Sisi’den dini söylemi yenileme çağrısı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi. (Reuters)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi. (Reuters)
TT

Sisi’den dini söylemi yenileme çağrısı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi. (Reuters)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi. (Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, “Dini söylemi ele almaya yönelik çalışma yürütme konusunda bir kanaat olmalı” açıklamasında bulundu. Ülkedeki dini söylemin yenilenmesi çağrısı yaptı. Sisi, dini sabitelerin tartışılmaz olduğunun fakat bununla birlikte fıkhi konuların medeniyetin gelişimine uygun olarak tartışılabileceğinin altını çizdi. Mısır Cumhurbaşkanı açıklamasının devamında Mısır’da insan hakları ihlali olmadığını söyledi.
Sisi daha önce de, Mısır ve Arap bölgesinin aşırılık yanlısı grupların ‘radikal fikirlerinin’ yükselişinden muzdarip olduğu bir zamanda, radikalizmle ve mezhepçilikle mücadele etmek için birden fazla vesileyle dini söylemin ‘yenilenmesi’ için çağrıda bulunmuştu. Bunlardan sonuncusu dini söylemlerin radikal ve başkaldıran görüşler olarak nitelendirdiği durum karşısında, dini söylemde reform için somut önlemler alma çağrısı oldu. Daha önce de Beşinci Gençlik Konferansı'ndaki ‘Cumhurbaşkanına Sor’ oturumunda Mısır'daki yetkililerden, kavramları düzeltmeyi hızlı bir biçimde bitirme talebinde bulunmuştu. Sisi o dönemde, “Dini mezhepler, neden birbiriyle yaşayamıyor? Bölgedeki çatışmaların sebebinin yenilenmeyen dini söylem ve entelektüel anlayış eksikliği olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı. Mısır Cumhurbaşkanı, bu konuda yaptığı eski tarihli konuşmalardan birinde de  şunları söylemişti:
“Dini söylemlerin yenilenmesi konusundaki herhangi bir başarısızlık, sahneyi gençlerin aklını çelmek için cinayeti, ırza ve mala saldırıyı güzel gösteren, bilgi iddiasında bulunan sözde alimlere bırakmak anlamına gelir.”
Cumhurbaşkanı Sisi geçtiğimiz çarşamba günü resmi televizyon kanalına yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kullanılan araçlar ve bunların etkinliği ne olursa olsun, dini söylemin yenilenişi ve farkındalık oluşturulması hedeflerine bir, iki veya üç yılda ulaşılamaz. Mısırlılar son on yılda birçok ders çıkardıkları bir deneyim yaşadılar. Radikalizm ve terörizmin özellikle de 2011 yılından sonra yayılmasından, ayrıca Mısır’ın kaynakları ve vatandaşlarının ödediği bedelden sonra dine karşı kör bir duruş ve itaat hali gelişti. Mısır’da sorgusuz sualsiz dine yönelme fikri geriledi. Dini söylemin yenilenmesi dediğimizde namaz gibi dini sabiteleri ve inançları kastetmiyoruz. Ancak fıkhi meseleler insani gelişme çerçevesinde ele alınmalı ve anlaşılmalıdır.”
Mısır’ın resmi haber ajansı MENA göre Cumhurbaşkanı Sisi sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlk Müslümanlar dini, hayat ve diğer bilimlerin müfredatı içinde incelerlerdi. Ancak din anlayışları, içinde yaşadıkları gerçekliğin kapsamlı bir vizyonuna sahipti. Yaşadıkları gerçeklikle tutarlı çıkarımlar yapma ve yargılarda bulunma yetenekleri mevcuttu. Dini söylemi ele almak için çalışmak için bir inanç olmalı. Din kaybolmaz. Çünkü Allah, elçiler ve kitaplar indirdi ve onları kıyâmet gününe kadar muhafaza etti. Bu konuları ele alırsak ve onlardan korkmazsak, haklıysak iki sevabımız, yanılırsak bir sevabımız olur. Din âlimleri buna hazır mı?”
Diğer yandan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi açıklamasında ayrıca Mısır’ı, devlet kurumlarının yönettiğinin altını çizdi. Mısır halkının ülkede insan hakları ihlali olmadığından emin olmaları gerektiğini vurgulayarak “Herhangi birnin, zorbalık veya taciz yoluyla başkalarına kötülük yapma hakkı yoktur. Çünkü bunlar insan hakları ihlalidir” dedi. Sisi, herhangi bir ülkede toplumu kontrol etmek ve başkalarının hakkını ihlal edenler için ceza uygulamak için yasaların olmasının da önemini vurguladı.
Sisi açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Mısır'ın son on yılda karşılaştığı şeyler kolay değil. İstikrarı korumak için çalışıyoruz. Bir kimse işlediği bir günah yüzünden iki kez cezalandırılmaz. Hapse girer ve orada insanca muamele görür. Cezaevi kompleksinde yargının varlığına ek olarak kendisine iyi bir yaşam ve yüksek tıbbi, insani ve ıslah edici bakım sağlanmaktadır.”
Sisi bu haftanın başında, Mısır’da insan hakları için siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutları olan ve beş yıl yürürlükte kalacak bir ‘ulusal strateji’ açıkladı. Ayrıca 2022'yi ‘Sivil Toplum Yılı’ ilan etti.
Kahire yönetimi sağlığa, ekonomik alana ve sosyal haklara değer veren, cezaevi ihlallerine işaret eden ve özgürlükler konularına odaklanan uluslararası eleştiriler karşısında sağlık, ekonomik ve sosyal hakların değerini yükselten ‘kapsamlı insan hakları anlayışını’ pekiştirmeye çalışıyor.



Irak'ta bir alışveriş merkezinde çıkan yangında yaklaşık 60 kişi hayatını kaybetti

TT

Irak'ta bir alışveriş merkezinde çıkan yangında yaklaşık 60 kişi hayatını kaybetti

Yanmış binanın dışından bir fotoğraf... 17 Temmuz 2025 (AFP)
Yanmış binanın dışından bir fotoğraf... 17 Temmuz 2025 (AFP)

Irak İçişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamaya göre, Bağdat'ın 170 km güneydoğusundaki Vasıt vilayetinin merkezinde beş katlı bir ticaret merkezinde çıkan yangında 61 kişi hayatını kaybetti.

Irak televizyonlarında yer alan haberlere göre Kut kentindeki alışveriş merkezinde çıkan yangında yaşamını yitirenlerin sayısı 77'ye yükseldi.

Vasıt vilayetindeki yerel yetkililer daha önce kentteki bir alışveriş merkezinde gece çıkan yangında yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını açıklamıştı.

ukılo
Irak Sivil Savunma İdaresi ekipleri, Kut yangınını söndürmeye ve mahsur kalan vatandaşları kurtarmaya çalışıyor. (INA)

Şarku’l Avsat’ın Irak Haber Ajansı’ndan (INA) aktardığına göre Vali Muhammed Cemil el-Meyyahi yaptığı açıklamada, “Vasıt vilayetindeki büyük bir ticaret merkezinde meydana gelen trajik yangında şehit olan ve yaralananların sayısı yaklaşık 50 kişiye ulaştı” ifadelerini kullandı.

3 günlük yas ilan edildi

Eyalette 3 günlük yas ilan edildiğini belirten Vali, ‘ilgili makamların yangının nedenlerini araştırmaya devam ettiğini ve ilk sonuçların 48 saat içinde açıklanacağını’ kaydetti.

Vali, “Yerel makamlar olayla ilgili olarak bina sahibi ve alışveriş merkezi hakkında yasal işlem başlattı” dedi.

Kut'taki bir AFP muhabiri, ilk raporların yangının altı katlı binanın birinci katında çıktığını ve büyüyerek son kata kadar yayıldığını gösterdiğini belirtti.

AFP muhabiri, şehirdeki bir hastanede yanmış cesetler gördüğünü, hastanenin sabah saat 4’e kadar yaralı taşıyan ambulanslarla dolu olduğunu ifade etti.

Çoğu zaman güvenlik standartlarının göz ardı edildiği ülkede son yangın dün geç saatlerde çıktı. Raporlara göre yangın, 5 katlı binada bulunan Corniche Hipermarket’in birinci katında çıktıktan sonra tüm binaya yayıldı. Yangının nedeni henüz bilinmiyor, ancak kurtulanlardan biri AFP'ye yaptığı açıklamada bir klimanın patladığını söyledi.

ıdfgbh
Yangında hayatını kaybeden kurbanların cenaze töreninden... 17 Temmuz 2025. (Reuters)

51 yaşındaki Ali Kazım, alışveriş merkezi ile kurbanların nakledildiği hastane arasında gidip geldi ve kaybolan akrabasını, eşini ve üç çocuğunu aradı. Alışveriş merkezinde, kurtarma ekipleri enkaz altında kurbanları ararken, bir ambulans da yakınlarda bekliyordu. Akrabasının cep telefonunun olayın başından beri kapalı olduğunu söyleyen Kazım, “Ailesi dünden beri ona ulaşmaya çalışıyor ama başaramıyor. Onlara ne olduğunu bilmiyoruz” dedi. AFP muhabiri olay yerinde yangının kontrol altına alındığını, ancak binanın cephesinin kül olduğunu bildirdi. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bu acı yangın, çoğu yoğun duman nedeniyle boğularak hayatını kaybeden 61 masum vatandaşın hayatına mal oldu. Bunların arasında kimliği bilinmeyen 14 yanmış ceset de bulunuyor” denildi.

kıloşp
Yangında hayatını kaybedenlerin cenaze törenine katılan yakınları... 17 Temmuz 2025 (Reuters)

“Kaçamadık”

INA daha sonra bir sağlıkçı kaynaktan ‘kurbanların sayısının 63 ölü ve 40 yaralı olduğunu’ aktardı. AFP’ye konuşan bir sağlıkçı kaynak, kimliği belirlenemeyen çok sayıda ceset olduğunu doğruladı. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, sivil savunma ekiplerinin restoran ve süpermarket bulunan binada mahsur kalan ‘45'ten fazla kişiyi’ kurtardığını belirtti. AFP muhabiri, adli tıp kurumunda sevdikleri hakkında bilgi almak için bekleyen kurbanların yakınlarını gördüğünü bildirdi. Bazıları yıkılmıştı. Yerde oturan bir adamın kendine vurup bağırdığı görüldü. 50'li yaşlarında bir doktor olan Nasır el-Kureyşi, yangında 5 aile ferdini kaybettiğini söyledi. AFP’ye konuşan el-Kureyşi, “Başımıza bir felaket geldi... Evdeki elektrik kesintilerinden kaçmak için akşam yemeği yemek üzere alışveriş merkezine gittik... İkinci katta bir klima patladı, ardından yangın çıktı ve kaçamadık.”

Gevşek güvenlik kuralları

45 yaşındaki Mutaz Kerim, üç akrabasının kayıp olduğunu öğrendikten sonra gece yarısı alışveriş merkezine koştu. Saatler sonra, ikisinin cesetleri yanmış haldeyken kimliklerini tespit etti. Bunlardan biri, üç gün önce bu alışveriş merkezinde çalışmaya başlamıştı. Adli tıp kurumunun önünde, kayıp olan üçüncü akrabası hakkında bilgi almak için beklerken öfkeyle şöyle dedi: “Yangınları söndürmek için bir sistem yok.”

df bgfr
Yanmış binanın dışından bir fotoğraf... 17 Temmuz 2025 (AFP)

Son günlerde sıcaklıkların yükselmesi ile Irak'ın çeşitli bölgelerinde mağaza ve depolarda yangınlar çıktı.

Petrol kaynakları açısından zengin olan Irak'ta, özellikle inşaat ve ulaştırma sektörlerinde güvenlik kurallarına çoğu zaman uyulmuyor. Ayrıca ülke, on yıllardır süren çatışmaların sonucu olarak çökmüş bir altyapıya sahip ve bu da sık sık yangınların ve diğer ölümcül felaketlerin meydana gelmesine neden oluyor.

Eylül 2023'te, Irak'ın kuzeyindeki Kerkük’te bir düğün salonu yangını çıktı ve 134 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, yangının havai fişekler ve yanıcı inşaat malzemeleri nedeniyle çıktığını bildirdi.