Erdoğan’ın Maraş açıklamasına AB ve ABD’den tepki

Yunanistan Dışişleri Bakanı (solda) GKRY’den mevkidaşı ile dün adadaki durumu görüşmek üzere Lefkoşa’da buluştu (AFP)
Yunanistan Dışişleri Bakanı (solda) GKRY’den mevkidaşı ile dün adadaki durumu görüşmek üzere Lefkoşa’da buluştu (AFP)
TT

Erdoğan’ın Maraş açıklamasına AB ve ABD’den tepki

Yunanistan Dışişleri Bakanı (solda) GKRY’den mevkidaşı ile dün adadaki durumu görüşmek üzere Lefkoşa’da buluştu (AFP)
Yunanistan Dışişleri Bakanı (solda) GKRY’den mevkidaşı ile dün adadaki durumu görüşmek üzere Lefkoşa’da buluştu (AFP)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) ziyareti sırasında Maraş’ta hayatın yeniden başlayacağına ilişkin açıklamaları, Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile yeni bir krizin fitilini ateşledi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, KKTC’nin kapalı Maraş’ın sahil şeridini halka açma kararından endişe duyduklarını dile getirerek, bunun Maraş’ın statüsünü değiştirmeye yönelik tek taraflı ve kabul edilemez bir karar olduğunu söyledi.
Borrell ayrıca, “AB, uluslararası hukuka aykırı tek taraflı eylemlerden ve yeni provokasyonlardan kaçınılması gerekliliğinin bir kez daha altını çizmektedir” ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç ise, Borrell’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ziyaretinden sonra yaptığı bu açıklamaya yanıt verdi.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY), Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın kapalı Maraş ile ilgili açıklamalarına tepki göstererek, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşıdı.
GKRY, bu adımı ‘barış çabalarını bozabilecek, daha fazla toprak ele geçirmek için yapılan gizli bir girişim’ olarak nitelendirdi.
Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in BMGK’nın beş daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’e konuya ilişkin mektup göndereceği açıklandı.
GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis de, bu adımın Maraş’ın statüsünde herhangi bir değişikliği yasaklayan ve bölgenin meşru sakinlerine geri verilmesi çağrısında bulunan BM kararlarının ihlali olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı;
“Erdoğan’a şu güçlü mesajı göndermek istiyorum. Atacağı adımlar ve talepleri kabul edilemez.”
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, “Birleşmiş Milletler kararlarıyla tutarsız, kabul edilemez ve geçmişteki çözüm müzakerelerini sürdürme taahhütleriyle bağdaşmayan Maraş’ın bazı bölümlerinin Türk kontrolüne devredileceği duyurusunu kınıyoruz. Bu kararın ve Ekim 2020'den bu yana atılan adımların geri alınmasını talep ediyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.
Bu adımın Maraş’ın BM tarafından yönetilmesini açıkça talep eden 550 ve 789 sayılı BMGK kararıyla çeliştiğini öne süren Blinken, Erdoğan’ın ve KKTC’nin iki devletli çözüm çağrıları için de “Biz Kıbrıs’ta, tüm bölgenin de faydasına olacak olan iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelli çözümü destekliyoruz” diye konuştu.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, hareketi en güçlü şekilde kınadığını açıklarken, BMGK’nın daimi üyesi olan İngiltere kararı kınayarak, derin endişe duyduklarını açıkladı ve konuyu BMGK’da gündeme getireceğini duyurdu.
İngiltere, Yunanistan ve Türkiye, BM çatısı altında yürütülen Kıbrıs sorununa çözüm müzakerelerinde üç garantör ülke konumunda.
Ancak Türkiye, geçen yıldan beri Kıbrıs’ta BM müzakerelerinin yaklaşımıyla çelişen iki devletli çözüm dışında bir çözüm olmadığını açıkladı. Bu tutum, AB ve ABD’nin tepkisini çekti.
Fransa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC’de iki devletli çözüm çağrısında bulunmasının ardından benzer bir tutum gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Fransa, Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı bir çözümü için müzakerelerin acilen yeniden başlatılması için gerekli olan güvenin yeniden tesis edilmesini zedeleyen ve bir provokasyon teşkil eden bu tek taraflı ve eşgüdümsüz adımdan derin üzüntü duymaktadır” denildi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise, GKRY’ne verdiği desteği dile getirerek, konuyu Kıbrıslı mevkidaşı ile görüştüğünü ve konuyu BM’de gündeme getireceğini bildirdi.
KKTC yetkilileri, Ankara’nın desteğiyle Ekim 2020’de Maraş sahilinin küçük bir bölgesini günübirlik ziyaretlere açtı.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ın yüzde üç buçuğu kadar olan bölgenin askeri bölge statüsünden çıkarılarak, sivil denetime geçeceğini bildirdi.
Tatar, “Maraş açılımımızın ikinci aşamasına geçilecektir. Bu adımla, iade talebiyle başvuran hak sahiplerine, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu yönde bir karar vermesine olanak sağlanacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC ziyaretinin ardından AK Parti’nin parti teşkilatları bayramlaşma programına video konferans ile katıldı.
Cumhurbaşkanı burada KKTC ziyaretine değinerek, “Artık Kıbrıs Türklerinin uluslararası görüşmelerde masadaki tek talebi, egemen devlet statülerinin tanınmasıdır. Bunun dışındaki tüm teklifler geçerliliğini yitirmiştir. Kıbrıs Türk devletinin en kısa zamanda geniş bir tanınırlığa sahip olması için her türlü gayreti sergileyeceğiz, inşallah yakında bunun somut neticelerini de görmeye başlayacağız” diye konuştu.



Florida’da göçmenler için faaliyete geçen yeni bir gözaltı merkezi: Aligator Alcatraz

ABD Başkanı Donald Trump, Florida Valisi Ron DeSantis (solda) ve İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, Allegator Alcatraz Göçmen Gözaltı Merkezi’ni gezdiler (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump, Florida Valisi Ron DeSantis (solda) ve İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, Allegator Alcatraz Göçmen Gözaltı Merkezi’ni gezdiler (AFP)
TT

Florida’da göçmenler için faaliyete geçen yeni bir gözaltı merkezi: Aligator Alcatraz

ABD Başkanı Donald Trump, Florida Valisi Ron DeSantis (solda) ve İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, Allegator Alcatraz Göçmen Gözaltı Merkezi’ni gezdiler (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump, Florida Valisi Ron DeSantis (solda) ve İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, Allegator Alcatraz Göçmen Gözaltı Merkezi’ni gezdiler (AFP)

Florida Eyalet Başsavcılığı, sınır dışı edilmesi planlanan ilk düzensiz göçmen grubunun, Florida eyaletindeki doğal vahşi yaşam alanı Everglades’in derinliklerinde inşa edilen ve yetkililer tarafından ‘Alligator Alcatraz’ (Timsahlı Alcatraz) olarak adlandırılan yeni bir gözaltı merkezine yerleştirilmesinin planlandığını açıkladı.

Florida’nın Cumhuriyetçi Başsavcısı James Uthmeier, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Aligator Alcatraz bu gece, sabıka kaydı olan yüzlerce düzensiz göçmeni kabul etmeye başlayacak” dedi.

Gözaltına alınacak kişilerin tam olarak ne zaman ve nereden geldikleri net değil, ancak yetkililer onların otobüslerle tesise nakledileceklerini açıkladılar.

Merkez, eğitim amaçlı kullanılan bir havaalanında bulunuyor. Florida Valisi Ron DeSantis'in açıklamasına göre tam kapasiteyle çalışmaya başladığında yaklaşık 3 bin tutukluyu barındırabilecek.

Everglades’in merkezinde 16 kilometreden fazla bir alana yayılmış olarak 8 gün içinde inşa edilen tesiste, 200’den fazla güvenlik kamerası, 8 bin 500 metreden fazla dikenli tel ve 400 güvenlik görevlisi bulunuyor.

Trump yönetiminden bir yetkiliye göre Florida'daki kolluk kuvvetleri tarafından federal hükümetin G-287 Programı kapsamında gözaltına alınan göçmenler bu merkeze nakledilecek. G-287 Programı, ABD Göçmenlik ve Gümrük İdaresi tarafından yönetiliyor ve yerel polise, gözaltına aldıkları göçmenleri sorgulama ve sınır dışı edilmeye hazırlamak üzere gözaltında tutma yetkisi veriyor.