Jeff Bezos dünyanın en zengin kişisi unvanını kaptırdı

Jeff Bezos, artık en zengin kişi olmasa bile kendisinin devasa bir serveti bulunuyor (Reuters)
Jeff Bezos, artık en zengin kişi olmasa bile kendisinin devasa bir serveti bulunuyor (Reuters)
TT

Jeff Bezos dünyanın en zengin kişisi unvanını kaptırdı

Jeff Bezos, artık en zengin kişi olmasa bile kendisinin devasa bir serveti bulunuyor (Reuters)
Jeff Bezos, artık en zengin kişi olmasa bile kendisinin devasa bir serveti bulunuyor (Reuters)

Jeff Bezos artık dünyanın en zengin adamı değil.
Şimdi birinci sıra, lüks ürünler devi LVMH'nin başkanı Bernard Arnault'ya ait.
Business Insider'ın haberine göre Louis Vuitton, Christian Dior, Bulgari, Tag Heuer, Sephora ve Hennessy gibi ileri gelen markaları kontrol eden grubun yüzde 47'sine ve bir aile holdingine sahip olan Arnault, perşembe günü itibarıyla 196 milyar dolar (yaklaşık 1,7 trilyon TL) değerinde servete sahip hale geldi.
Pandeminin hızla değişen doğasına rağmen firmanın hisse bedeli yılın başından bu yana yüzde 30'dan fazla artarak 2021'in ilk yarısında satış ve kâr rekorları kırdı. Toplam piyasa değeri yaklaşık 416 milyar dolar (yaklaşık 3,6 trilyon TL) olan LVMH, yılın ikinci çeyreğinde pandemi öncesi seviyelere göre yüzde 14 artışla 17,4 milyar dolar (yaklaşık 150 milyar TL) gelir elde etti.
Bezos'un endişelenecek çok fazla şeyi yok tabii. Amazon'un kazancı, yakın zamanda açıklanan ve Bezos'un net servetinin bir günde 14 milyar dolar (yaklaşık 120 milyar TL) düşmesine neden olan ani kazanç düşüşüyle, analistlerin tahminlerinden 2 milyar dolar (yaklaşık 17,2 milyar TL) az olmasına rağmen, Bezos hâlâ 186 milyar dolarlık (yaklaşık 1,6 trilyon TL) devasa bir servete sahip.
Pandemi, dünyadaki birçok kişi için felaket niteliğinde olmasına rağmen, bir tahmine göre servetleri yüzde 54 artan ve pandeminin ilk yılında 4 ila 5 trilyon dolar (yaklaşık 34,5 trilyon ila 43 trilyon TL) arasında zenginleşen milyarderler içinse patlama zamanıydı.
Bunun yanı sıra milyarderler kulübü bu bir yıllık sürede daha da büyüdü ve yaklaşık 500 kişi daha plütokratlar diyarına girdi. Ortalama her 17 saatte bir yeni bir kişi milyarder oldu.
Ekonominin üst kademeleriyle diğer herkes arasındaki mesafeye ek olarak borsa, S&P 500'ün bu hafta bir başka tarihi dönüm noktasına ulaşmasıyla rekor seviyeleri görmeye devam ediyor.
Bu arada, geçen yıl haziran ve kasım arasında ABD'de 8 milyon kişi yoksulluk sınırının altına düştü. Oxfam, dünyanın en yoksullarının kurumun “eşitsizlik virüsü” olarak adlandırdığı, pandemiden etkilenen ötekileştirilmiş grupların yaşadığı ekonomik yıkımdan toparlanarak çıkmasının 10 yıldan fazla süreceğini tahmin ediyor.
Oxfam International'ın icra direktörü Gabriela Bucher, ocakta “Hileli ekonomiler, pandemiyi lüks içinde geçiren zengin seçkin sınıfa servet aktarırken, pandemide ön saflarda yer alan tezgahtar, sağlık çalışanı ve market satıcıları faturalarını ödemek ve eve ekmek götürmek için mücadele veriyor" demişti.
ABD'de zenginlerden alınan vergi gelirlerini artırmaya yönelik mütevazı girişimler bile başarısız oldu. Gelecek 10 yıl içinde yönetim tarafından talep edilmeyen veya kasıtlı şekilde yönetimden gizlenen servetlerden fazladan 100 milyar doları (yaklaşık 850 milyar TL) gelir olarak getirmesi öngörülen mevcut vergi kanununa dair ABD Milli Gelirler Dairesi (Internal Revenue Service -IRS) uygulamasını güçlendirmeye yönelik bir tasarı, Cumhuriyetçiler planı bozmadan yasa koyucular tarafından geri çekilmişti.
Başkan ve ABD Senatosu'ndaki Demokratlar, şirketler ve çok zengin kişiler üzerindeki vergi uygulamalarının yanı sıra doğrudan vergilerin de artırılması gibi daha büyük değişiklikler için çağrıda bulunmuştu. Öte yandan, bu tür bir genişleme eşit halde bölünmüş Senato'da büyük bir muhalefetle kaşılaşacaktır.
Independent Türkçe



Vizyon 2030, Suudi Arabistan'ı enerji sürdürülebilirliğine ulaşma ve emisyonları azaltma yolunda ilerletiyor

Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)
Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)
TT

Vizyon 2030, Suudi Arabistan'ı enerji sürdürülebilirliğine ulaşma ve emisyonları azaltma yolunda ilerletiyor

Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)
Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)

Suudi Arabistan, uzun yıllar boyunca ulusal enerji karışımının önemli bir parçası olarak geleneksel enerji kaynaklarına bel bağladı. Bu bağımlılık büyük miktarlarda fosil yakıt tüketimine ve karbon emisyonlarının artmasına neden oldu. Suudi Arabistan, güneş ve rüzgâr enerjisi alanında geniş doğal kaynaklara sahip olsa da, bu yenilenebilir kaynaklara yapılan yatırımlar olması gerektiği kadar kapsamlı değildi.

Vizyon 2030'un hayata geçirilmesiyle birlikte bu alanda bir değişim başladı; enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması ve karbon emisyonlarının azaltılmasının temel stratejik boyutlarından biri haline geldi. Bu doğrultuda, Vizyon 2030’un 2024 yılı raporuna göre, ulusal enerji karışımının çeşitlendirilmesini hızlandırmak için Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Yenilenebilir Enerji Girişimi başlatıldı.

Bu girişimler kapsamında yenilenebilir enerji sektöründe birçok başarı elde edildi. Suudi Arabistan, güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretiminde rekor düzeyde düşük maliyete ulaştı. Ayrıca hidrojen kullanarak sürdürülebilir ulaşım çözümlerini harekete geçirmek ve düşük karbonlu enerjiye geçişi desteklemek için adımlar atmaya başladı.

Bu bağlamda Suudi Arabistan, hidrojen kullanarak sürdürülebilir ulaşım çözümlerini etkinleştirmek ve düşük karbonlu enerji kaynaklarına geçişi desteklemek için pratik adımlar atmaya başladı. Tüm bu çabalar, gelecek nesiller için enerji kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamayı, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmayı ve yeşil ve müreffeh bir ekonominin inşasını desteklemeyi amaçlıyor.

Enerji depolama alanında Suudi Arabistan, 26 gigawatt (GW) depolama kapasitesi sağlayan mevcut projeler ve 2030 yılına kadar 48 GW hedefi ile en büyük on küresel pazardan biri. Ayrıca, 2 bin megawatt saat (MWh) kapasite ve 488 gelişmiş batarya konteyneri ile Ortadoğu ve Afrika'daki en büyük enerji depolama projelerinden biri olan Bisha Enerji Depolama Projesi'nin lansmanı yapıldı.

dfgthy
Bisha Enerji Depolama Projesi (SPA)

Suudi Arabistan, doğu bölgesinde iki konvansiyonel olmayan petrol sahası ve rezervuarının keşfedilmesiyle konvansiyonel enerji sektöründe de başarılar elde etti ve Krallığın dünya çapında önemli bir enerji kaynağı olarak konumunu güçlendirdi. Bu yeni sahalar ve rezervuarlar günde 11 bin 437 varil Arap petrolü ve günde 9,39 milyon standart fit küp ilişkili gaz üretiyor. Ayrıca Rubülhali Çölü’nde günde 140 varil kondensat ve günde 19,5 milyon standart fit küp ilişkili gaz üreten iki doğal gaz sahası ve rezervuarı keşfedildi.