Umman'daki şarap fuarı tartışmalara neden oldu

Yönetim, gelir kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışıyor.

Maskat alkollü içeceklere yüzde 100 oranında vergi uyguluyor. (Umman Haber Ajansı)
Maskat alkollü içeceklere yüzde 100 oranında vergi uyguluyor. (Umman Haber Ajansı)
TT

Umman'daki şarap fuarı tartışmalara neden oldu

Maskat alkollü içeceklere yüzde 100 oranında vergi uyguluyor. (Umman Haber Ajansı)
Maskat alkollü içeceklere yüzde 100 oranında vergi uyguluyor. (Umman Haber Ajansı)

Eymen el-Gabuvi (Gazeteci)
Umman Sultanlığı'nın en büyük şarap fuarına ev sahipliği yapacağı ve etkinliğin düzenleneceği otele gelecek ziyaretçilerin 21 yaşını geçmiş olması şartı sosyal medya platformlarında büyük tartışmalara neden oldu.
Fuarı düzenleyen eden uluslararası şirket ülkede geniş tartışmalara yol açtı. Vatandaşlar fuara karşı çıkarken bazıları Vizyon 2040'ın en önemli hedeflerinden biri olan Körfez devletinin kaynaklarını çeşitlendirmek ve daha fazla turist çekmek için birlikte ilerleme çağrısında bulundu.
Spirits Company'nin resmi internet sitesinde, Umman genelinde 10 perakende satış noktasında hizmet veren, çeşitli içecekler satan ve aynı zamanda lider markalarla iş yapan bir şirket oldukları açıklamasında bulunuldu.
Ancak aktivistlerin sosyal medyada paylaştığı broşür, görünüşe göre kapılarını ziyaretçilere açan serginin en popüler tanıtımıydı. Halka açık yerlerde içki içilmesini yasak olduğu ülkede söz konusu büyük fuara katılımın teşvik edildiği broşür “Şimdi açık. Ancak bu içkiyi satın alanlar yüzde yüz oranında vergi ödüyorlar” başlığıyla servis edildi.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı Umman'da geçtiğimiz gün "İçki dükkanlarının derhal kapatılmasını talep ediyoruz" hashtagi gündemdeydi.
Ülkesinin gelir kaynaklarını çeşitlendirme eğilimlerini destekleyen Ummanlı aktivist Cemal en-Nawfali şu değerlendirmede bulundu:
“Bir Umman vatandaşı olarak, hükümetin alkollü içecek satan satış noktalarının yaygınlaştırılması, ülke ekonomisine katkı sağlaması ve vatandaşlara ve ülkeye fayda sağlayacak turizm adımlarına hız verilmesi yaklaşımını destekliyorum.”
En-Nawfali, fuarın düzenlenmesinin ve satış noktalarının yaygınlaştırılmasının tekel ve karaborsadan kaynaklanan zararı da önleyeceğini söyledi. Ayrıca Ummanlıların şarap yaptıkları zamanki önemlerine dönmeleri çağrısında bulundu.
Cemal en-Nawfali, Twitter’dan konuyla ilgili paylaştığı mesajında şu ifadeleri kullandı:
 “Bir Umman vatandaşı olarak hükümetin alkollü içecek satış noktalarının yaygınlaşması, bunun devlet ekonomisine katkı sağlaması, vatandaşlara ve ülkeye fayda sağlayacak turizmi artırmasını, tekel ve karaborsanın zararlarının önlenmesi için destekliyorum. Ummanlıların daha önce yaptıkları gibi şarap üretimine geri döneceklerini umuyorum.”
Sadece Umman'da değil, Körfez ölçeğindeki komşu ülkelerdeki en popüler hashtag, Ummanlı din adamı Ahmed El-Halili'nin ülkesinin hükümetine alkolü yasaklaması çağrısında bulunduğu, Twitter’dan yayılan bir video klip aracılığıyla ortaya çıktı.
El-Halili, Kuran ayetleri ve hadislere atıfta bulunarak "İslam alkolün satışını, ihracatını, ithalatını ve ticaretini yasaklar. Şarap ruhların ölümüne ve vücut yıpranmasına neden olabilir" dedi.
El-Halili, Twitter’dan ardı ardına yayınladığı üç mesajda şu ifadeleri kulandı:
 “İçki, belanın kaynağı, kötülüğün temeli ve günahların bileşimidir.”
"Ülkemizdeki turizm potansiyelini her türlü turist çekmek için ve daha fazla istihdam sağlama konusunda kullanamayınca içki dükkanlarına döndük."
“Ülkemizdeki her türlü turizm potansiyelini turist çekmek için kullanamadığımız, turizmin ekonomik getirisi olacağı ve binlerce iş arayan için istihdam yaratacağı bir dönemde içki dükkânları açtık!”
Bu tartışmalı fuar, Maskat'ın alkollü içecekler de dahil olmak üzere sağlığına zararlı bazı mallara yüzde 100 vergi koymasından yaklaşık iki yıl sonra gerçekleşti. Vergi Dairesi Genel Sekreterliği, seçici vergi’nin 15 Haziran 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında 2016 yılında imzalanan anlaşmaya göre halk sağlığını korumak için imzalandığını doğrulamıştı.
Umman, Sultan Heysem bin Tarık döneminde yeni bir devir yaşıyor. Ülke, Merhum Sultan Kabus bin Said'in çizdiği rotadan, petrolden uzak bir biçimde gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi, reel GSYİH büyüme oranını yüxde 5'e çıkarmayı, yabancı yatırım yüzdesini GSYİH'da yüzde 10'a çıkarmayı ve petrol dışı sektörlerin GSYİH'ya katkı yüzdesini yüzde 90'ın üzerine yükseltmeyi hedefleyen 2040 vizyonuna doğru ilerliyor.

 


Suudi Arabistan Veliaht Prensi, konut sahipliğini desteklemek için bir milyar riyal bağışladı

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, konut sahipliğini desteklemek için bir milyar riyal bağışladı

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan’ın çeşitli bölgelerinde vatandaşlara konut sağlamayı amaçlayan girişimleri ve projeleri destekleyerek onlara iyi bir yaşam sunmaya yönelik sürekli desteğinin bir parçası olarak, hak sahibi ailelerin konut sahibi olmalarını desteklemek üzere Jood Eskan tarafından temsil edilen Sakan’a bir milyar riyallik bağışta bulundu.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Suudi Arabistan’ın çeşitli bölgelerinde konut sahipliğini desteklemek amacıyla yaptığı bağış tamamen kendi mal varlığından sağlandı. Bu bağış, herhangi bir destek ya da finansman sorunu olmayan mevcut ve gelecekteki konut projelerinden tamamen ayrı.

Muhammed bin Selman, bağış kapsamında tahsis edilen konut projelerinin 12 ayı aşmayan bir süre içerisinde tamamlanması ve ulusal şirketler tarafından hayata geçirilmesi talimatını verdi. Ayrıca, tüm konutların bir yıl içinde teslim edilmesini sağlamak amacıyla, mülkiyetin ilerleyişine ilişkin aylık raporlar sunulması talimatını verdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin bağışı, bu projelerin, konut toplulukları için en iyi insani modelleri dikkate alan yararlanıcılar için farklı bir deneyim sağlamak üzere projelerin inşası ve işletilmesindeki en iyi uygulamalara uygun olarak uygulanmasını sağlama isteğinden kaynaklanıyor. Bu aynı zamanda vatandaşlara iyi bir yaşam sunma arzusundan ve binlerce ailenin sosyal istikrarı ve üyelerinin gelişimi üzerinde büyük bir rolü ve etkisi olduğu için genel olarak konut dosyasına ve özellikle de hak sahibi aileleri barındırmaya yönelik konut projelerine duyduğu yoğun ilginin bir uzantısı olarak ortaya çıkıyor.

Muhammed bin Selman'ın 1 milyar riyal tutarındaki bağışı, Veliaht Prens'in hayır işleri, programlar, girişimler, projeler ve kar amacı gütmeyen derneklere yaptığı sürekli harcamaların bir yansımasıdır.

Suudi Arabistan Belediyeler ve İskân Bakanı Macid el-Hakil ise bağışından dolayı Veliaht Prens'e teşekkür etti.

El-Hakil X platformundaki hesabından, “Bu cömert bağış, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın vatandaşların ihtiyaçlarına olan duyarlılığını ve iyi işleri destekleme konusundaki sürekli cömert girişimlerinin bir parçası olarak iyi bir yaşam sağlama ve sosyal istikrarı sağlama konusundaki istekliliğini yansıtıyor” diye yazdı.

Sakan, X platformu üzerinden şu paylaşımı yaptı: “Bu, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın en iyi uygulamalara göre yönetilen ve hak sahibine yaşam kalitesini artıran bir konut deneyimi sağlayan konut projelerini hayata geçirme konusundaki istekliliğini somutlaştıran bir girişim.”

Sakan, aralarında Jood Eskan’ın da bulunduğu yenilikçi girişimler aracılığıyla toplumsal katılımı teşvik etmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur. Sakan, sürdürülebilir çözümler sunmak üzere kâr amacı gütmeyen konut sektörüne öncülük etmek ve bu sektörü güçlendirmek için çalışmaktadır.