Libya hükümeti, göçmen gözaltı merkezlerinin kapatılması yönünde baskı altında

Çoğu şantaja ve tecavüze uğrayan göçmenlerin sayısı 575 binin üzerinde.

Akdeniz’de kurtarılan 49 göçmen Yasadışı Göçle Mücadele Dairesi’nin Trablus şubesi tarafından teslim alındı. (Yasadışı Göçle Mücadele Dairesi)
Akdeniz’de kurtarılan 49 göçmen Yasadışı Göçle Mücadele Dairesi’nin Trablus şubesi tarafından teslim alındı. (Yasadışı Göçle Mücadele Dairesi)
TT

Libya hükümeti, göçmen gözaltı merkezlerinin kapatılması yönünde baskı altında

Akdeniz’de kurtarılan 49 göçmen Yasadışı Göçle Mücadele Dairesi’nin Trablus şubesi tarafından teslim alındı. (Yasadışı Göçle Mücadele Dairesi)
Akdeniz’de kurtarılan 49 göçmen Yasadışı Göçle Mücadele Dairesi’nin Trablus şubesi tarafından teslim alındı. (Yasadışı Göçle Mücadele Dairesi)

Libya’nın batısındaki şehirlere yayılmış durumdaki yasa dışı göçmen gözaltı merkezlerinin kapatılmasına yönelik uluslararası baskılar artıyor. Baskı, göçmenlerin gardiyanlar tarafından suistimal edildiğine yönelik haberler ile eş zamanlı olarak yapılıyor. Bu durum, ülkenin idaresinden sorumlu otorite için ciddi bir baş ağrısına dönüşüyor.
Konu cuma akşamı Başkanlık Konseyi üyesi Musa el-Kuni ile Ulusal Birlik Hükümeti İçişleri Bakanı Halid Mazin arasında yapılan görüşmede ele alındı. Toplantı, göçmen gözaltı merkezlerinin durumunu inceleme ve önceki rejimin düşüşünden bu yana devam eden bu krizi çözmenin yollarını incelenmesi için gerçekleşti.
Başkanlık Konseyi üyesi Kuni yaptığı açıklamada “Ekonomik veya siyasi koşullar nedeniyle topraklarımız üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin kaldığı gözaltı merkezlerinin sorunlarını İçişleri Bakanı ile görüştük.” dedi. Kuni, Libya’yı ikileme sokan bu sorunun çözümüne yönelik vizyonunu açıkladığı konuşmasında “Avrupalı ortaklarımız ve Birleşmiş Milletler ile hızlı bir şekilde göçmenlerin gitmek istedikleri ülkeye geçişlerinin tamamlanması veya vatanlarına dönmelerinin sağlanması ile ilgili görüşüyoruz” ifadesini kullandı.
İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığına göre Libya’nın dört bir yanında yasa dışı 575 binden fazla göçmen bulunuyor. Bunlardan 6 bin 200’ü Yasadışı Göçle Mücadele Dairesi tarafından yönetilen gözaltı merkezlerinde kalıyor. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler (BM) raporları, başkent Trablus’ta silahlı milisler tarafından denetlenen kamplarda da göçmenler bulunduğuna işaret ediyor.
Üst düzey bir güvenlik yetkilisi Uluslararası Af Örgütü’nün tutuklu göçmen kadınlara yönelik ihlallerin meydana geldiğine yönelik suçlamalarına yanıt olarak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada tüm tutukluların resmi gözaltı merkezlerinde olduğunu belirtti. Yetkili şu ifadeleri kullandı:
“İyi muamele görüyorlar ve uluslararası kuruluşlar belirttiği gibi herhangi bir can sıkıcı veya pazarlıkçı davranışlara maruz kalmıyorlar. Ancak biz sadece gözetimimiz altındaki göçmenlerden sorumluyuz. Bazı göçmenler, yetkimizin olmadığı silahlı örgütler tarafından tutuluyor olabilir.”
Uluslararası Af Örgütü perşembe günü yayınladığı bir raporda, kamplarda tutuklu olan göçmen kadınların gardiyanlar tarafından cinsel şiddete maruz kaldıklarını ve temiz su ve yiyecek karşılığında cinsel ilişkiye zorlandıklarını belirtmişti.
Medyaya konuşma yetkisi olmadığı için ismini vermeyen bir yetkili, Yasadışı Göçle Mücadele Dairesi Başkanı Albay Memruk Abdelhafiz’ın dairesinin sorumluluğunu devralmasından ardından tüm güçlere, gözaltına alınan göçmenlere onurlarını ve insanlıklarını koruyacak şekilde muamele etmelerine yönelik direktifler verdiğini söyledi.
İçişleri Bakanı Halid Mazin’e göre Libya Sahil Güvenlik güçleri, geçen yıl yaklaşık 7 bin yasa dışı göçmen kurtarırken bu yıl bu sayı 9 bin oldu. Uluslararası Göç Örgütü’nün raporlarına göre Avrupa Birliği tarafından desteklenen Sahil Güvenlik güçleri, bu yıl ocak ve haziran ayları arasında Akdeniz’de 15 binden fazla kişinin geçişine engel olarak Libya’ya geri gönderdi. Trablus’a geri gönderilen göçmenlerin ifadelerine göre Libya’da keyfi olarak tutuklanmaları, şantaja maruz kalmaları, kayıplar yaşamaları ve işkence görmeleri göz önüne alındığında geri gönderilmeleri büyük bu bir endişe kaynağı oluşturuyor.
Trablus’taki yetkililer tarafından denetlenen sığınma merkezleri Afrika ve Asya uyruklu binlerce yasa dışı göçmenle dolu. Yerel haberler ve BM raporları, birçoğunun silahlı milislerin hakimiyeti altında olduğunu ve şiddet, haraç alma ve cinsel saldırılar gibi çeşitli suçlara maruz kaldıklarını gösteriyor.
Küresel İşbirliği ve Yardım Örgütü Başkanı Cemal el-Mebruk, Şarku’l Avsat ile yaptığı röportajda bu merkezlerden bazılarının halihazırda çok kötü insani koşullardan muzdarip olduğunu ve şimdi daha kötü bir şekilde yönetildiğini beliriyor. Mebruk söz konusu merkezlerle ilgili olarak şunları söyledi:
“Çoğu  eski fabrikalar, okullar ve depolar olması sebebiyle insanların kalması için elverişli yerler değil. Bu nedenle göçmenlerin buralarda tutulması ahlaki ve insani açıdan kabul edilemez. Uluslararası standartlar da sağlanamıyor.”
Libyalı yetkililer uluslararası örgütlerin daima kendilerine karşı önyargılı davrandığından şikayetçiler. Ülkenin geniş sınırlarının kullanılması ile yasa dışı göç operasyonların kurbanı olduğunu, bunun on yıllardır sıkıntı çekilen bir kanunsuz hale yol açtığını savundular. Bu tutum geçtiğimiz günlerde Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe tarafından da dile getirildi. Dibeybe, Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson ile yaptığı görüşmede, “Libya transit ülke olması sebebiyle bunu tek başına durduramayacak. Bu sorun Avrupa Birliği ve diğer ülkelerle ciddi bir iş birliği gerektiriyor” ifadelerini kullandı. 
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Libya’da başta şiddet ve sistematik insan hakları ihlallerinin rapor edildiği merkezler olmak üzere göçmen gözaltı merkezlerinin kademeli olarak kapatılması gerektiğini söyledi.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.