Trump: ABD Afganistan’dan hava yoluyla ‘teröristleri de’ tahliye etti

Eski ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
Eski ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump: ABD Afganistan’dan hava yoluyla ‘teröristleri de’ tahliye etti

Eski ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
Eski ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD eski Başkanı Donald Trump, Washington’un Kabil’den tahliye çabalarının bir parçası olarak Afganistan’dan ‘kesinlikle’ teröristleri de ülkeye getirdiğini söyleyerek, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bu kişileri inceleme sürecini sorguladı.
Trump, Fox News’e verdiği röportajda, Biden yönetiminin Afgan müttefiklerini tahliye çabasını ‘inanılmaz’ olarak nitelendirerek şu ifadeleri kullandı;
“Hiçbir zaman savaş olmadı. Kazan, kaybet ya da berabere ve sen herkesi ülkene getiriyorsun. Çok fazla sayıda insan var ve gerçekten çok büyük bir maliyet. Milyarlarca dolardan bahsediyoruz.”
Biden yönetimi, geçtiğimiz ay Afganistan’daki tüm askeri varlıklarını geri çekmek için belirlenen 31 Ağustos’tan önce, Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’ndan 124 binden fazla kişiyi tahliye etti. 
Biden yönetimi yetkilileri, yaklaşık 6 bin ABD vatandaşının da buna dahil olduğunu bildirdi.
Çekilmeden bu yana Biden yönetimi, ülkedeki misyonunun askeri misyondan diplomatik bir misyona geçtiğini açıklayarak, geride kalan ABD’lilerin yanı sıra savaş boyunda ABD ordusuna yardım eden ve bazıları özel göçmen vizesi olan Afgan müttefikleri tahliye etmeye devam etmeye kararlı olduğunu ifade etti.
Ancak Trump, Biden yönetiminin ABD’ye yerleştirdiği Afganların ulusal güvenlik riski oluşturabileceği konusunda uyararak, “Bu insanları hakkında herhangi bir inceleme yapılmadı. Bir grup insan zorla uçağa binebildi. Bu ne anlama geliyor? Bu, orada teröristlerin olduğu anlamına mı geliyor? Kesinlikle öyle” diye konuştu.
Bu noktada, Washington Post tarafından geçen hafta yayınlanan habere göre, İç Güvenlik Bakanlığı tahliye edilen 44 Afgan’ı ABD’ye yönelik potansiyel ulusal güvenlik tehdidi olarak belirledi.
Yine geçen hafta, Fox News’e konuşan üst düzey ABD’li yetkililer, Kosova’daki ABD askeri üssü Bondsteel Camp’ta ilk inceleme turunu geçemeyen Afgan mültecilerin geçici olarak barındıracağını belirtti.
Yetkililer, birçok mültecinin bu üsse gönderildiğini, ancak ilk güvenlik taramasını geçemeyenler için şu anda Taliban tarafından kontrol edilen Afganistan’a iade edilip edilmeyecekleri de dahil, bir sonraki adımların ne olacağının belirsiz olduğunu söyledi.

 


Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal