Mısır Sulama Bakanlığı: Kahire ve Hartum barajın dolumu konusundaki tek taraflı kararı kabul etmeyecek

Abdulati ve Eve Bazaiba Masudi Kinşasa’daki Yağmur Tahmin Merkezi’nin açılışında. (Mısır kabinesinin resmi Facebook sayfası)
Abdulati ve Eve Bazaiba Masudi Kinşasa’daki Yağmur Tahmin Merkezi’nin açılışında. (Mısır kabinesinin resmi Facebook sayfası)
TT

Mısır Sulama Bakanlığı: Kahire ve Hartum barajın dolumu konusundaki tek taraflı kararı kabul etmeyecek

Abdulati ve Eve Bazaiba Masudi Kinşasa’daki Yağmur Tahmin Merkezi’nin açılışında. (Mısır kabinesinin resmi Facebook sayfası)
Abdulati ve Eve Bazaiba Masudi Kinşasa’daki Yağmur Tahmin Merkezi’nin açılışında. (Mısır kabinesinin resmi Facebook sayfası)

Mısır Sulama Bakanlığı, Mısır ve Sudan’ın Nahda Barajı’nın dolumu ve işletilmesi noktasındaki tek taraflı kararı kabul etmeyeceklerini doğruladı. Bakanlık dün (Cuma) Kahire’nin, Nahda Barajı çerçevesinde yapılacak herhangi bir anlaşmada Mısır’ın su haklarını koruyan ve üç ülkenin ortak çıkarlarını gerçekleştiren herkes için adil ve bağlayıcı yasal bir anlaşmaya varma konusunda müzakereleri tamamlamaya istekli olduğuna dikkat çekti.
Söz konusu açıklamanın Mısır Sulama Bakanı Muhammed Abdulati ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakanı Michel Lukonde arasında gerçekleşen görüşme sırasında geldiği bildirildi. Görüşmede Abdulati’nin Nil sularındaki gelişmeleri ve baraj müzakerelerine ilişkin mevcut durumu değerlendirdiği belirtildi.
Etiyopya Nil Nehri’nin ana kolu üzerinde 2011 yılından bu yana elektrik üretmek amacıyla Nahda Barajı’nı inşa ediyor. Baraj inşasının yaklaşık yüzde 80’inin tamamlandığı bildirildi.
Mısır Sulama Bakanı, özellikle Nahda Barajı müzakerelerinde bir sonuç alınamamasının ardından, Mısır ve Sudan’ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti liderliğinde ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler’in (BM) başarı şansını en üst düzeye çıkarmak için üç ülke arasındaki müzakere metodolojisini destekleme noktasında uluslararası tarafların katılım talebine işaret etti.
Mısır kabinesi tarafından dün (Cuma) yapılan açıklamada, Mısır Sulama Bakanı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Eve Bazaiba Masudi’nin başkent Kinşasa’da Yağmur ve İklim Değişikliği Tahmin Merkezi’nin açılışını yaptığı bildirildi.
Abdulati, “Merkez, en yeni yağmur tahmin sistemleriyle donatılan bilgi ve veri sistemleri teknolojisine dayanıyor. Bu durum iklim değişikliğinin Kongo Devleti üzerindeki etkilerini incelemesine ve vatandaşları ani birçok felaket riskinden korumaya yönelik önlemleri almasına olanak sağlıyor” dedi.
Abdulati, Mısır’ın bu merkezi kurmasının, kaynakların kullanımını en üst düzeye çıkarmak için su kaynaklarının entegre yönetimi alanında Mısır uzmanlığını Nil Havzası ülkelerine aktarma konusundaki isteğinden kaynaklandığını belirtti.
Bakan, Mısır ve Afrika ülkeleri arasında su kaynakları alanındaki ikili işbirliği projelerinin başarılı birer işbirliği modeli olduğunu söyledi. Ayrıca Mısır’ın geçmişte Nil Havzası ülkeleriyle birçok ikili işbirliği projesi aracılığıyla Afrikalı kardeşlerine her türlü desteği sağlamaya istekli olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirtti. Bu kapsamda Mısır’ın birçok yeraltı kuyusunda güneş enerjisi teknolojisinin kullanılmasıyla birlikte sürdürülebilirlik sağlanarak saf içme suyu sağlamak için birçok yağmur suyu toplama barajı ve yeraltı içme suyu istasyonu kurduğu, birçok balık çiftliği ve nehir marinası inşa ettiği ve çevredeki bölgeleri ekonomik, sosyal ve çevresel olarak kalkındırma noktasında su yollarını arıtmak ve sel tehlikelerine karşı korumak için birçok proje uyguladığı belirtildi.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.