Biden, Patriot sistemlerini Ortadoğu’dan çekerek İran’a cesaret vermekle itham edildi

ABD Başkanı Joe Biden. (Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden. (Reuters)
TT

Biden, Patriot sistemlerini Ortadoğu’dan çekerek İran’a cesaret vermekle itham edildi

ABD Başkanı Joe Biden. (Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden. (Reuters)

Cumhuriyetçi Senatör Bryan Steil, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini Ortadoğu'dan savunma sistemlerini geri çekme kararı hakkında Kongre'yi bilgilendirmeye çağırdı.
Steil, İran destekli milislerin bölgedeki ABD güçlerine yönelik saldırıların arttığına dikkat çekerek Savunma Bakanlığı tarafından geçen ay açıklanan kararla ilgili endişelerini dile getirdi. Steil, Biden'a yazdığı mektupta şu ifadeleri kullandı:
“Savunma sistemlerini Ortadoğu'dan çekme kararı, Pentagon'un, nükleer anlaşmaya dönmek için Tahran'la müzakerelerin sürdürülmesi doğrultusunda ABD ile İran arasındaki gerilimin azaldığı yönündeki görüşünü yansıtıyor. Bu değerlendirmeye rağmen İHA'ların Irak'ta ABD ve Koalisyon güçlerinin kullandığı tesislerine yönelik saldırılarına yanıt olara  Suriye'deki İran destekli milisleri vurma emri verildi."
Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyet Araştırmaları Komitesi üyesi olan Steil, kararın İran rejimine nükleer anlaşmaya dönmek için daha fazla taviz vermeyi amaçladığından endişe ettiğini bildirdi. İran'ın bölgedeki niyetlerine ve savunma sistemlerinin geri çekildiği ülkelere tekrar saldırma girişimlerine karşı uyarıda bulunan Steil, Tahran destekli Husi milislerin bu yıl içinde Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarının arttığının altını çizdi. “İran destekli gruplar yıl boyunca, Suudi Arabistan'a 100'den fazla saldırı düzenlediler. İran, ABD ve Ortadoğu'daki müttefiklerine yönelik önemli bir tehdittir.”
Bryan Steil, Beyaz Saray’dan Patriotların geri çekilmesi için baskı yapanların listesi de dahil ABD yönetimi ile diğer ülkeler arasında gerçekleşen ve bu tür bir kararın alınmasına yol açan müzakereler hakkında bilgi vermek üzere bilgi vermek üzere Kongre’nin ilgili komitelerine bir temsilci göndermesini istedi. Cumhuriyetçi temsilci ayrıca bu savunma sistemlerinin yeniden konuşlandırılması için önerilen plan için ayrıntılı bir gerekçe talep etti.
ABD Savunma Bakanlığ, 21 Haziran'da, Wall Street Journal'ın haberinin ardından Patriot füzesavar bataryalarının Ortadoğu'dan çekilmesi için hazırlıkların sürdüğünü duyurmuştu. Yönetimin Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelerdeki sekiz Patriot bataryasını geri çekme kararı aldığı belirtilmişti. Savunma Bakanlığı, Ortadoğu'daki çıkarlarını ve ortaklarını savunmak için gelişmiş yeteneklere sahip olduğunu vurgulayarak savunma sistemlerinin geri çekilme kararının ev sahibi ülkelerle koordineli olarak alındığını bildirmişti.



ABD'li yetkililer Avrupa'da Ukrayna ve İran konusunda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
TT

ABD'li yetkililer Avrupa'da Ukrayna ve İran konusunda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Beyaz Saray temsilcisi Steve Witkoff'un önümüzdeki günlerde Avrupa'yı ziyaret ederek Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını sona erdirme ve İran'la nükleer anlaşma için zemin hazırlama yollarını görüşeceği belirtildi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'tan aktardığı habere göre bakanlık, Rubio ve Witkoff'un bugün (Çarşamba) ve yarın (Perşembe) Fransa'nın başkenti Paris'te Avrupalı mevkidaşlarıyla bir araya gelerek Ukrayna konusunu ele alacaklarını belirtti.

Fransız bir diplomatik kaynak Rubio'nun yarın mevkidaşı Jean-Noel Barro ile Ukrayna'daki savaş, Ortadoğu'daki durum ve İran nükleer anlaşması üzerine görüşmeler yapacağını söyledi.

ABD'li bir yetkili Witkoff'un daha sonra Roma'da İranlı yetkililerle bir toplantıya katılacağını söyledi.

Yoğun diplomatik kampanya, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Ukrayna'da bir barış anlaşmasına yönelik ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığının arttığı bir döneme denk geliyor.

ABD Başkanı ve danışmanları Rusya'nın uzlaşmaz tutumunu eleştirirken, Trump da Rusya'nın 2022'de başlayan Ukrayna işgalini genişletmesinden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i sorumlu tuttu.

Son toplantılar, yönetimin Washington ve Tahran'ın İran'ın nükleer programı konusunda kalıcı bir anlaşma yapıp yapamayacağını araştırmaya devam ettiği bir döneme denk geldi.

İran ve ABD bu hafta başında Umman'da her iki tarafın da olumlu olarak nitelendirdiği dolaylı görüşmeler gerçekleştirmiş, ancak bir anlaşmanın hala çok uzak olduğunu kabul etmişlerdi.

Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada bir anlaşmaya varılamaması halinde İran'ın nükleer tesislerini bombalamaya hazır olduğunu söyledi. Bilgi sahibi kaynaklara göre Salı günü Beyaz Saray'da üst düzey ulusal güvenlik danışmanlarıyla İran'ın nükleer programına odaklanan bir toplantı yaptı.

ABD Başkanı, ilk döneminde İran ile altı dünya gücü arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan ülkesini çektikten ve İran'a ağır yaptırımları yeniden uygulamaya başladıktan sonra Şubat ayından bu yana Tahran'a yönelik “maksimum baskı” kampanyasını sürdürüyor.

İran'ın nükleer programı o tarihten bu yana ilerleme kaydediyor. İki ülke eski Başkan Joe Biden döneminde dolaylı görüşmeler yapmış ancak çok az ilerleme kaydetmişti.