Yemen Merkez Bankası, para biriminin bölünmesiyle mücadelede alınacak önlemleri onayladı

Bir döviz çalışanı, müşteriye vereceği nakitleri hazırlıyor (Reuters)
Bir döviz çalışanı, müşteriye vereceği nakitleri hazırlıyor (Reuters)
TT

Yemen Merkez Bankası, para biriminin bölünmesiyle mücadelede alınacak önlemleri onayladı

Bir döviz çalışanı, müşteriye vereceği nakitleri hazırlıyor (Reuters)
Bir döviz çalışanı, müşteriye vereceği nakitleri hazırlıyor (Reuters)

Dün Aden'deki Yemen Merkez Bankası, Yemen riyalinin yabancı para birimleri karşısındaki düşüşünün kontrol altına alınması ve kurtarılan bölgelerdeki riyal değerinin Husi milislerin kontrolü altındaki bölgelerdeki değeri ile birleştirilmesi çabaları kapsamında bir dizi önleme onay verdi.
Bu yönde banka, büyük miktardaki bin riyallik yerel para biriminin piyasaya ve ülkenin tüm bölgelerine pompalanmasına, piyasadaki ve nakit alım satım işlemlerindeki tedavülünün yoğunlaştırılması onay verdi.
Banka aynı zamanda nakit arzı boyutunu küçülterek bu arzı piyasa ihtiyacıyla uyumlu kabul edilebilen seviyelerde tutma yönünde organize önlemler alınmasına onay verdi. Bu kararlar, herhangi bir enflasyonun yerel para biriminin değeri üzerindeki olumsuz etkisini sınırlı tutma yönünde banka uzmanları tarafından hazırlanan çalışmalara dayanıyor.
Aynı yerel para birimleri arasında fiyat farklılığı gerekçesiyle, önümüzdeki dönemde bankaların, döviz ve havale kuruluşlarının farklı bölgeler arasındaki transferlere keyfi ve gerekçesiz komisyonlar koymaya son vermelerinin zorunlu kılınmasına karar veren Yemen Merkez Bankası, bu direktifleri ihlal edenlerin ağır cezalara tabi tutulacağını belirtti.
Banka tarafından yapılan açıklamada, “Ulusal para birimindeki fiyat çarpıklıklarının giderilmesi, Yemen Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun piyasadaki bölünme durumuna, meşru otoritenin kontrolü altındaki alanlar ve diğerlerinde aynı kategorideki yerel para biriminde görülen kur farkının neden olduğu bozulmalara dair kararı kapsamında geliyor. Yasaların gerektirdiği şekilde alınan bu önlemler, Merkez Bankası’nın 2000 tarihli ve 14 sayılı kanunundan hareketle piyasa birliğinin en önemli sembollerinden birini kurcalamayı reddeden genel eğilimi desteklemeyi amaçlıyor” ifadelerine başvuruldu. Açıklamada aynı zamanda bu bölünme ve bozulmaya yol açan sebeplerin incelendiği, yerel para birimi değerlerindeki bozulmaları sona erdirmek için bir dizi çözüm ve işlemin gözden geçirildiği belirtildi.
Yasaya göre tedavüle sokulan para birimlerindeki tüm banknotların, Yemen Cumhuriyeti'ndeki tüm iç işlemlerde ödeme aracı niteliğindeki değerlerine göre yasal olarak bağlayıcı para birimi kabul edildiğini de vurgulayan Merkez Bankası, ulusal para biriminin değerini korumak amacıyla para borsası piyasası faaliyetlerini kontrol etmeye ve disiplin prosedürlerini artırmaya devam edeceğini hatırlattı.
Alınan önlemlerin yerel para biriminin devalüasyonu krizine bir çözüm olmadığını, ancak bu krize yönelik adımları kapsamında alınacak önlemler paketinin önemli bir kısmını oluşturduğunu da ekledi.
Açıklamada, devletin kamu maliyesindeki dengesizliklerine ek olarak yerel para birimi değerindeki fiyat çarpıklığı ve Yemen piyasasındaki bölünmenin Merkez Bankası'nın iş sektörü performansını artırma ve ekonomik faaliyetleri iyileştirme yönünde bankacılık sisteminde toparlanma çarkını ilerletmeyi amaçladığı reformlara engel teşkil ettiği de belirtildi.
Yemen riyalinin değeri son günlerde rekor seviyelere geriledi; bir doların bin riyali aştığı kaydedildi. Emtia fiyatlarındaki artışa yansıyan bu durum, Yemen nüfusunun çektiği acıları ikiye katladı.
Yemen krizinin son zamanlarda siyasi bir çıkmaza girmesiyle birlikte, darbe karşıtı güçler arasındaki anlaşmazlığa ek olarak, darbeyle mücadele yedi yıldır devam ediyor. Dünyanın en ciddi insani krizinin yaşandığı ülkede darbeye bir son verilerek istikrarın yeniden sağlanması için meşruiyet saflarında radikal reformların hızlandırılması yönünde siyasi ve halk düzeyinde birçok çağrı yapıldı.



Libya, Seyfülislam Kaddafi dönemini kapatıyor

Beni Velid’de Seyfülislam Kaddafi için düzenlenen cenaze töreninden, 6 Şubat 2026 (AFP)
Beni Velid’de Seyfülislam Kaddafi için düzenlenen cenaze töreninden, 6 Şubat 2026 (AFP)
TT

Libya, Seyfülislam Kaddafi dönemini kapatıyor

Beni Velid’de Seyfülislam Kaddafi için düzenlenen cenaze töreninden, 6 Şubat 2026 (AFP)
Beni Velid’de Seyfülislam Kaddafi için düzenlenen cenaze töreninden, 6 Şubat 2026 (AFP)

Libya halkı, Seyfülislam Kaddafi’nin cenazesini dün Beni Velid şehrinde toprağa vererek, siyasi tartışmalar ve çalkantılarla dolu Libya tarihinin bir dönemini kapattı.

Cenaze, Beni Velid Hastanesi’nden alınarak ambulansla şehrin havaalanı meydanına taşındı. Burada büyük bir beyaz çadır kurularak, cuma namazının ardından cenaze namazı kılındı. Cenazenin hastaneden çıkarılması sırasında binlerce kişi yüksek sesle sloganlar attı ve Kaddafi’nin oğluna bağlılıklarını yeniledi. Eski rejimden bazı isimler de topluluğa hitap ederek, Seyfülislam Kaddafi’yi öldürenlerin ortaya çıkarılması ve hesap vermelerinin sağlanması çağrısında bulundu.

Beni Velid Emniyet Müdürlüğü, Seyfülislam Kaddafi’nin, kardeşi Hamis’in yanına defnedilmesine katılımı sınırlı tutarak, bunun ‘organizasyonel nedenler ve törenin planlandığı şekilde yürütülmesini sağlamak’ amacıyla yapıldığını açıkladı.


Sudan Dışişleri Bakanlığı, HDK'nin Dünya Gıda Programı konvoyuna yönelik saldırısını kınadı

El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)
El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)
TT

Sudan Dışişleri Bakanlığı, HDK'nin Dünya Gıda Programı konvoyuna yönelik saldırısını kınadı

El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)
El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)

Sudan Dışişleri Bakanlığı dün, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından Kuzey Kordofan'da Dünya Gıda Programı'na (WFP) ait kamyonlara insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıyı kınadı.

Bakanlık açıklamasında, yardım konvoylarını hedef almanın uluslararası insani hukukun ciddi bir ihlali olduğunu ve ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırma çabalarını baltaladığını belirtti.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, ihtiyaç sahiplerine yardımın engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak için Birleşmiş Milletler ve insani yardım kuruluşlarıyla iş birliğine tam desteğini yineledi.

Daha önce, Sudan Doktorlar Ağı, Kuzey Kordofan'da Dünya Gıda Programı (WFP) yardım konvoyuna düzenlenen HDK saldırısında bir kişinin öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını bildirmişti.


Alimi, yeni Yemen hükümetinin kurulduğunu duyurdu

 Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)
TT

Alimi, yeni Yemen hükümetinin kurulduğunu duyurdu

 Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Dr. Reşad el-Alimi dün, Başbakan Dr. Şai ez-Zindani’nin önerisi ve Başkanlık Konseyi’nin onayı doğrultusunda yeni hükümeti kurma ve üyelerini atama kararı aldı. Kararın, ülkenin yüksek menfaatleri doğrultusunda alındığı belirtildi.

Yeni hükümette Dr. Şai ez-Zindani, Başbakan ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapacak. Bunun yanında, Muammer el-İryani Enformasyon Bakanı, Nayif el-Bekri Gençlik ve Spor Bakanı, Salim es-Sukatri Tarım, Sulama ve Balıkçılık Bakanı, General İbrahim Haydan İçişleri Bakanı, Tevfik eş-Şercebi Su ve Çevre Bakanı, Muhammed el-Eşvel Sanayi ve Ticaret Bakanı, Dr. Kasım Behaybih Sağlık Bakanı, Bedr el-Arida Adalet Bakanı, General Tahir el-Akili Savunma Bakanı, Mühendis Bedr Basleme Yerel Yönetimler Bakanı, Muti Demmac Kültür ve Turizm Bakanı, Dr. Enver el-Mehri Mesleki Eğitim ve Teknik Öğretim Bakanı, Mühendis Adnan el-Kaf Elektrik ve Enerji Bakanı, Mervan bin Ganim Maliye Bakanı ve Dr. Afrah ez-Zuvbe Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı olarak atandı.

Hükümet kadrosunda ayrıca Salim el-Avlaki Kamu Hizmetleri ve Sigortalar Bakanı, Hakim İşrak el-Mektari Hukuk İşleri Bakanı, Dr. Adil el-Abadi Eğitim Bakanı, Dr. Emin el-Kadesi Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırma Bakanı, Dr. Şadi Basira İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı, Dr. Muhammed Bamka Petrol ve Madenler Bakanı, Muhsen el-Ömeri Ulaştırma Bakanı, Mühendis Hüseyin el-Akrabi Bayındırlık ve Yollar Bakanı, Muhtar el-Yafii Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı, Meşdel Ahmed İnsan Hakları Bakanı, Şeyh Türki el-Vedai Vakıflar ve Rehberlik Bakanı, Dr. Abdullah Ebu Huriye Meclis İşleri Bakanı, Ekrem el-Amiri Devlet Bakanı, Abdulgani Cemil Devlet Bakanı ve Sana Başkent Yetkilisi, Abdurrahman el-Yafii Devlet Bakanı ve Aden Valisi, Ahmed el-Avlaki Devlet Bakanı, Dr. Ahad Casus Kadın İşleri Bakanı, Velid el-Kadimi Devlet Bakanı ve Velid el-Ibare Devlet Bakanı olarak görev yapacak.

Karar, Yemen Anayasası, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) girişimi ve uygulama mekanizması, 2022 yılı 9 sayılı yetki devri kararı, 7 Nisan 2022 tarihli Başkanlık Konseyi kurulması ve 2004 yılı 3 sayılı Bakanlar Kurulu Yasası ile Başbakan atama ve hükümet kurma yetkisini düzenleyen karar doğrultusunda alındı.