Nobel Barış Ödüllü Malala'nın yer aldığı ders kitapları Pakistan'da toplatıldı

15 yaşındayken Taliban saldırısına uğrayarak başından vurulan genç kadın, Pakistan'da tartışmalı bir figür

Malala Yusufzay 24 yaşında (Reuters)
Malala Yusufzay 24 yaşında (Reuters)
TT

Nobel Barış Ödüllü Malala'nın yer aldığı ders kitapları Pakistan'da toplatıldı

Malala Yusufzay 24 yaşında (Reuters)
Malala Yusufzay 24 yaşında (Reuters)

Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay'ın fotoğrafının yer aldığı bir ders kitabı Pakistan'ın Pencap eyaletindeki kitapçılardan kaldırıldı.
Pencap Müfredat ve Ders Kitabı Kurulu yetkilileri ve polis ekipleri, eyaletin dört bir yanındaki kitapçılara 12 Temmuz'da baskın düzenleyerek söz konusu 7. sınıf sosyal bilgiler kitabına el koydu.
Kaç dükkana baskın yapıldığı ve kaç kitaba el konulduğu açıklanmadı.
Yetkililer, kitabın yayıncısının eyaletin başkenti Lahor'daki ofisindeki kitapları da topladı. Pencap Eğitim Bakanı Murad Raas, Oxford University Press'in kitap için gerekli izinleri almadığını söyledi.
Malala olarak tanınan genç kadın, 2012'de 15 yaşındayken Taliban'ın saldırısına uğramış ve başından vurulmuştu.
Taliban, saldırının, Malala'nın "Batı yanlısı görüşleri" sebebiyle düzenlendiğini duyurmuştu. Uzun süre hastanede tedavi altında kalan Malala, Birleşik Krallık'a taşınmıştı.
Malala 2014'te 17 yaşındayken Nobel Barış Ödülü'nü almış ve bu alanda ödül alan en genç isim unvanını kazanmıştı.
"Kutuplaştırıcı bir figür"
Ancak Malala, ülkesi Pakistan'da epey tartışmalı bir isim. Aktivistin İslamiyet ve gelenekler hakkındaki görüşleri sıkça eleştiriliyor.
Geçen ay yaptığı bir röportajda evlilik hakkında konuşan Malala "İnsanların neden hâlâ evlenmek zorunda olduğunu anlamıyorum. Hayatında bir insan olmasını istiyorsan neden evlilik belgeleri imzalaman gerekiyor?" demiş, bu ifadeler ülkede gündemi sarsmıştı.
Lahor Yönetim Bilimleri Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü Nida Kirmani şöyle konuştu:
"Pakistan'daki pek çok kişi için Malala, Batı hakkında nefret ettikleri her şeyi sembolize etmeye başladı. Diğerleri içinse Malala, kadın haklarının ve İslamcı güçlere karşı direnişin sembolü. Bu nedenle kutuplaştırıcı bir figür haline geldi."
Toplatılan kitapta Malala'nın fotoğrafı, Pakistan'ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah gibi isimlerle birlikte "ulusal kahramanlar" bölümünde yer alıyordu.
New York Times, ülkede Taliban ve diğer İslamcı grupların etkisiyle birlikte ders kitaplarının içeriği üzerindeki baskının da arttığını bildirdi.
Ders kitabı hazırlamada görev yapan Riaz Shaikh adlı akademisyen, Malala gibi isimlere yer verdikleri için ölüm tehditleri aldıklarını söyledi.
Yapılan baskınlar ve kitapların toplatılması da eleştirel düşünceyi bastırma arzusu ve muhafazakar olmayan kişilere baskının tezahürü olduğu gerekçesiyle eleştirildi.
Pakistan İnsan Hakları Komisyonu adlı bağımsız grup salı günü yaptığı açıklamada, baskınları "devletin bilgiyi kontrol ve halkı manipüle etme girişimleri" olarak değerlendirdi.
Sherry Rehman adlı parlamenterse bir sonraki gün mecliste Malala'yı savundu:
"Malala Yusufzay'ı kahramanınız olarak görmüyorsanız, size sadece Allah yardım edebilir."
Öte yandan ülke genelinde 200 bin okulun üyesi olduğu Tüm Pakistan Özel Okullar Federasyonu 13 Temmuz'da, "Ben Malala Değilim" adlı bir belgesel yayımladı.
Federasyon Başkanı Kaşif Mirza, Malala'nın Batı'nın tuzağına düştüğünü ve hem Pakistan'a hem de İslamiyet'e karşı çalıştığını öne sürdü.
 Independent Türkçe, New York Times, AsiaNews, BBC Türkçe, Geo News

 



Elon Musk'ın kızı babasının "Nazi selamını" yorumladı

Elon Musk'ın arasının bozuk olduğu kızı Vivian Wilson, tartışmaya yanıt verdi (Instagram/vivllainous)
Elon Musk'ın arasının bozuk olduğu kızı Vivian Wilson, tartışmaya yanıt verdi (Instagram/vivllainous)
TT

Elon Musk'ın kızı babasının "Nazi selamını" yorumladı

Elon Musk'ın arasının bozuk olduğu kızı Vivian Wilson, tartışmaya yanıt verdi (Instagram/vivllainous)
Elon Musk'ın arasının bozuk olduğu kızı Vivian Wilson, tartışmaya yanıt verdi (Instagram/vivllainous)

Elon Musk'ın kızı, ayrı yaşadığı babasının Donald Trump'ın yemin töreni mitinginde "Nazi selamı" verdiği yönündeki suçlamalara yanıt verdi.

Babasıyla ilişkisini kesmek için 18 yaşına geldiğinde adını yasal olarak değiştiren Vivian Wilson, Musk'ın adını vermedi. Ancak pazartesi günü Capitol One Arena'daki mitingde yaşanan tartışmalı olaya yanıt verdiğini ima etti.

Wilson salı günü Instagram'ın Threads platformunda "Sadece şunu söyleyeceğim, açık konuşalım" diye yazdı.

Özellikle de ilk hareketin tepkisine dayanarak arka arkaya ikinci hareket yapıldıysa.

Büyük öfkeye yanıt veren Musk, kendisini eleştirenlerin "daha iyi kirli numaralara" ihtiyacı olduğunu çünkü siyasi rakiplerine Adolf Hitler gibi saldırmanın "çooook bayat" olduğunu söyledi.

Wilson, sosyal medyada Musk'ın hareketinin "otizm" nedeniyle açıklanabileceği yönündeki iddialara, olayla ilgili ikinci bir paylaşımla karşılık verdi.

Wilson, "Neden bu kadar şiddetle tepki verdiğinizi bilmiyorum, açıkça sadece kart sembollerinden bahsediyorum" dedi. "Demek istediğim, bende DEHB var ve bu, kişilerin sadece kart sembollerinden başka bir anlama gelecek şekilde yorumladıkları bir kazaydı. Sonuçta, sadece kart sembollerinden bahsetmediğime dair hiçbir kanıt yok" diye şaka yaptı.

Kişilerin sadece kart sembollerinden bahsetmediğimi varsaymaları, kişilerin/medyanın ne kadar sahtekar olabileceğini gösteriyor.

Wilson konuyla ilgili son gönderisinde şunları ekledi:

Satır aralarını okuyabilenler için, bunu yapmanın ne kadar kolay olduğunu anlıyor musunuz? Makul inkar tatlım. Sadece söylüyorum.

12 çocuk babası milyarder salı günü, Wikipedia'nın kurucu ortaklarına "Nazi selamı ya da faşist selamı" olayına sayfasında yer verdikleri için tepki gösterdi.
 

XScdfvg
Musk'ın arasının bozuk olduğu kızı "Nazi selamı"yla ilgili tartışmalara yanıt verdi (Reuters)

Musk, X'te "Eski medya propagandası Wikipedia tarafından 'geçerli' kaynak kabul edildiğinden, haliyle eski medya propagandasının uzantısı haline geliyor!" diye yazdı.

Denge yeniden sağlanana kadar Wikipedia'nın fonunu kesin!

Elon Musk'ın arasının açık olduğu trans kızı da Trump'ın translara yönelik korumaları geri alan kararnamesine Threads hesabından yanıt verdi.

Wilson salı günü "Her bir trans bireyin bu belgeyi okumasını istiyorum" dedi ve emrin linkini paylaştı.

Neye karşı savaştığımızı ve nefretlerinin utanmazlığını anlamak önemli.

Wilson, Musk'ın eski eşi ve yazar Justine Musk'la paylaştığı 6 çocuğundan biri. Kasımda Trump seçimi kazandığında Wilson, ABD'yi terk edebileceğini ima etmişti.

Sonuçlar açıklandıktan kısa süre sonra, "Bunu bir süredir düşünüyordum ama dün benim için doğrulandı. Geleceğimi Birleşik Devletler'de görmüyorum" demişti.

Sadece 4 yıl görevde kalsa bile, trans karşıtı düzenlemeler sihirli bir şekilde gerçekleşmese bile, bunu isteyerek oylayanlar yakın zamanda hiçbir yere gitmeyecek.

Independent Türkçe