Suriye: Ekmek ve mazot fiyatlarının fırlamasının ardından maaşlara yüzde 50 zam yapıldı

Şam'daki ünlü El-Meydan mahallesinde kurulan pazarda satılan ekmek ve hamur işi ürünler (AFP)
Şam'daki ünlü El-Meydan mahallesinde kurulan pazarda satılan ekmek ve hamur işi ürünler (AFP)
TT

Suriye: Ekmek ve mazot fiyatlarının fırlamasının ardından maaşlara yüzde 50 zam yapıldı

Şam'daki ünlü El-Meydan mahallesinde kurulan pazarda satılan ekmek ve hamur işi ürünler (AFP)
Şam'daki ünlü El-Meydan mahallesinde kurulan pazarda satılan ekmek ve hamur işi ürünler (AFP)

Suriyeliler, Cumartesi akşamı ekmek ve mazot fiyatlarına gelen zam haberiyle yatıp Pazar sabahına askeri ve sivil çalışanların maaş ve ücretlerinde yapılan yüzde 50'lik zam haberiyle uyandılar. Suriye’de ayrıca şehir içi ve şehirler arası seyahat ücretlerinde de artışa gidildi.
Suriye’de tüm sivil ve askeri çalışanların maaş ve ücretlerinde yüzde 50 oranında artışa gidilmesine yönelik iki kanun hükmünde kararname Pazar sabahı yayınlandı. Özel, yarı özel ve kooperatif kuruluşlarında çalışanlar için asgari ücretin artırılması kararı alındı. Yeni zamla birlikte asgari ücret ayda yaklaşık 71 bin Suriye lirası oldu. Askeri ve sivil emeklilere de emeklilik maaşında yüzde 40'lık bir artış sağlandı.
Kararname, el konulan şirket ve kuruluşlarda çalışanları, el konulan özel okullarda çalışanları, tüm kamu kuruluşu çalışanları, devlet katkısının sermayesinin yüzde 75'inden az olmadığı yarı özel sektör kuruluşlarında çalışanları ve Suriye dış temsilciliklerinde çalışan Suriyeli Arap işçileri kapsıyor. Bu Kararname yayınlandığı tarihten sonra takip eden ayın birinci gününden itibaren yürürlüğe girer.
Bu yılın genel bütçesi maaş, ücret ve tazminat için bin 18 milyar Suriye lirası, sosyal destek için 3 bin 500 milyar Suriye lirası ve Ulusal Sosyal Yardım Fonu için 50 milyar Suriye lirası tahsis ediyor. Sübvansiyonsuz benzin fiyatının 2 bin 500 sterlinden 3 bin sterline çıkması ve Suriye'deki en önemli yaşam malzemelerinden biri olarak kabul edilen ve maliyetlerindeki artış nedeniyle hükümetin destekleyemediği ekmek ve mazot başta olmak üzere birçok üründe sübvansiyon hacminin azaltılmasının ardından maaş ve ücretlerdeki artış hafifletici nitelikte geldi. Çiftçilerden alınan buğday fiyatlarının kilosunun 475 liradan 900 liraya yükselmesi nedeniyle bu yıl ekmek yapma maliyeti yüzde 90 arttı. Bu da genel bütçedeki destek ödeneklerinin yıllık 700 milyar liradan bin 300 milyar liraya çıkarılması anlamına geliyor. Bunun yanı sıra günde beş milyon litre mazota denk gelen kamu fırınlarının akaryakıt ihtiyaçları için yüksek maliyet gerekiyor.
Şam rejimi enerji ihtiyacını İran ve bazı müttefiklerinden sağlıyor. Petrol ürünleri, bir litre mazotun (dizel) fiyatının 25 Suriye lirası, bir paket ekmeğin fiyatının 15 Suriye lirası (syp) olduğu 2011 yılından bu yana önemli bir artışa tanık oldu. İç Ticaret Bakanlığı'nın kararına göre, sübvansiyonlu ekmek fiyatındaki artış oranı yüzde 100'e ulaşırken, bir paket (1,1 kilogram) ekmeğin fiyatı 200 syp’ye çıktı. Motorin fiyatındaki artış oranı yüzde 200'ün üzerine çıkarken, ısınmada 180 lira, fırınlarda ve kamuda 139 syp yerine litre başına 500 syp oldu.
Şehir içi ve şehirler arası resmi tarife, servis araçları için (9 ila 14 yolcu kapasiteli) yüzde 28,5 ve minibüs ve otobüs için yüzde 26,7 oranında zamlandı.
Ulaşım ücretlerindeki artış bu yılın başında akaryakıt ve enerji krizinin şiddetlenmesiyle başladı. Bu artışın yansımalarından en belirgini onlarca çalışanın işlerine gitmek istememesi. Yerel gazetelere göre, Suriye Telekom Şirketi'nin Süveyde'deki şubesinde çok sayıda işçi, kendilerini taşıyan servislerin çalışmayı bırakmasının ardından yüksek ulaşım masraflarını karşılayamadıkları gerekçesiyle son birkaç ayda istifalarını sundular. Bu durum insan gücü, teknik kadro ve bakım işçileri eksikliği konusunda alarm veriyor.
Suveyda kırsalındaki bir dizi santral, mazot eksikliğinden dolayı jeneratörlerin çalıştırılamaması nedeniyle elektrik kesintisine maruz kalıyor. Bu durum iletişim kesintisine yol açıyor. Suriye’deki yerel gazete El-Vatan tarafından yayınlanan bir habere göre, telekomünikasyon şirketinin Suveyda’daki şubesi, telefon merkezlerinin sürekliliğini sağlamak için gereken ihtiyacı karşılamak adına ayda 70 bin litre mazota gereksinim duyuyor.

 


Gazze ateşkesi: Arabulucular garanti krizini nasıl aşacak?

Gazze Şeridi'nde yıkılan binaların ardından güneş batarken (AFP)
Gazze Şeridi'nde yıkılan binaların ardından güneş batarken (AFP)
TT

Gazze ateşkesi: Arabulucular garanti krizini nasıl aşacak?

Gazze Şeridi'nde yıkılan binaların ardından güneş batarken (AFP)
Gazze Şeridi'nde yıkılan binaların ardından güneş batarken (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın önümüzdeki hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da bir araya gelerek Gazze Şeridi'nde olası bir ateşkesle ilgili gelişmeleri ele alması bekleniyor.

Ancak Şarku’l Avsat'a konuşan uzmanların tahminlerine göre, Netanyahu'nun siyasi geleceğinin parçalanmasından korkarak Gazze'deki savaşı kalıcı olarak durdurmayı reddetmesi ışığında, Hamas'ın ısrar ettiği savaşı durdurma garantisi krizi bir ‘ikilem’ olmaya devam ediyor. Arabulucuların savaşı sona erdirecek tüm fikir ve önerilerin tartışıldığı kısmi bir ateşkese gitmekten başka çareleri olmadığına dikkat çeken uzmanlar, Trump'ın İsrail Başbakanı’yla görüşmesi sırasında bu konuyu çözmek için yapacağı baskıya güveniyor.

Hamas dün bu garantilerin önemini vurguladı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı’nın Medya Danışmanı Tahir en-Nunu CNN'e verdiği demeçte, “Ciddiyiz ve bir anlaşmaya varmaya hazırız; savaşı sona erdirmek için gerekli şartlar açık olduğu takdirde her türlü teklifi kabul etmeye hazırız” dedi.

dsfrg
İsrail'in dün Gazze Şeridi'ne düzenlediği bombardıman sırasında yükselen dumanlar (AFP)

Hamas liderlerinden Mahmud Merdavi dün yaptığı açıklamada, herhangi bir anlaşmanın ‘saldırganlığın tamamen durdurulması, işgal güçlerinin geri çekilmesi, insani protokole uyulması ve varılacak herhangi bir anlaşmanın fiilen uygulanmasını sağlayacak açık garantilere’ bağlı olması gerektiğini söyledi.

Garanti ikilemi

Geçtiğimiz ay İsrail ile İran arasındaki çatışmaların durmasının ardından yeniden gündeme gelen garanti talebi, müzakerelerin ivme kazandığı bir dönemde güçlü bir şekilde ortaya çıktı.

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati pazar akşamı televizyonda yayınlanan bir röportajda şunları söyledi: “Şu anda masada olan ve üzerinde çalıştığımız şey, bir dizi esirin serbest bırakılması ve ateşkesin sürdürülmesi için gereken ivmeyi yaratacağı umuduyla insani ve tıbbi yardımın mümkün olan en kısa sürede girmesi karşılığında İsrail saldırganlığının 60 günlük bir ateşkesle durdurulmasıdır.”

Abdulati, “İsrail ve İran arasında ateşkes sağlandıktan sonra Gazze Şeridi'ne odaklanmak isteyen bir Amerikan vizyonu var. Gelecekteki herhangi bir anlaşmanın ateşkesin sürdürülebilirliğini sağlamak ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığının yeniden başlamasını önlemek için yeterli miktarda garanti içermesi gerektiğine dair bir Amerikan anlayışı var” ifadelerini kullandı.

xscdfgt
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin cenaze töreninde gözyaşı döken Filistinliler (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre, son ateşkes çabaları hakkında bilgi sahibi olan Filistinli ve Mısırlı kaynaklar, arabulucu rolü oynayan Katar ve Mısır'ın savaşın her iki tarafıyla temaslarını yoğunlaştırdığını, ancak yeni bir görüşme turu için henüz bir tarih belirlenmediğini belirtti.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile dün bir telefon görüşmesi yapan Mısır Dışişleri Bakanı, Gazze Şeridi'ndeki son gelişmeleri ve iki ülkenin ‘ateşkesi yeniden başlatmak, Filistin halkını bu zulümden kurtarmak, esir ve mahkûmları serbest bırakmak ve Gazze Şeridi'ne acil ve engelsiz insani yardım akışını sağlamak’ için ABD ile ortak çabalarını ele aldı.

Hamas, savaşı sona erdirecek bir anlaşmanın parçası olması halinde kalan tüm esirleri serbest bırakmaya hazır olduğunu ifade ederken, İsrail esirlerin serbest bırakılması gerektiğini ve savaşın sona ermesinin Hamas'ın silahsızlanmasına ve Gazze Şeridi'ni yönetmekten uzaklaşmasına bağlı olduğunu savunuyor.

‘Dikenli konular’

Mısır Düşünce ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Tümgeneral Muhammed İbrahim ed-Duveyri, Hamas'ın talep ettiği garanti krizinin çözümünün kolay olmadığını düşünüyor. Ed-Duveyri, “İsrail'in reddetme ısrarı var. Zira savaşın sona ermesi şu anda Netanyahu hükümetinin yıkılması anlamına geliyor (...) Bu, Filistin hareketinin silahsızlandırılması ve liderlerinin sürgüne gönderilmesi konusundaki ısrarına ek olarak gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

Ed-Duveyri, arabulucuların, fikirlerin ortaya atılacağı, garantiler hakkında tartışmaların yapılacağı ve şartlarının anlaşmada açıkça belirtileceği geçici bir ateşkese gitmekten başka çaresi olmadığına inanıyor. Ed-Duveyri, “Garantiye ihtiyaç duyan tek şey savaşın durması değil; İsrail'in nihai çekilmesi de bir kriz ve Hamas'ın silahları gibi çetrefilli bir konu. Bu ve benzeri konular nihai statü müzakerelerine ertelenmeli” dedi.

fgthy
Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Balah'a düzenlenen İsrail saldırısında hayatını kaybeden Filistinlilerin cenaze töreninde gözyaşı döken bir çocuk (Reuters)

Filistinli siyasi analist Eymen er-Rakab, mevcut krizin garantiler ve Washington'un gelecekte savaşı durdurma garantisi konusundaki tutumuna karar vermemiş olmasıyla ilgili olduğuna inanıyor. Er-Rakab, Gazze Şeridi'ndeki zor koşullar ışığında Hamas'ın kabul edeceği geçici bir ateşkesin sonuçlanmasının ardından garantiler krizinin arabulucular tarafından yapılacak sonraki görüşmelerin bir parçası olmasını bekliyor.

Hamas'ın garantiler konusundaki ısrarı, Trump'ın dün yaptığı açıklamada pazartesi günü Beyaz Saray'da Netanyahu ile yapacağı görüşmede Gazze ve İran'daki durumu ele alacağını duyurmasıyla birlikte geldi. Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre Trump, “Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasını ve esirlerin geri dönmesini umuyoruz ve bunun önümüzdeki hafta içinde gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

dfgth
Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail tarafından bombalanan bir bölgeyi inceleyen Filistinliler (Reuters)

Netanyahu dün yaptığı açıklamada, geçen ay İran ile 12 gün süren savaşta elde ettiğini söylediği ‘büyük zaferin’ ardından Trump ile görüşmek üzere önümüzdeki hafta ABD'ye gideceğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in Gazze savaşının sona erdirilmesi konusunu görüşmek üzere Beyaz Saray yetkilileriyle bir araya gelmek üzere bu hafta Washington'da olacağını belirtti.

Bilgi sahibi Mısırlı kaynaklar dün yerel medyaya, ‘İsrail ve Hamas'ın sadece geçici bir ateşkes değil, kapsamlı bir takas anlaşması yapmaları için son saatlerde Mısır'ın artan baskısı’ hakkında konuştu.

Kaynaklar, çeşitli taraflardan heyetlerin önümüzdeki 72 saat içinde Kahire'ye gelmesinin beklendiğini, her iki tarafı temsil eden şahsiyetlerin ise anlaşmazlık noktalarını çözmek üzere halihazırda Kahire'de bulunduğunu söyledi.

sdfrgty
İsrail'in Gazze şehri sahiline düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden akrabasının cenazesi başında gözyaşı döken Filistinli bir kadın (AFP)

Kaynaklara göre Netanyahu, ‘kapsamlı bir anlaşmaya varma ihtimali olan müzakereleri engellerken, Amerikalı arabulucu tam bir ateşkesi içeren anlaşmayı onaylaması karşılığında Netanyahu'nun siyasi kariyerini hapishanede sonlandırmayacak şekilde İsrail içinde tam bir beraat üzerinde çalışmayı teklif ediyor.’

Trump ile Netanyahu arasında Gazze konusunda yeni bir geçici anlaşmaya varılması için daha fazla görüşme yapılmasını bekleyen ed-Duveyri, ‘Washington'un bu krizi sona erdirmek için oynayacağı büyük bir rol olduğunu, önyargılı olmaması ve krizi mümkün olan en kısa sürede sona erdirmek için Mısır ve Katar ile birlikte çalışması gerektiğini’ belirtti.

Netanyahu'nun Washington ziyaretinin Gazze Şeridi için yeni bir anlaşmaya varılmasında ‘belirleyici’ olacağına inanan er-Rakab, Trump'ın Netanyahu’ya baskı yaparak Washington'dan ateşkes ilan edebileceğini ve bunun gerçekleşmesi halinde Hamas'ın ateşkesi kabul edeceğini ve ABD’nin anlaşmanın uygulanması sırasında garantilerin görüşüleceği sözünü vereceğini düşünüyor.