail hükümeti Avrupa ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açmak ve Netanyahu'nun kurduğu şüphe ve güvensizliğe dayalı ilişkilerin gidişatını değiştirmek istiyor.



Şarku'l Avsat'a konuşan bir kaynak: Hamas, Kahire görüşmelerinde 5 madde öne sürecek

Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)
Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)
TT

Şarku'l Avsat'a konuşan bir kaynak: Hamas, Kahire görüşmelerinde 5 madde öne sürecek

Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)
Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)

Hamas hareketinden bir kaynak Şarku'l Avsat'a yaptığı özel açıklamada hareketin Kahire'deki toplantıda kapsamlı bir anlaşma ile bölgesel ve uluslararası garantilerin şart koşulduğu beş yıla kadar uzun süreli bir ateşkes de dahil olmak üzere beş maddelik bir öneri sunacağını açıkladı.

Konumunun hassasiyeti nedeniyle ismini açıklamaktan kaçınan kaynak, hareketin sunacağı çerçevenin ilk olarak, iki taraf arasında kapsamlı bir esir takası anlaşmasını içeriyor. Kaynak, üzerinde mutabık kalınan mekanizmalar ve zamanlamaya göre bir paketle İsrail'in tüm mahkumları, mutabık kalınan sayıda Filistinli mahkum karşılığında, kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesi, yeniden imar ve kuşatmanın kaldırılması öngörecek anlaşmayı sunacağını belirtti.

Teklifin ikinci maddesine göre   Hamas bölgesel ve uluslararası garantilerle beş yıllık uzun bir ateşkese de hazır.

Üçüncü maddede ise bu çerçeve üzerinde anlaşmaya varıldığında, askeri operasyonların durdurulması, işgal güçlerinin 17/1/2025 anlaşmasına göre geri çekilmesi ve insani protokole göre yardımların girişi de dahil olmak üzere durumun 2 Mart 2025 öncesine döneceği teyidi yer alıyor.

Teklifin dördüncü maddesinde Mısır'ın Toplum Destek Komitesi önerisine uygun olarak Gazze'yi tam yetki ve görevlerle yönetecek bağımsız teknokratlardan oluşan yerel bir komitenin kurulması.

Hamas'ın Kahire toplantısında sunduğu önerinin beşinci ve son maddesi ise “Filistinli gruplar arasında yapılan ve sonuncusu 2024 Pekin Anlaşması olan anlaşmalar çerçevesinde Filistin ulusal mutabakatına hazır olunmasını içeriyordu.

ıopfgthy
Filistinliler Salı günü Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampındaki teçhizatı vuran İsrail saldırısının gerçekleştiği bölgeyi inceliyor (Reuters)

Salı günü erken saatlerde İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine aşina olan üst düzey bir Filistinli yetkili BBC'ye yaptığı açıklamada Katarlı ve Mısırlı arabulucuların Gazze'deki savaşı sona erdirmek için yeni bir formül önerdiklerini söylerken, bir Hamas lideri de hareketten bir heyetin ateşkes için “yeni fikirleri” görüşmek üzere Doha'dan Kahire'ye gittiğini doğruladı.

Yetkiliye göre plan, beş ila yedi yıl sürecek bir ateşkes, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında tüm İsrailli tutukluların serbest bırakılması, savaşın resmen sona ermesi ve İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini içeriyor.

Filistinli yetkili ayrıca Hamas'ın Gazze'nin yönetimini “ulusal ve bölgesel düzeyde” üzerinde anlaşmaya varılacak herhangi bir Filistinli oluşuma devretmeye hazır olduğunu ifade ettiğini kaydetti. Bu oluşumun Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi ya da yeni bir idari organ olabileceğini de sözlerine ekledi.

Yeni fikirler

Hamas Kahire'deki görüşmelerde liderlik konseyi başkanı Muhammed Derviş ve baş müzakereci Halil El Haya tarafından temsil edilecek.

AFP'ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Hamas lideri, heyetin Mısırlı yetkililerle ateşkese ulaşmak için yeni fikirler üzerinde görüşmeler yapacağını söyledi. Heyette müzakere heyetinin başkanı Halil El Haya ve bazı liderlerin yer aldığını belirtti.

fyuıo
Sağdan, Hamas liderlik konseyi üyeleri: Muhammed Derviş, Halil El Haya ve Nizar Awadallah geçtiğimiz Şubat ayında Tahran'da (AFP)

İsrail arabulucular tarafından önerilen olası plan hakkında yorum yapmadı. Planın başarı şansını değerlendirmek için henüz çok erken olsa da Filistinli yetkili mevcut arabuluculuk çabalarını ciddi olarak nitelendirdi ve Hamas'ın bu çabalara karşı “eşi görülmemiş bir esneklik” gösterdiğini söyledi.

Son ateşkes anlaşması bir ay önce İsrail'in Gazze'yi yeniden bombalamaya başlamasıyla çökmüştü.

Günler önce Hamas, altı haftalık bir ateşkes karşılığında grubun silahsızlandırılması talebini içeren bir İsrail önerisini reddetti.

Cumartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ortadan kaldırılmadan ve tüm rehineler teslim edilmeden savaşı sona erdirmeyeceğini söyledi. Hamas ise İsrail'den rehineleri serbest bırakmadan önce savaşı sona erdirmeyi taahhüt etmesini talep etti.