Lübnan’da elektrik krizi sürüyor

Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardından Lübnan Elektrik Kurumu’nun önündeki molozları kaldıran gönüllüler. (Reuters)
Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardından Lübnan Elektrik Kurumu’nun önündeki molozları kaldıran gönüllüler. (Reuters)
TT

Lübnan’da elektrik krizi sürüyor

Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardından Lübnan Elektrik Kurumu’nun önündeki molozları kaldıran gönüllüler. (Reuters)
Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardından Lübnan Elektrik Kurumu’nun önündeki molozları kaldıran gönüllüler. (Reuters)

Beyrut Limanı’nda geçtiğimiz yıl 4 Ağustos’ta meydana gelen liman patlamasından en çok etkilenen yapılardan biri, limanın hemen yanındaki Lübnan Elektrik Kurumu’nun (EDL) binasıydı. Yapı ağır hasar gördü, cephesi yıkıldı, çalışanlar yaşamını yitirdi. Binlerce evrak, belge ve fatura yollara saçıldı. Vatandaşlardan birinin aktardığına göre yaşanan acıda 200'den fazla kişi ölürken yüzlercesi de yaralandı. Birçok bina da hasar gördü. Manzara, Lübnanlının kalbini burktu. Patlama, çökmüş ve arızalı bir sektörün işlediği Lübnan Elektrik Kurumu’nun binasını da paramparça etti ve ülkeyi karanlığa boğdu.
Lübnan'daki elektrik sektörü, 2019 yazından bu yana ülkeyi vuran mali krizdenen çok etkilenen alanların başında geliyor. Aynı zamanda Lübnan kamu borcunun da başlıca sorumlusu kabul ediliyor. Düşük üretim kapasitelerine rağmen hali hazırda ülkenin sabit fon rezervlerini de tüketiyor.
Lübnan'daki elektrik krizi son aylarda daha da kötüleşti. Bazı bölgelerde saatlerce süren kesinti çeşitli üretim sektörünün yanı sıra hastane ve su tedarik şebekelerini etkiliyor.
Lübnan, hükümet ve Merkez Bankası ile ABD doları cinsinden likidite eksikliğinin bir sonucu olarak üretim istasyonlarına yakıt tedarik edilememesi nedeniyle elektrik krizi hızlanarak devam ediyor.
Hükümet tarafından elektrik üretmek için kiralanan yüzer istasyonlar halinde çalışan Türk gemilerinin 2013 yılında sözleşme imzalarken komisyon ödemek durumunda kalması ve yolsuzlukla ilgili bir mahkeme anlaşmazlığı nedeniyle üretim geçtiğimiz mayıs ayında durdu. Bu durum krizi daha da kötüleştirdi.
Elektrik Kurumu durumun devam etmesi halinde ‘kapsamlı bir karanlık’ ile karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulunarak bu durumun geçtiğimiz ay şirketin yakıt eksikliği nedeniyle üretim tesislerini yaklaşık iki günlüğüne kapattığı dönemde meydana geldiğini duyurdu.
Yaklaşık 400 megavat enerji sağlayan gemileri işleten şirket,nakit olarak dolar olarak ödenmesi öngörülen 150 milyon dolarlık tutarı Lübnanlı yetkililerden alamaması nedeniyle bölgeden çekildi.
Lübnan'ın 3 bin megavatlık elektriğe ihtiyacı var. Bunun yarısı Elektrik Kurumu tarafından (enerji üretmek için yüzen gemilerin üretimine ek olarak santraller yaklaşık bin 200 megavat), diğer yarısı da özel jeneratör sahiplerince sağlanıyor. Bununla birlikte Elektrik Kurumu şebekede üretilen toplam enerjiyi kademeli olarak yarıdan daha azına indirmek için bir süre çalışmalar yürüttü. Bu da başkent dahil ülkenin birçok yerinde günde 20 saatten fazla elektrik kesintisi yaşanmasına sebep oldu.
Lübnan'ın Kuveyt ve Cezayirli şirket Sonatrach ile olan sözleşmelerinin bu yılın başında sona ermesinden sonra petrol piyasasında Spot Kargo olarak bilinen, yani petrol piyasasında anında yakıt alımı yapan şirketlerle uzun vadeli sözleşmeler yaptı. Ancak bu süreç Lübnan Merkez Bankası’nın rezerv azlığı sebebiyle tehdit altında.
Lübnan, geçtiğimiz haftalarda Enerji ve Su Bakanı Raymond Gacar’ın Irak ile mal ve hizmet karşılığında bir milyon ton yakıt ithal etmek için imzaladığı anlaşmaya güveniyor.
Anlaşma ile (Lübnan’ın ana elektrik üreticisi) Lübnan Elektrik Kurumu için bir milyon ton yakıt ithal edilmesi hedefleniyor. Yapılan açıklamalar anlaşmanın Lübnan’ın elektrik ihtiyacını 4 ay boyunca karşılayabileceği yönünde.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.