Pakistan sınır kasabasında silahlı saldırı: 8 ölü

Pakistan askerleri (Reuters-Arşiv)
Pakistan askerleri (Reuters-Arşiv)
TT

Pakistan sınır kasabasında silahlı saldırı: 8 ölü

Pakistan askerleri (Reuters-Arşiv)
Pakistan askerleri (Reuters-Arşiv)

Pakistan’ın Afganistan sınırına yakın Lower Dir (Aşağı Dir) bölgesinde cenaze namazı sırasında esrarengiz bir şekilde ateş açılması sonucu en az 8 kişi hayatını kaybederken 10 kişi ise ağır bir şekilde yaralandı.
Üst düzey bir polis yetkilisinin Şarku'l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre, “İki rakip grup arasındaki bir çatışma gibi görünen olayın nedeni belirlenmeye çalışılıyor.”
Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde bulunan Lower Dir bölgesi Afgan sınırına yakın ve uzak bir bölge olarak biliniyor. Olayın yaşandığı Tormang Dara ise Lower Dir bölgesinde yer alan küçük bir belde.
Yetkililer, eski bir eyalet bakanının iki oğlunun da saldırıda vurularak öldürüldüğünü belirtti. Açıklamaya göre iki oğlundan biri olay yerinde hayatını kaybederken, ikincisi ise hastaneye kaldırıldığı sırada aldığı yaralardan dolayı hayatını kaybetti. Polis ve ilçe yönetimi bölgede sokağa çıkma yasağı ilan etti ve yerel halkı silahsızlandırmaya başladı. Pakistan'da silahların yoğun olduğu bu bölgede neredeyse herkesin kendi silahını taşıdığı biliniyor.
Yerel bir gazeteci olan Zahid Can, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, iki rakip grubu karşı karşıya getiren cenazenin bölgedeki bir kadına ait olduğunu belirtti ve "Gruplar ateş etmeye başlamadan önce bazı sözlü saldırılar yaşandı" dedi.
Zahid Can ayrıca, Lower Dir bölgesinin bir tarım bölgesi olduğunu, çatışan grupların toprak elde etmek için çatıştığını ve bölgeden bazı kişilerin geçimini bu topraklardan sağladığını aktardı.
Can ayrıca, “Polis, düzen ve güvenliği sağlamak için sokağa çıkma yasağı getirdi ve bölgeye kimsenin girmesine izin verilmiyor” dedi. Polis yetkilileri, yaralıların ve ölenlerin cesetlerinin Timergara Hastanesi’ne kaldırıldığını bildirdi.
Hayber Pahtunhva Başbakanı Mahmud Han, olaydan haberdar edildikten sonra ilgili bölge idaresi ve polisten bir rapor istedi. Aynı zamanda, polise ateş edenlerin bir an önce yakalanması için gerekli adımların atılması talimatını verdi.
Başbakan Han açıklamasında, "Cenaze sırasındaki bu silahlı saldırı olayı son derece çirkin. Polis ve diğer idari organların bu tür olayların gelecekte tekrarının önlenmesini sağlaması gerekir” dedi.
Çatışmada hayatını kaybedenlerden dolayı duyduğu derin üzüntüyü dile getiren Han, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diledi.



İran’da esrarengiz patlamalar: Olayların ardında Mossad mı var?

İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)
İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)
TT

İran’da esrarengiz patlamalar: Olayların ardında Mossad mı var?

İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)
İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)

Tahran yönetimi, İran'ın çeşitli bölgelerinde iki haftadır yaşanan patlama ve yangınların, İsrail ajanlarının düzenlediği sabotajlardan kaynaklanabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

İran'da son iki haftada bir apartman ve petrol rafinerisinin yanı sıra havalimanı yolu ve ayakkabı fabrikasında yangın çıktı. Yetkililer, olayların gaz sızıntısı ya da eskiyen altyapıdan kaynaklanan sorunlar nedeniyle yaşandığını açıkladı.

Ancak kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla New York Times'a konuşan üç İranlı yetkili, olayların ardında Mossad'ın olabileceğini öne sürüyor.

Yetkililer, Kum kentindeki bir apartman dairesinde yaşanan güçlü patlamanın "gaz fırınlarının açık bırakılmasından" kaynaklandığını söylüyor. Dairenin sabotaj amacıyla kiralanmış olabileceği ifade ediliyor.

Benzer şekilde, Tahran'da yargı çalışanlarının kaldığı özel konutta gerçekleşen patlama da "yargı üyelerine gözdağı" verme amacı taşıyan bir sabotaj olarak değerlendiriliyor. Devrim Muhafızları'ndan bir yetkili, bu olayların "günlük hale gelmesinin" toplum ve devlet kademelerinde ciddi bir tedirginlik yarattığını söylüyor.

Abadan'daki petrol rafinerisinde çıkan yangında bir kişi hayatını kaybetmişti. Kaynaklar, bu stratejik yere de İsrail ajanları tarafından saldırı düzenlenmiş olabileceğini savunuyor.

Haberde, halkın çoğunlukla İsrail'le savaşın bitmediğini düşündüğüne dikkat çekiliyor. Kaşan kentinden esnaf Muhammed, "Birçoğumuz bunun İsrail'in işi olduğunu ve savaşın tekrar başlayacağını düşünüyoruz" diyor. Kentin İsfahan nükleer tesisine yakın olmasının bölge sakinlerinin endişelerini artırdığını belirtiyor.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın danışmanı Mehdi Muhammedi ise bunların "öngörülebilir saldırılar" olmadığını savunurken, İsrail'le durumun gergin olduğunu da vurguluyor:

Şu anda ateşkeste bile değiliz. Durumu askıya alınmış ve kırılgan bir halde. Bu her an sona erebilir ve savaşa geri dönebiliriz.

İsrail'in 13 Haziran'daki saldırısıyla başlayan çatışmalarda İran vakit kaybetmeden misilleme yapmıştı. ABD de devreye girerek İran'daki İsfahan, Fordo ve Natanz tesislerine 22 Haziran'da hava saldırısı düzenlemiş, operasyonda 14 "sığınak delici" GBU-57 bombası kullanılmıştı. 

Washington operasyonun ardından 24 Haziran'da taraflar arasında ateşkes sağlandığını duyurmuştu.

Çatışmalarda Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

Mossad Direktörü David Barnea, ateşkesin ardından yaptığı açıklamada, İran topraklarında yüzlerce ajan çalıştırdıklarını belirterek, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da İran'da faaliyet göstermeye devam edeceğiz" demişti.

Independent Türkçe, New York Times, Iran International