Suriye’nin Dera kentinde daimi uzlaşı ve muhaliflerin çıkarılmasına hazırlık olarak 3 günlük geçici ateşkes ilan edildi

Moskova; Şam ve bölgenin temsileri arasında arabuluculuk yapıyor.

Suriye’nin güneyinde dün görülen Rus devriyesi (Havran Ahrar Topluluğu)
Suriye’nin güneyinde dün görülen Rus devriyesi (Havran Ahrar Topluluğu)
TT

Suriye’nin Dera kentinde daimi uzlaşı ve muhaliflerin çıkarılmasına hazırlık olarak 3 günlük geçici ateşkes ilan edildi

Suriye’nin güneyinde dün görülen Rus devriyesi (Havran Ahrar Topluluğu)
Suriye’nin güneyinde dün görülen Rus devriyesi (Havran Ahrar Topluluğu)

Suriye’nin güneyindeki Dera kentinde 3 günlük ateşkes dün itibariyle yürürlüğe girdi. Dera Merkez Müzakere Komitesi, Suriye hükümet güçlerinin Dera’nın mahallelerine girdiği iddiasını yalanlarken, ellerindeki hafif silahlarını rejim güçlerine teslim etmeyi kabul etmeyen muhalif savaşçılar ateşkes için tanınan 3 gün içinde Dera el-Beled’i terk ederek ülkenin kuzeyine göç edecek.
Rusya’nın arabuluculuğunda Dera Merkez Müzakere Komitesi ile rejim arasında salı akşamı varılan ateşkes anlaşmasında, Rus askeri polislerin Rusya’nın desteklediği 8. Tugay eşliğinde ateşkesin uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek için Dera el-Beled’in güneyine 3 geçici kontrol noktası kurmasını, Dera el-Beled, Es-Sed Yolu ve Kamp mahallelerinden 34 kişi ile yeni bir uzlaşı yapılarak ellerindeki hafif silahlarını rejim güçlerine teslim etmeleri ve uzlaşmayı kabul etmeyen muhaliflerin ülkenin kuzeyine göç etmeleri öngörülüyor.
Ateşkes anlaşması imzalanmadan önce iki farklı toplantı yapıldı. Birinci toplantı, Dera el-Beled halkını temsil eden Dera Merkez Müzakere Komitesi ile Rus güçlerin desteklediği 8. Tugay temsilcileri arasında, ikincisi ise Rusya’nın Suriye’deki Kuvvet Komutanı, 8. Tugay Komutanı ve Suriye Savunma Bakanı arasında gerçekleşti. İkinci toplantıda adı geçen komutanlar, Müzakere Komitesi’nin taleplerini Savunma Bakanı’na iletti. Böylece gerginliğin düşürülmesi için anlaşmaya varıldı.
Suriye Milli Ordusu bağlı Güney Cephesi’nden bir kaynak, Suriye hükümet güçlerinin Dera kentinde yapılan anlaşmanın maddelerine bağlı kalması hususuna şüpheyle baktığını söyledi. Alman haber ajansı DPA’ya konuşan kaynak, “Hükümet güçleri her türlü anlaşmayı bozmak için bahane ve gerekçeler uyduruyor” dedi.
Dera’daki Merkez Müzakere Komitesi’nden bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Rusya’nın desteklediği 5. Kolordu ile koordinasyon içerisinde olan Rus tarafı ve Suriye rejimine bağlı Güvenlik Komitesi arasında uzlaşmaya varıldığını bildirdi. Kaynağa göre bu uzlaşmanın kapsamında bir an önce ateşkes anlaşmasının yapılması, Rus askeri polislerin Dera el-Beled’e girmesi, Suriye ve Rusya bayraklarının mahallelerdeki devlet dairelerine asılması, Askeri Güvenlik, 5. Kolordu’ya bağlı 8. Tugay ve Dera el-Beled’in güneyindeki sakinlerin katılımıyla 3 ortak kontrol noktasının oluşturulması, zorunlu askerlik görevinden kaçan ve haklarında yakalama kararı bulunan kişilerle uzlaşma sağlanması, silahların teslim alınması, uzlaşmayı kabul etmeyenlerin Rusya’nın garantörlüğünde bölgeyi terk ederek ülkenin kuzeyine göç etmesi, anlaşma maddelerinin çarşamba günü yürürlüğe girmesi ve 5. Kolordu güçleri ile Rus askeri polislerin Dera el-Beled bölgelerine giriş yapması bulunuyor.
Muhalif Havran Ahrar Topluluğu, salı günü saat 15.00’da Dera’ya helikopterle gelen Suriye Savunma Bakanı İmad Ali Eyyüb ve Rusya’nın Suriye’deki Kuvvet Komutanı, rejimin Dera’da kontrol ettiği bölgede bulunan şehir stadında 8. Tugay Temsilcileri ile bir araya geldi. Katılımcılar yaklaşık 5 saat süren görüşmenin ardından Dera kentinde tüm etkili taraflar arasında 3 günlük ateşkes ilan edilmesi,  Rus askeri polislerin 8. Tugay’ın eşliğinde ateşkesin uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek için Dera el-Beled’in güneyine 3 geçici kontrol noktası kurması, Dera el-Beled, Es-Sed Yolu ve Kamp mahallelerinden 34 kişi ile yeni bir uzlaşı yapılarak ellerindeki hafif silahlarını rejim güçlerine teslim etmeleri ve uzlaşmayı kabul etmeyen muhaliflerin kentten çıkarılması konularında anlaşmaya vardılar. Katılımcılar ayrıca 8. Tugay eşliğindeki Rus askeri polisler ile Merkez Müzakere Komitesi üyelerinin Dera el-Beled’de kimlik kontrolü yapması, 4. Tümen güçlerinin Dera çevresinden çekilmesi ve Dera el-Beled ile şehir merkezi arasındaki tüm kontrol noktaların kaldırılması hususunda mutabık kaldılar.
Dera’daki aktivistler, ateşkes anlaşmasında radikal eğilimli kişileri ilgilendiren maddelere dikkat çekerek, Dera el-Beled, Es-Sed Yolu ve Kamp mahallelerinden temsilcilerin yer aldığı Merkez Müzakere Komitesi’nin bu kişilerin şehri terk etmemeleri halinde etraflarının kuşatılmasını kabul ettiğini ve Dera el-Beled’deki sakinlerin eğer varsa orta ve ağır silahları teslim etmesinin istendiğini söyledi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Rusya’nın garantörlüğünde imzalanan anlaşmanın uygulanması kapsamında, Rus askeri güçlerin, Suriye rejimine bağlı Güvenlik Komitesi’nden kişiler ve Dera’da ileri gelen şahsiyetlerin temsilcilerinin eşliğinde Dera el-Beled’e girdiğini duyurdu. Gözlemevi kentteki son durumla ilgili yayınladığı raporda, Rusya’nın garantörlüğü veya Rus haritasının ışığında yapılan anlaşmanın ilk gününde kent genelinde görece bir sükunetin hakim olduğunu, haklarında yakalama kararı bulunan kişilerle yeni bir uzlaşı yapıldığını, silahlarının teslim alındığını, uzlaşmayı reddedenlerin kenti terk etmeye başladığını, Rus askeri polislerin Dera el-Beled’e girdiğini, Suriye ve Rusya bayraklarının devlet dairelerine asıldığını, Rusya destekli 5. Kolordu’ya bağlı 8. Tugay ile Askeri Güvenlik arasında ortak güvenlik noktalarının kurulduğunu ve Rusya’ya ait olduğu tahmin edilen keşif uçaklarının bölgenin üzerinde uçuşlar gerçekleştirdiğini aktardı.
ABD’nin Suriye Büyükelçiliği, çarşamba günü Suriye güçlerinin Dera kentine saldırmasını kınayarak, acil ateşkes yapılması çağrısında bulundu. Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Esed rejiminin, sivillerin ölümüne, binlerce kişinin yerinden edilmesine, gıda ve ilaç yetersizliğine yol açan Dera’daki barbarca saldırısını kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Büyükelçilik, Birleşmiş Milletler (BM) ve aktif insani yardım kuruluşlarının kente girmesinin önündeki engelin kaldırılmasını talep etti.



Irak'ta hükümet kurma çalışmaları durma noktasına geldi

El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
TT

Irak'ta hükümet kurma çalışmaları durma noktasına geldi

El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)

Irak hükümetinin kurulması çabaları durma noktasına geldi; cumhurbaşkanı seçimi ve hükümetin başına geçecek kişi konusunda siyasi güçler arasındaki anlaşmazlığın karmaşıklığı nedeniyle siyasi çıkmazın aylarca süreceği tahmin ediliyor.

“Koordinasyon Çerçevesi” güçlerinden önde gelen bir kaynak, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, hükümetin kurulmasındaki gecikmenin muhtemelen bölgesel gerilimlerin sona erme biçimi ve Washington ile Tahran arasında bir çatışma olasılığıyla ilgili olduğunu belirterek, siyasi güçlerin, özellikle Şii güçlerin, hükümet kurma sürecinde Amerikan ve İran'ın rolünün etki boyutunun farkında olduklarını kaydetti.

Siyasi değerlendirmelere göre, hükümet kurma süreci beklenenden daha uzun sürebilir.


Birleşmiş Milletler: İsrail'in Batı Şeria ile ilgili kararı "yasa dışı" ve iki devletli çözüm şansını baltalıyor

Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)
Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)
TT

Birleşmiş Milletler: İsrail'in Batı Şeria ile ilgili kararı "yasa dışı" ve iki devletli çözüm şansını baltalıyor

Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)
Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün İsrail Güvenlik Kabinesi'nin işgal altındaki Batı Şeria'nın A ve B bölgelerinde bir dizi idari ve yürütme tedbirini onaylama kararına ilişkin ciddi endişelerini dile getirerek, bu kararın iki devletli çözüm olasılığını baltaladığı uyarısında bulundu.

Genel Sekreter yaptığı açıklamada, İsrail'in işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki varlığını sürdürmesi de dahil olmak üzere bu tür eylemlerin, Uluslararası Adalet Divanı'na göre yalnızca istikrarsızlaştırıcı değil, aynı zamanda yasadışı olduğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca, "Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'daki tüm İsrail yerleşimlerinin ve bunlarla ilişkili yerleşim sistemi ve altyapısının hiçbir yasal meşruiyeti olmadığı ve ilgili Birleşmiş Milletler kararları da dahil olmak üzere uluslararası hukukun açık bir ihlalini oluşturduğu" yinelendi.

Guterres, İsrail'i bu önlemleri geri almaya çağırdı ve tüm taraflara, Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm olan kalıcı barışın tek yolunu savunmaları çağrısında bulundu.

Guterres, İsrail'i bu önlemleri geri almaya çağırdı ve tüm taraflara, Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm olan kalıcı barışın tek yolunu savunmaları çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın İsrail haber sitesi Ynet’ten aktardığına göre İsrail hükümeti, Batı Şeria'daki arazi kayıt ve mülkiyet prosedürlerinde temel değişiklikleri onayladı ve Filistinlilere ait evlerin yıkılmasına izin verdi.

İnternet sitesi, yeni kararların İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın A Bölgesi'ndeki Filistinlilere ait binaları yıkmasına izin vereceğini, ayrıca Batı Şeria genelinde yerleşim faaliyetlerinin önemli ölçüde genişlemesine yol açacağını vurguladı.

Ramallah'ta Filistin başkanlığı, İsrail hükümetinin Batı Şeria ile ilgili kararlarını "tehlikeli ve Filistin varlığını hedef alan" kararlar olarak nitelendirdi.

Filistin haber ajansı, cumhurbaşkanlığının bu kararları "Filistin halkına karşı yürütülen kapsamlı savaş ve ilhak ile yerinden etme planlarının uygulanması" çerçevesinde atılan adım olarak nitelendirdiği ifade edildi.


Arap ve İslam dünyası "Batı Şeria'yı ilhak etme" girişimlerini reddetti

Ramallah'ın batısındaki Şukba köyünde dün İsrail tarafından yıkılan bir evin enkazı arasında oturan iki kişiyi teselli etmeye çalışan bir Filistinli (AFP)
Ramallah'ın batısındaki Şukba köyünde dün İsrail tarafından yıkılan bir evin enkazı arasında oturan iki kişiyi teselli etmeye çalışan bir Filistinli (AFP)
TT

Arap ve İslam dünyası "Batı Şeria'yı ilhak etme" girişimlerini reddetti

Ramallah'ın batısındaki Şukba köyünde dün İsrail tarafından yıkılan bir evin enkazı arasında oturan iki kişiyi teselli etmeye çalışan bir Filistinli (AFP)
Ramallah'ın batısındaki Şukba köyünde dün İsrail tarafından yıkılan bir evin enkazı arasında oturan iki kişiyi teselli etmeye çalışan bir Filistinli (AFP)

Arap ve İslam ülkelerinin dışişleri bakanları, Batı Şeria'da yeni bir yasal ve idari gerçeklik dayatmayı ve böylece ilhakı hızlandırmayı amaçlayan son İsrail kararları ve önlemlerini kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Endonezya, Pakistan, Mısır ve Türkiye dışişleri bakanları, İsrail'in işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde egemenliğinin olmadığını teyit ederek, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yayılmacı politikalarının ve yasadışı önlemlerinin devam etmemesi konusunda uyardı.

Ürdün Kralı II. Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Amman'da yaptıkları açıklamada, "Batı Şeria'da yerleşim yerlerini güçlendirmeyi ve İsrail egemenliğini dayatmayı amaçlayan" yasadışı önlemleri reddettiklerini ve kınadıklarını yinelediler.