İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile telefon görüşmelerinde bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Filistin ile İsrail tarafları arasında bir müzakere sürecini yeniden hayata geçirme gerekliliği yönünde Kahire'nin olumlu tutumuna değindi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız’ın ifade ettiğine göre bölgedeki gerilim dalgasını önleyecek yönde istikrar temellerinin sağlamlaştırılmasına elverişli bir iklimin yanı sıra siyasi bir perspektif geliştirmenin gerekliliğini vurgulayan Şukri, “Mısır, bu konudaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor” açıklamalarında bulundu.
Filistin yönetimi ile koordineli olarak, işgal altındaki tüm Filistin topraklarına yeniden yapılanma ve kalkınma yardımında gösterilen çabalardan bahseden Şukri, kardeş Filistin halkının yükünü hafifletme yönünde koordine çabaların gerekliliğine de değindi.
İsrail medyasında yer aldığına göre, Mısırlı ve İsrailli yetkililer, Başbakan Naftali Bennett ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi arasında yaklaşık bir hafta önce Şarm eş-Şeyh'te gerçekleşen başarılı görüşmeden duydukları büyük memnuniyeti dile getirdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Sıcak ve samimi bir görüşme kaydedildi. İki taraf da yakında görüşmeye devam etme konusunda anlaştı” ifadeleri kullanıldı. Aynı zamanda iki bakanın Dışişleri Bakanı Lapid'in geçen hafta sunduğu Gazze’de ‘güvenliğe karşılık ekonomi’ programını ele aldığı belirtildi.
Bakan Lapid, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Dün gece Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile görüştüm. İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi arasında başarılı geçen görüşmeden duyduğumuz büyük memnuniyeti dile getirdik” ifadelerine başvurdu.
Bakan Lapid’in belirttiğine göre aralarındaki iyi ilişkileri pekiştirme ve ilerletme isteklerini dile getiren her iki taraf da, İsrail ile Mısır arasındaki ekonomik ilişkileri mümkün kılma arzusunu ve ticari faaliyetlerin artması olasılığını vurguladı.
İki bakan arasındaki telefon görüşmesi, Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi’nin İsrail Başbakanı Bennett'ı Şarm eş-Şeyh’te ağırlamasının yaklaşık bir hafta ardından kaydedildi. Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Sisi, Mısır'ın iki devletli çözüme ve bölgedeki tüm halklar için güvenlik ve refahın sağlanmasına katkıda bulunan uluslararası meşru kararlar temelinde tüm Orta Doğu'yu kapsayan bir barışa ulaşma çabalarını desteklediğini vurguladı.
Mısır Cumhurbaşkanı, Filistin ile İsrail tarafları arasındaki ateşkesin korunması gerektiğini belirtirken uluslararası toplumun, özellikle Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde iki taraf arasındaki tansiyonu düşürmeye yönelik hamleleriyle Mısır'ın, Filistin topraklarını yeniden inşa etme çabalarını desteklemesinin önemine de değindi.
İsrail-Filistin barış görüşmeleri Mısır’ın çabalarıyla yeniden başlayacak
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid İsrail-Filistin barış görüşmelerini yeniden başlatmak için görüştü
İsrail-Filistin barış görüşmeleri Mısır’ın çabalarıyla yeniden başlayacak
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة