Lübnan’da eski başbakanların yeni Başbakan adayı Mikati

Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati (Reuters)
Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati (Reuters)
TT

Lübnan’da eski başbakanların yeni Başbakan adayı Mikati

Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati (Reuters)
Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati (Reuters)

Eski Lübnan Başbakanları Kulübü, bugün (Pazartesi) yapılması planlanan parlamento istişarelerinden önce, eski Başbakan Necib Mikati'nin yeni hükümeti kurmak üzere seçilmesini desteklediğini açıkladı. Kulübün üyeleri arasında Selim Huss, Temmam Selam, Fuad Sinyora ve Saad Hariri gibi isimler yer alıyor.
Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı, Temsilciler Meclisi’ndeki çeşitli güçlerle istişare ederek hükümeti kurmak için en fazla oyu alan kişiyi belirlemekle yükümlü. Lübnan siyasi kota sistemine göre, başbakanlık görevini Sünni bir Müslüman üstleniyor.
Lübnan cumhurbaşkanlığı, yeni başbakanı belirlemek için yapılacak meclis istişarelerinin 26 Temmuz Pazartesi günü başlayacağını duyurmuştu.
Lübnanlı Sünni siyasetçi Saad Hariri, aylarca süren çabaların ardından hükümeti kuramadığı için geçtiğimiz günlerde özür diledi. Bu gecikme, ülkeyi ekonomik çöküşten kurtarmaya başlayabilecek bir hükümet üzerinde hızlı bir anlaşma sağlanması şansını azaltmıştı. Hariri'nin kararı, kendisi ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn arasında bakanlık pozisyonları konusunda yaşanan ve aylarca süren anlaşmazlığın doruk noktası oldu.
Batılı hükümetler, Lübnanlı politikacılara reform kabiliyeti olan bir hükümet kurmaları için baskı yapıyor. Söz konusu ülkeler, reformlar başlamadıkça mali desteğin de başlamayacağını söyleyerek Lübnan’ı yaptırımlarla tehdit ediyorlar.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.