Mısır su tesislerini yeniliyor

Asvan Barajı rezervuarlarının restorasyonu yapılıyor.

Nahda (Rönesans) Barajı. (Reuters)
Nahda (Rönesans) Barajı. (Reuters)
TT

Mısır su tesislerini yeniliyor

Nahda (Rönesans) Barajı. (Reuters)
Nahda (Rönesans) Barajı. (Reuters)

Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Nahda Barajı’nı faaliyete geçmesi için geri sayım devam ederken Mısır yönetimi, mevcut kaynakların en iyi şekilde kullanılması ve Nahda Barajı sebebiyle karşılaşılması beklenen zararın ele alınmasına yönelik ulusal planı kapsamında adımlar atmaya devam ediyor. Kahire hükümeti, Asvan Yüksek Barajı’nı ve rezervuarlarını (ülkenin güneyinde) yenilemek için çalışıyor.
Mısır ve Sudan, Etiyopya’nın Mavi Nil (Nil nehrinin ana kolu) üzerine inşa ettiği barajın, kendi su kaynaklarını etkileyeceğinden endişeleniyorlar.
Addis Ababa yönetimi geçen ay yaptığı açıklamada, barajın rezervuarlarını doldurmada ikinci yıl hedefine ulaştığını, bunun elektrik üretmek gerekli ilk iki türbini çalıştırmasını sağlayacağını duyurmuştu.
Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati dün, bakanlığın hazırlanmakta olan “Asvan Yüksek Barajı’nın Gözlem Gelişimi” çalışması ve Asvan rezervuarları restorasyon çalışması ile ülke genelindeki tüm su tesislerinin yapısal durumunu takip etme konusunda kararlı olduğunu söyledi.
Bakan Abdulati, Asvan Yüksek Baraj’ı ve Rezervuarları Genel Komite’nin Yüksek Danışma Konseyi toplantısına başkanlık etti. Toplantıya Bakanlığın ve Ulusal Su Araştırmaları Merkezi’nin önde gelen isimleri, tüm ilgili tarafların temsilcileri, profesörler ve uzmanlar katıldı.
Abdulati’nin belirttiğine göre toplantıda devam etmekte olan seller, su sisteminin en verimli şekilde işletilmesi amacıyla bakanlık tarafından alınan tedbirler ve sorunlarla etkili bir şekilde başa çıkmak için farklı senaryolar ele alındı.
Mısırlı Bakan, toplantının uzmanların ve üniversitelerden profesörlerin katılımıyla, baraj, rezervuarları ve ekleri ile ilgili teknik konuları görüşmek üzere kalıcı ve devamlı olarak düzenlenmesinin önemine dikkat çekti. Bakan Yüksek Danışma Konseyi’nin, sahip olduğu rolün etkinliğini artırmak için bir dizi yetkilinin ve uzmanın da dahil edilmesiyle 2016 yılında yeniden kurulduğunu duyurdu.
Mısır, tarım ve içme suyu ihtiyaçlarının yüzde 90’ından fazlasını Nil Nehri’nden karşılıyor.
Etiyopya, 2011 yılında hidroelektrik enerji üretimi ve ihracatı gerekçesi ile yaklaşık 4 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen Nahda Barajı projesini başlattı. Proje neredeyse yüzde 80 oranında tamamlandı.
Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında 10 yıldır aralıklarla devam eden müzakerelerde ise herhangi bir anlaşmaya varılamadı.



Libya'da "askeri destek" bulmak için bir yarış sürüyor

Saddam Hafter, 29 Ocak'ta "106. Tugay- Özel Kuvvetler" mensupları arasında (Genel Komutanlık)
Saddam Hafter, 29 Ocak'ta "106. Tugay- Özel Kuvvetler" mensupları arasında (Genel Komutanlık)
TT

Libya'da "askeri destek" bulmak için bir yarış sürüyor

Saddam Hafter, 29 Ocak'ta "106. Tugay- Özel Kuvvetler" mensupları arasında (Genel Komutanlık)
Saddam Hafter, 29 Ocak'ta "106. Tugay- Özel Kuvvetler" mensupları arasında (Genel Komutanlık)

Libya'nın doğu ve batı cephelerindeki hareketler, seçim sürecine bir "yanıt" olmaktan veya hükümet kurumlarını parçalayan bölünmeyi sona erdirmeye yönelik gerçek niyetleri yansıtmaktan ziyade, eğitim ve hazırlık açısından askeri kapasiteleri silahlandırma ve güçlendirmeye yönelik belirgin bir çaba gösteriyorlar.

Geçici “Milli Birlik” hükümetinin başkanı Abdülhamid Dbeybe, Ankara ile olan ilişkilerini güçlendirmek için çalışıyor. Geçtiğimiz hafta sonu, hükümeti, Nisan 2019'da Trablus'a yönelik “Milli Ordu” savaşından bu yana süregelen iş birliği çerçevesinde, güçlerini artırmak için Türkiye ile yeni askeri iş birliği arayışına girdi; ayrıca Ukrayna'dan “insansız hava araçları” temin ettiği yönünde de işaretler verdi.

Bu arada, Libya Ulusal Ordusu’nun komutanı Mareşal Halife Hafter, yalnızca Rus müttefikine güvenmekle kalmadı, aynı zamanda Pakistan ile de iş birliğini genişletti. Batı Libya'da görev yapmış eski bir askeri yetkili Şarku’l Avsat’a, Hafter'in oğlu Saddam'ın Pakistan ile yaptığı büyük silah anlaşmasının sonucunu beklediğini ifade etti.


Tunus, olağanüstü hal uygulamasını 2026 yılının sonuna kadar uzattı

Tunus polisi (AFP)
Tunus polisi (AFP)
TT

Tunus, olağanüstü hal uygulamasını 2026 yılının sonuna kadar uzattı

Tunus polisi (AFP)
Tunus polisi (AFP)

Tunus Cumhurbaşkanlığı ülkedeki olağanüstü halin 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılmasına ilişkin bir kararname yayınladı.

Alman Basın Ajansı'na (DPA) göre, bugün yürürlüğe girecek olan uzatma, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ülkede olağanüstü hal, 24 Kasım 2015'te başkentin merkezinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’na düzenlenen ve 12 güvenlik görevlisinin ölümüne neden olan saldırının "DEAŞ" örgütü tarafından üstlenilmesinden bu yana on yıldan fazla bir süredir devam ediyor.


Şara, cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesinin yıldönümünde şunları söyledi: Geleceği adalet ve kalkınma ile birlikte inşa edeceğiz ve Suriye'yi hak ettiği yere geri döndüreceğiz

Suriye Devlet Başkanı Ahmed el Şara (Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed el Şara (Reuters)
TT

Şara, cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesinin yıldönümünde şunları söyledi: Geleceği adalet ve kalkınma ile birlikte inşa edeceğiz ve Suriye'yi hak ettiği yere geri döndüreceğiz

Suriye Devlet Başkanı Ahmed el Şara (Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed el Şara (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara, göreve başlamasının yıldönümünde Suriye haber ajansı SANA'ya göre bugün yaptığı açıklamada, Suriyelilerin "Suriye'yi hak ettiği yere geri getirecek kapsamlı bir kalkınmayla geleceği birlikte inşa edeceklerini" söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda el-Şara şunları söyledi: “Suriye Arap Cumhuriyeti başkanlığı görevini üstlenmemin üzerinden bir yıl geçti. Bu süre zarfında, Suriye halkının her alanda gösterdiği fedakarlıkları ve sabrı hatırlıyorum ve Allah'tan bu emanete layık olmamı diliyorum.”

Şöyle devam etti: “Geleceği birlikte, sarsılmaz bir adalet, kalıcı istikrar ve kapsamlı bir kalkınma ile inşa edeceğiz; bu da Suriye'yi hak ettiği yere geri getirecek ve halkının özlemlerini karşılayacaktır.”

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre, 29 Ocak 2025'te Şam'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, "askeri operasyon komutanlığı ve Suriye devrimci güçlerinin geniş katılımıyla" Suriye devriminin zaferini ilan eden bir konferans düzenlendi.

SANA’nın haberine göre"konferans, Ahmed el-Şara'nın Cumhurbaşkanı olarak atanmasını, tüm askeri grupların ve devrimci siyasi ve sivil organların feshedilmesini ve devlet kurumlarına entegre edilmesini ilan ederek önemli bir dönüm noktası oldu."

Konferansta ayrıca 2012 anayasasının iptali, tüm istisnai yasaların askıya alınması, Beşşar Esed rejiminin ordusunun dağıtılması ve "Suriye ordusunun ulusal temeller üzerine yeniden inşası" ilan edildi.

Alınan kararlar arasında, Esed rejiminin güvenlik aygıtının dağıtılması ve yeni bir güvenlik kurumunun kurulmasının yanı sıra, Halk Meclisi, Arap Sosyalist Baas Partisi, Ulusal İlerici Cephe partileri ve bunlara bağlı örgüt, kurum ve komitelerin feshedilmesi ve herhangi bir isim altında yeniden kurulmalarının yasaklanması da yer alıyordu.