Avustralya’daki yeni kapanma nüfusun yarısını kapsıyor

Hindistan’daki vaka sayısı resmi olarak açıklanan sayının10 katı

Güney Avustralya’daki koronavirüs test durağı (AFP)
Güney Avustralya’daki koronavirüs test durağı (AFP)
TT

Avustralya’daki yeni kapanma nüfusun yarısını kapsıyor

Güney Avustralya’daki koronavirüs test durağı (AFP)
Güney Avustralya’daki koronavirüs test durağı (AFP)

Avusturalya’da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğrayan Delta varyantının ülkede yayılması sebebiyle vatandaşların evde kalmalarına yönelik yapılan çağrılara Güney Avustralya, Victoria ve Yeni Güney Galler eyaletlerinin de katılmasının ardından, ülke nüfusunun neredeyse yarısı karantina önlemlerine geri dönmüş oldu.
Bloomberg haber ajansı, Güney Avustralya’nın yerel olarak iki vaka kaydetmesinin ardından pandeminin başlangıcından bu yana en katı kapanma önlemlerini uygulamaya hazır olduğunu aktardı.
Alman haber ajansı DPA’ya göre, ülkenin güneydoğusunda uygulanan kapanma önlemleri, kuaför salonlarından şantiyelere kadar bir dizi ekonomik alanın kapatılacak olması ile ekonominin toparlanmasına engel oluyor.
Avustralya, Delta varyantının yayılması karşısında savunmasız olmasına neden olan, aşılama hızındaki yavaşlık sebebiyle sıkıntı çekiyor. Bloomberg haber ajansına göre Avustralya, ABD’deki yüzde 53 ve Birleşik Krallık’taki yüzde 62 aşılama oranına kıyasla, nüfusunun sadece yüzde 20’sini aşılayabildi.
Victoria eyaleti, kapanma önlemlerini bir hafta daha uzattı aynı zamanda Sidney ile sınırlarını kapattı. Victoria eyaletinin başkenti Melbourne, bu ayın başlarında Sidney’den mobilya teslimatı yapan işçilerde koronavirüsün tespit edilmesi ile aylar sonra ikinci kez kapanma önlemlerine tabi tutuluyor.
Dün (Salı) yayınlanan bir araştırma, Hindistan’da koronavirüse bağlı olarak hayatını kaybeden kişilerin sayısının resmi olarak açıklanan sayının 10 katı olabileceği belirtiyordu.
ABD merkezli Küresel Kalkınma Merkezi (CGD) tarafından yapılan araştırmada, 2020 Ocak ile 2021 Haziran dönemlerinde, 3 milyon ila 4,9 milyon kadar fazla ölüm olduğunu tahmin ediliyor.
Fazla ölümler, kaydedilen ölümler ile aynı dönemde öngörülen can kaybı arasındaki farkı temsil ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bunun, yalnızca koronavirüse yakalandığı doğrulanmış kişilerin ölümlerine yönelik göstergeden daha doğru olduğunu düşünüyor.
Araştırmada şu ifadelere yer verildi:
“Hindistan’da Haziran ayının sonuna kadar resmi olarak duyurulan ölü sayısı 400 bindi ancak gerçek elbette feci bir şekilde daha kötü. Gerçek can kaybı sayılarının yüzbinlerce değil, milyonlarca olması ihtimali var, bu durum bölünme ve bağımsızlıktan bu yana Hindistan’daki en insanlık trajedisini daha kötü bir hali getiriyor.”



Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
TT

Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacağını teyit etti ve müzakerelere büyük zarar vereceği için askeri güç kullanımına karşı uyarıda bulundu.

Devlet televizyonu Arakçi'nin, "İran'ın nükleer programı barışçıldır ve barışçıl kalacaktır ve Tahran uluslararası anlaşmalardan çekilmemiştir" dediğini aktararak, İran'ın barışçıl nükleer programına olan bağlılığını vurguladı.

Arakçi, Tahran'ın UAEK ile iş birliğinin sona ermeyeceğini, ancak ülkesinin nükleer tesislerinin güvenliğini sağlamak için “gelecekte farklı bir şekil” alacağını vurguladı.

Arakçi nükleer tesislere yönelik saldırının, İran'ın nükleer politikasının değişmesine yardımcı olabileceği uyarısında bulunurken, tesislere yönelik saldırıların radyasyonun yayılmasının yanı sıra ABD saldırısının geride bıraktığı patlamamış mühimmat nedeniyle büyük bir tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

Geçtiğimiz ay ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki ana nükleer tesislerini hedef alan, sığınak delici bombalarla donatılmış uçaklarıyla saldırı gerçekleştirmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi, ABD saldırılarının İran nükleer programının “tamamen yok olmasına” neden olmadığını ve Tahran'ın uranyum zenginleştirmeye “aylar içinde” yeniden başlayabileceğini söyleyerek, saldırının İran'ın nükleer tesislerini “yok ettiğini” defalarca tekrarlayan ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla çelişti.