Katar’da ilk Şura Meclisi seçimleri 2 Ekim’de düzenlenecekhttps://turkish.aawsat.com/home/article/3146121/katar%E2%80%99da-ilk-%C5%9Fura-meclisi-se%C3%A7imleri-2-ekim%E2%80%99de-d%C3%BCzenlenecek
Katar’da ilk Şura Meclisi seçimleri 2 Ekim’de düzenlenecek
Katar’ın başkenti Doha (Reuters)
Doha/Şarku’l Avsat
TT
TT
Katar’da ilk Şura Meclisi seçimleri 2 Ekim’de düzenlenecek
Katar’ın başkenti Doha (Reuters)
Katar hükümeti, ülkede ilk kez yapılacak Şura Meclisi seçimlerinin 2 Ekim’de düzenlenmesine karar verdi.
Katar resmi haber ajansı QNA’ya göre, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Şura Meclisi seçimlerinin tarihini belirleyen bir kararname yayımladı.
Kararnamede ayrıca, “Tüm seçim bölgelerinde isimleri seçmen listelerinde kayıtlı olan vatandaşlar, belirtilen tarihte Şura Meclisi üyelerinin seçimi için oy kullanmaya davet ediliyor” ifadesi kullanıldı.
Seçmenler 45 sandalyeli konseyin 30 üyesini seçecek, Emir ise kalan 15 üyeyi atayacak.
Şura Meclisi, genel devlet politikalarını, bütçeleri ve yasa tekliflerini tartışan ve onaylayan bir danışma ve yasama organıdır.
Başbakan ve İçişleri Bakanı Şeyh Halid bin Halife, vatandaşlara ülkede ilk kez yapılacak Şura Meclisi seçimlerine katılma çağrısında bulunarak, adaylık için başvuranlara başarılar diledi.
Ülkedeki bu ilk seçimlerin, Emir tarafından temelleri atılan milli birlik çatısı altında gerçekleştiğini vurgulayan Şeyh Halid, “Seçimlerdeki ilkemiz, Katarlıların hak ve görevlerde eşit olduklarına olan inancımızdır. Bu ilke, anayasa hükümleri, ulusal geleneklere ve istikrarlı geleneklere uyularak, yerleşik yasal ve anayasal prosedürler yoluyla elde edilir” dedi.
Suudi Arabistan, iş birliği ve barış içinde bir arada yaşama değerlerinin pekiştirilmesine yönelik ortak çabaların önemini vurguladıhttps://turkish.aawsat.com/k%C3%B6rfez/5085856-suudi-arabistan-i%C5%9F-birli%C4%9Fi-ve-bar%C4%B1%C5%9F-i%C3%A7inde-bir-arada-ya%C5%9Fama-de%C4%9Ferlerinin
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci, Lizbon'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu’nda yaptığı konuşma sırasında (SPA)
Suudi Arabistan, iş birliği ve barış içinde bir arada yaşama değerlerinin pekiştirilmesine yönelik ortak çabaların önemini vurguladı
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci, Lizbon'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu’nda yaptığı konuşma sırasında (SPA)
Suudi Arabistan dün (Salı) Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu’nda, çeşitlilik ve uyumun hâkim olduğu daha iyi bir gelecek için gelecek nesillere iş birliği ve barış içinde bir arada yaşama değerlerini aşılamak üzere hükümetler, sivil toplum, kültür ve eğitim kurumları arasındaki iş birliğini yoğunlaştırma çağrısını yineledi.
Konferansa Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan'ı temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci katıldı. El-Hureyci yaptığı konuşmada, mevcut küresel zorlukların ortak çabalar ile iş birliği ve barış içinde bir arada yaşama değerlerinin teşvik edilmesini gerektirdiğini vurguladı. Medeniyetler İttifakı’nın sadece bir diyalog platformu değil, halklar ve kültürler arasında daha derin bir anlayışı teşvik etmeyi ve farklılıkların üstesinden gelmemizi ve ortak anlayışı teşvik etmemizi sağlayan iletişim köprüleri oluşturmayı amaçlayan yüce bir mesaj olduğuna dikkat çekti.
El-Hureyci, Suudi Arabistan'ın bu foruma katılımının, Vizyon 2030'un sadece Krallığın petrole olan bağımlılığını azaltmak ve ekonomik büyümeyi sağlamakla ilgili olmadığını, aynı zamanda ılımlılık ve diğer medeniyet ve kültürlere açıklık değerlerini inşa etmeyi amaçlayan ulusal bir kültürel proje olduğunu teyit ettiğini belirtti.
Dışişleri Bakan Yardımcısı, Vizyon 2030'un, kültürel çeşitliliğin ve dünyaya açıklığın temellerini atmak, küresel barışı destekleme, aşırıcılıkla mücadele ve farklı halklar arasında barış içinde bir arada yaşamayı yayma rolünü arttırmak, canlı bir toplum ve müreffeh bir ekonomi inşa etme taahhüdünün bir parçası olarak uluslararası toplumdaki olumlu rolünü arttırmak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunmakla ilgili kapsamlı bir sistem olduğuna dikkat çekti.
El-Hureyci, Kral Abdullah bin Abdulaziz Uluslararası Dinler Arası ve Kültürlerarası Diyalog Merkezi'nin (KAICIID) kurulmasına, Terörle Mücadele Merkezi'nin kurulmasına ve toplumun çeşitli bileşenleri arasında hoşgörü ve bir arada yaşamayı teşvik etmek için bir model olarak aşırılık yanlısı ideolojiyle mücadele etmek üzere Küresel Aşırılıkçı İdeolojiyle Mücadele Merkezi’nin (Etidal) kurulmasına katkıda bulunan ve Krallığın çeşitliliğin bir güç ve zenginlik kaynağı olduğuna dair kesin inancını yansıtan birçok girişim aracılığıyla Suudi Arabistan'ın ulusal deneyimlerine işaret etti. Aynı zamanda, Suudi Arabistan’ın BM Medeniyetler İttifakı'nı siyasi ve mali olarak desteklemeye devam edeceğini vurguladı ve Suudi Arabistan'ın 2025 yılında Medeniyetler İttifakı Forumu'nun 11. oturumuna ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağını ifade etti.
El-Hureyci forum çerçevesinde Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin ve Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Jose Julio Gomez ile bir araya geldi. Görüşmelerde ikili ilişkiler ve çeşitli alanlarda ortak iş birliğini geliştirme yolları gözden geçirilirken, uluslararası gelişmeler ve ortak ilgi alanlarına giren konular da ele alındı.