İsrailli çiftçiler, İsrail ve Ürdün hükümetleri arasında imzalanan ve Ürdün tarım ürünlerinin Tel Aviv'e ithal edilmesini öngören anlaşmayı protesto etti

Ürdün'de sebze ve meyve yetiştiriciliği
Ürdün'de sebze ve meyve yetiştiriciliği
TT

İsrailli çiftçiler, İsrail ve Ürdün hükümetleri arasında imzalanan ve Ürdün tarım ürünlerinin Tel Aviv'e ithal edilmesini öngören anlaşmayı protesto etti

Ürdün'de sebze ve meyve yetiştiriciliği
Ürdün'de sebze ve meyve yetiştiriciliği

İsrail ve Ürdün hükümetleri arasında Ürdün tarım ürünlerinin Tel Aviv'e ithal edilmesi için bir anlaşmaya varıldı. Bunun üzerine yüzlerce İsrailli çiftçi, Salı günü Lübnan sınırında bir protesto gösterisi yaptı. Gösteriler, dün Başbakan Naftali Bennett'in Ra'anana kentindeki evinin önünde devam etti.
Bu protesto, hükümetin ithal gıda ürünlerine uygulanan gümrükleri kaldırma planına karşı başlatıldı. İsrail hükümetinin bu planı sebze, meyve ve diğer tarım ürünlerinin fiyatlarında düşüşe yol açacak. Çiftçiler bu adımı "binlerce aile ve tarım tesisi için boğucu bir baskı" olarak görüyor. Çiftçi Mücadele Kurumu, yaklaşık üç bin beş yüz yumurta yetiştiricisine ait kümeslerin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Alon Schuster, Çiftçilerin mücadelesini onayladığını ve bu mücadeleye destek verdiğini ifade ederek, Twitter'da yaptığı bir paylaşımda şunları söyledi: “Çiftçiler evlerini terk ediyor ve protesto gösterilerinde bulunuyor. Çiftçiler şunu söylüyor: “Bizi kümes hayvanları yetiştirmek ve halka yumurta üretmek için kırsal alanlara gönderen hükümetin bizi koruması, bizimle diyaloğa girmesi ve karşı koyamayacağımız bir gerçekliği bize dayatmaması gerekir.”
Çiftçiler, halka sesini duyurabilmek için hükümetin reform planına karşı Lübnan sınırına yakın Avivim bölgesinde gösteri yapmayı seçti. Çiftçilerden biri olan Alon Julis, “Tel Aviv'de gösteri yapsaydık, kimse bizi duymazdı. Ne kadar çaresiz olduğumuzu anlamaları için buraya gelmeyi seçtik. Lübnan'ın iflas ettiğini söylüyorlar, biz de onlar gibiyiz. Lübnanlılarla birleşelim dünya bizim için de müdahale etsin.”
Lübnan sınırını geçmeye çalışan göstericiler askerlerle çatıştılar. İki gösterici Lübnan topraklarına girmeyi başardı, ancak İsrailli askerler tarafından yakalandılar. İsrailli çiftçiler Lübnan ordusu veya bölgede konuşlanmış Hizbullah güçleri ile karşılaşmadan tutuklandılar. Çiftçiler dün gösterilerini Başbakan Benit'in evine taşıdılar. Burada da polisle çatışan göstericiler yurt dışından ürün ithal edilmesine karşı olmadıklarını ancak bunun, ülkenin kendi çiftçisinin çıkarlarını göz önünde bulunduran ulusal bir yöntemle yapılmasını istediklerini bildirdiler.
İsrail ve Ürdün hükümetleri arasındaki Ürdün tarım ürünlerinin Tel Aviv'e ithal edilmesi anlaşmasının Salı günü Kral Hüseyin Köprüsü geçişinin Ürdün tarafında yapılması dikkat çekti. Anlaşmanın imzalandığı toplantıya Ürdün tarafından Tarım Bakanı Halid el-Hanifat ve Tel Aviv Büyükelçisi Gassan el-Mecali, İsrail tarafından ise Tarım Bakanı Oded Forer ve Amman Büyükelçisi Eitan Surkis katıldı. Anlaşma, İsrail'in "Nadas Yılı" kapsamında Ürdün tarım ürünlerini ithal etmesini şart koşuyor. Yahudi yasalarına göre toprak her yedi yılda bir nadasa bırakılır. İsrail Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Anlaşma, bir yandan İsrail'e yapılan ithalat kaynaklarını çeşitlendirmek ve nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için toprağın nadasa bırakıldığı yılda Ürdün'den İsrail'e tarım ürünleri ithal etmek, bir yandan da iki ülke arasındaki ticaret anlaşmasında öngörülen imtiyazların uygulanabilmesi için hazırlanan özel bir anlaşma çerçevesinde geliyor. Görüşmede ayrıca iki taraf arasında tarımsal ticaret alanında işbirliğini artırmanın yolları da ele alındı. Böylece sınırın her iki tarafında yenilik, hassas tarım, uzaktan algılama, ortak haşere kontrolü ve bitki ve hayvan hastalıklarının tedavisi alanlarında uzmanlığın transfer edilmesi hedeflenecek.”



Macron: Lübnan'da savaş kaçınılmaz değildir, diplomatik yol hala mümkün

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (DPA)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (DPA)
TT

Macron: Lübnan'da savaş kaçınılmaz değildir, diplomatik yol hala mümkün

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (DPA)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (DPA)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un dün (Perşembe) akşam saatlerinde sosyal medyada yayınlanan videoda doğrudan Lübnanlılara seslenerek “diplomatik yolun var olduğu” ve “savaşın kaçınılmaz olmadığı” konusunda güvence verdi.

Lübnan'da İsrail'in Hizbullah üyelerinin kullandığı iletişim ekipmanlarını hedef alan saldırılarının ardından geniş çaplı bir savaş korkusu hakim.  

Fransa'nın Lübnanlıların ‘yanında’ olduğunu ifade eden Macron sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimsenin gerilimi tırmandırmak gibi bir niyeti yok. Hiçbir şey, hiçbir bölgesel macera, hiçbir özel çıkar, hiçbir davaya sadakat Lübnan'da bir çatışmayı kışkırtmaya değmez.” 

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Lübnan Genelkurmay Başkanı Joseph Aoun ile dün telefon görüşmeleri yapan Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de akşam saatlerinde  telefonda konuştu.

Lübnan'da meydana gelen ve bölgedeki gerilimin ciddi şekilde tırmanmasına neden olan çok sayıda patlamanın ardından duyduğu derin endişeyi dile getiren Fransa Cumhurbaşkanlığı Macron, tüm tarafları savaştan kaçınmak için harekete geçmeye çağırdı.

 Saldırılarda hayatını kaybeden  sivil kurbanların  ailelerine başsağlığı dileyen Macron, “Ülkeniz zorlukların üstesinden gelmeye devam ederken, Lübnan yakın bir savaş korkusuyla yaşayamaz. Herkese söylediğim gibi size de açıkça söylüyorum: Bu felaketi reddetmeliyiz, Lübnan'ın siyasi liderlerinin de ‘bu yönde çalışması gerekiyor. Şu anda, tehditler karşısında ülkeye liderlik edecek bir cumhurbaşkanına her zamankinden daha fazla ihtiyacınız var. Karışıklık ve keder içinde umudun nadir olduğunu biliyorum. Bu karışıklıkta, bu üzüntüde Fransa sizin yanınızdadır” dedi.

Lübnan, İran yanlısı Hizbullah kampı ile muhalifleri arasındaki anlaşmazlıkların bir cumhurbaşkanı seçilmesini engellemesi ve bu makamın iki yıldan uzun bir süredir boş olması nedeniyle siyasi felç yaşıyor.