Irak-Suriye sınırındaki hava saldırısıyla ilgili belirsizlik sürüyor

Geçen hafta cuma Basra’da görülen bir Haşdi Şabi unsuru (AFP)
Geçen hafta cuma Basra’da görülen bir Haşdi Şabi unsuru (AFP)
TT

Irak-Suriye sınırındaki hava saldırısıyla ilgili belirsizlik sürüyor

Geçen hafta cuma Basra’da görülen bir Haşdi Şabi unsuru (AFP)
Geçen hafta cuma Basra’da görülen bir Haşdi Şabi unsuru (AFP)

ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon, Suriye-Irak sınırının Suriye tarafında yer alan Elbukemal (Ebu Kemal) bölgesine yapılan saldırıyla bir ilgisinin olmadığını açıkladı.
Dün sabahın erken saatlerinde silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile düzenlenen saldırıyla ilgili Haşdi Şabi’nin suçladığı İsrail ise sessizliğini koruyor.
Haşdi Şabi örgütü çatısı altındaki bazı silahlı grupların siyasi kanadı kabul edilen Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu, çarşamba sabahın erken saatlerinde Haşdi Şabi’ye ait bir mevziye kaynağı henüz bilinmeyen yaklaşık 4 hava saldırısının düzenlendiğini ve 3 askeri aracın kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.
Bununla birlikte Irak’ın Anbar vilayetine bağlı Kaim ilçesinin Kaymakamı Ahmed el-Mahallavi, saldırının Suriye toprakları içerisinde gerçekleştiğini ve Irak topraklarına zarar vermediğini belirtti.
ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon, dün yaptığı açıklamada, Irak-Suriye sınırında herhangi bir hava saldırısı düzenlemediğini ilan etti. Koalisyon’un açıklaması, henüz faili belirlenemeyen saldırının arkasında İsrail’in olduğu varsayımını gündeme getirdi.
Haşdi Şabi çatısı altında faaliyet gösteren grupların yanı sıra resmiyette bir bağlılığı olmamasına rağmen Haşdi Şabi’den emir alan birtakım silahlı gruplar Irak-Suriye sınırında mevzileniyor. Bu grupların bazıları Suriye’deki iç savaşta aktif olarak yer alıyor ve oradaki mevzileri koruyor. Söz konusu mevziler daha önce birçok kez ABD ve İsrail tarafından hedef alındı. Bu saldırılarda ölen veya yaralanan onlarca Haşdi Şabi mensubu oldu.
İran’a yakınlığıyla bilinen Fetih Koalisyonu, hava saldırılarından İsrail’i sorumlu tuttu. Fetih Koalisyonu yaptığı açıklamada, saldırıyı en sert ifadelerle kınadığını belirterek, “Irak’ın egemenliğine açıkça yapılan bu saldırıların tekrarlanması Irak hükümeti ve Meclisi dahil herkesin, Irak’ın egemenliğinin korunmasından ve evlatlarımıza tam güvenlik sağlanmasından yana tavır almasını gerektiriyor” ifadelerini kullandı. Açıklamada “Bu saldırılardan sorumlu ülkeleri tespit etmek ve ülkenin onurunu, sınırlarını ve çocuklarımızın temiz kanlarını korumak için her türlü yola başvurmanın” gerektiği kaydedildi. Açıklamada, “Tüm yabancı güçlerin Irak topraklarından çekilmesi, Irak’ın egemenliğine ve evlatlarının kanlarına karşı haddini aşmayı önlemeyi garanti etmenin yoludur” denildi.
Fakat Irak-Suriye sınırında hedef alınan mevzilerin sahibi kabul edilen Haşdi Şabi Heyeti, saldırıyla ilgili herhangi bir pozisyon almadı. Bu durum, hedef alınan mevzilerin resmi olarak Haşdi Şabi’ye değil, İran destekli bir silahlı gruba ait olduğu varsayımını güçlendiriyor.
Haşdi Şabi çatısı altındaki silahlı gruplardan hiçbiri, sahip olduğu mevzilerin hava saldırısına uğradığı yönünde bir bilgi paylaşmadığı gibi Irak-Suriye sınırındaki saldırıyı kınayan bir açıklama da yayınlamadı. Bu durum saldırıyla ilgili belirsizliği daha da artırıyor. Irak-Suriye sınırındaki saldırıda imha edilen 3 araçtan ikisinin alevler içinde kaldığı görülen fotoğraflar daha önce basın yayın organları tarafından paylaşılmıştı.



Yerel yetkili: İsrail ordusu Golan sakinlerine ellerindeki silahları teslim etmeleri çağrısında bulundu

Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail askeri aracı (Reuters)
Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail askeri aracı (Reuters)
TT

Yerel yetkili: İsrail ordusu Golan sakinlerine ellerindeki silahları teslim etmeleri çağrısında bulundu

Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail askeri aracı (Reuters)
Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail askeri aracı (Reuters)

Suriye'nin Golan Tepeleri'nde yer alan bir kasabanın muhtarı dün (Pazartesi) AFP'ye yaptığı açıklamada, bölgeye saldırılar düzenleyen İsrail ordusunun temsilcileriyle görüştüğünü ve kendisine kasaba sakinlerinden silahlarını teslim etmelerini istediklerini söylediklerini doğruladı.

Cabata el-Haşab Muhtarı Muhammed Mazen Meryul, geçen aydan bu yana ordunun konuşlandığı kasabanın dış mahallelerinde, onların isteği üzerine İsrail askerleriyle görüştüğünü söyledi.

Beşşar Esed'in devrildiği gün olan 8 Aralık'ta İsrail, Donald Trump yönetimindeki ABD tarafından tanınan bir hamleyle, 1981'de ilhak etmeden önce 1967'de işgal ettiği Golan Tepeleri'nin kenarındaki askerden arındırılmış tampon bölgeye ordusunu konuşlandırdığını duyurdu.

Muhtar, “Onlarla bir toplantı yaptık ve elimizde 48 saat içinde teslim etmemizi istedikleri silahlar olduğunu söylediler. Eski Suriye ordusunun çökmesiyle silahlar köylerin içinde ve çevresinde bulunan askeri birliklere bırakılmıştı. Bazı sakinler askeri birliklere giderek silahları aldı” ifadelerini kullandı.

csdvfbgh
Cabata el-Haşab Muhtarı Muhammed Mazen Meryul (AFP)

İsrail ordusunun silahları taşıyan araçları fotoğrafladığını kendisine bildirdiğini söyleyen Muhtar, “Silah istedikleri ilk gün halka, askeri birliklerden silah alan herkesin belirli bir noktaya gelip silahları İsrail tarafına teslim etmesi gerektiğini duyurduk” dedi.

Muhtar sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci kez onlara artık silahımız olmadığını, silah varsa da Suriye Geçici Hükümeti’ne teslim edileceğini ve Suriye hükümeti varken sizinle görüşme ya da anlaşma yetkimiz olmadığını söyledik.”

Cabata el-Haşab kasabası, Suriye ile İsrail arasındaki Ayrılma Anlaşması uyarınca Birleşmiş Milletler (BM) barış güçlerinin konuşlandırıldığı tampon bölgede yer alıyor. İsrail ordusu zaman zaman kasabanın ana caddesinde devriye geziyor.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre yakındaki el-Baas kasabasında da İsrail tankları kasaba merkezinde konuşlanmış durumda.

Eski ordu güçleri, muhalif gruplar Şam'a ulaşmadan ve Beşşar Esed kaçmadan önce Suriye'nin güneyindeki mevzilerinden düzensiz bir şekilde çekilmişti.

BM, İsrail'in tampon bölgeyi ele geçirmesini 1974 tarihli Ayrılma Anlaşması’nın ihlali olarak değerlendiriyor.