Lübnan Merkez Bankası Başkanı servetiyle ilgili ifade vermeye çağırıldı

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame.
Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame.
TT

Lübnan Merkez Bankası Başkanı servetiyle ilgili ifade vermeye çağırıldı

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame.
Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame.

Lübnan Temyiz Başsavcılığı, yurt dışında olan Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame’nin bir dizi dava kapsamında ifade vermesi yönünde karar aldı. Başsavcılık, Selame’nin konuya ilişkin bilgilendirilmesi ve önümüzdeki ağustos ayı başlarında sorgulanması için bir tarih belirlemesi amacıyla Cezai Soruşturma Merkez Dairesi'ni görevlendirdi.
Şarku’l Avsat’a bilgi veren Lübnanlı yargı kaynakları, söz konusu soruşturmanın Fransa, İsviçre ve İngiltere’de yürütülen soruşturmalarının devamı olduğunu belirttiği açıklamarında şunları aktardılar:
“Selame’nin elindeki servetin hacmine ve kaynağını öğrenmeye odaklanan Lübnan yargısı yedi ülkeye mektup yolladı. Selame’nin servetinin 500 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.”
Lübnan yargısı iki ay önce, İsviçre'de zimmete para geçirme davalarına karıştığı şüphesiyle, Selame’nin serveti ve kaynağı hakkında yerel düzeyde bir soruşturma başlatmıştı. Daha sonra Fransa’da da bir soruşturma başlatılmış ve İngiltere'de de şikayette bulunulmuştu.
AFP’nin haberine göre adli kaynaklar, Selame’nin kamu fonlarını zimmete geçirme, sahtecilik, yasa dışı zenginleşme, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarından Temyiz Başsavcısı Jean Tannous tarafından soruşturulacağını bildirdi.
Yerel düzeydeki soruşturmanın üç Batı ülkesindekiyle kesiştiğini vurgulayan söz konusu kaynaklar, Selame’nin sorgu ve kovuşturma kararının dahili ve harici veri ve bilgiler doğrultusunda alındığını vurguladılar.
İsviçre yargısı, Lübnan Merkez Bankası Başkanı’nın kardeşi Reca ile iş birliği içinde yürüttüğünden şüphelenilen para hareketlerini Panama’dan Virjin Adaları’na ve Cenevre’ye kadar izliyor.
Şarku’l Avsat’a konuşan yargı kaynakları Lübnan yargısının, Selame’nin servetinin bir kısmını Euro Bund senetleri hisselerinden elde edilen komisyonlar vasıtasıyla elde edildiğinden şüphelendiğini aktardı. Yasalar bu türden bir gelir elde edilmesine izin vermiyor. Selame’nin bunu kardeşinin şirketi üzerinden yürüttüğünden şüpheleniliyor. Araştırmaların bu yönde devam ettiği kaydediliyor.
İsviçre Federal Savcılığı’ndan geçtiğimiz ocak ayında hukuki yardım talep eden Lübnanlı makamlar, Selame ve kardeşinin ifadelerinin dinlenmesinin ardından şubat ayında bir ‘ön sonuç belgesi’ göndermişti.
Fransa Mali Başsavcılığı, temmuz ayı başlarında para aklama ve çete ile suç ortaklığı içinde olmak suçlamalarından Selame aleyhinde adli soruşturma başlatmıştı. Soruşturmada, Paris'teki Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı’nda  uluslararası iş birliği alanında adımlar atılmış, şüphelilere ait mal varlıklara el konulmasına ilişkin  daha geniş yetkilere sahip soruşturma hakimleri görevlendirilmişti.
Şarku’l Avsat’a konuşan bankacılık kaynakları, celp haberinin yurt dışında bulunan Selame’ye resmi olarak iletilmeden önce sızdırıldığına dikkat çektiler. Akhbar el-Yom ajansının haberine göre siyasi kaynaklara göre celp kararı, Özgür Yurtsever Hareket Başkanı Cibran Basil ile Selame arasındaki birden fazla görüşmeden sonra ulaştı. Baabda şehrinde de bir araya gelen ikilinin son görüşmeleri ise Selame’nin Lübnan’dan ayrılmasının ardından gerçekleşti. Basil ortak bir arkadaş aracılığıyla Selame ile birden fazla kez görüşme talebinde bulunarak kendisine dönemin son gününe dek gerekli rezervden harcamayı sürdürmeye ikna etmeye çalışıyordu. Diğer yandan Selame ise üzerindeki baskının yoğunluğuna rağmen gerekli rezerve dokunmamakta kararlıydı.
En az yüzde 90 değer kaybeden ulusal para biriminin çöküşünden Selame’yi sorumlu tutan siyasi partiler, benimsediği borç biriktirme politikalarını da sert bir şekilde eleştiriyorlar. Selame ise devleti Merkez Bankası'nın finanse ettiğini, kendisinin para harcamadığını belirterek söz konusu iddialara karşı kendini defalarca savunmuştu. Tüm mal varlığının izin dahilinde ve yasal olduğunu vurgulayan Selame, servetini finans kariyeri boyunca biriktirdiklerinden elde ettiğini iddia ediyor.



Sudan’da Hamideti ve kardeşinin gıyaben yargılandığı dava başladı

HDK Komutanı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (Şarku'l Avsat)
HDK Komutanı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (Şarku'l Avsat)
TT

Sudan’da Hamideti ve kardeşinin gıyaben yargılandığı dava başladı

HDK Komutanı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (Şarku'l Avsat)
HDK Komutanı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) (Şarku'l Avsat)

Sudan'da bir mahkeme dün Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Daklu “Hamideti” ve kardeşi Abdurrahim'in yanı sıra 14 HDK komutanının Haziran 2023'te Batı Darfur eyaleti valisi Hamis Abakar'ı öldürmek suçlamasıyla gıyabında yargılandığı davanın ilk oturumuna başladı.

Liman kenti Port Sudan'daki mahkeme binasında yapılan ve Yargıç Memun el- Havad'ın başkanlık ettiği duruşmada iddianameyi dinleyen Başsavcı el-Fetih Muhammed Tayfur, davayı “tutarlı ve önemli, cezasızlığın ortadan kaldırılması ve hukukun üstünlüğüne bağlılığı teyit eden” bir dava olarak tanımladı.

Batı Darfur valisi 14 Haziran 2023 tarihinde HDK tarafından kaçırıldıktan sonra öldürülmüş ve o sırada sosyal medyada yayınlanan videolarda cesedinin açıkta bırakılmadan önce parçalandığı görülüyordu. Mahkûmiyet halinde verilecek ceza ömür boyu hapis veya ölüm cezasıdır.