Irak’ta seçim döneminde reklam gelirleri önceki dönemlere göre düştü

Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)
Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)
TT

Irak’ta seçim döneminde reklam gelirleri önceki dönemlere göre düştü

Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)
Irak’ın başkenti Bağdat'taki Mansur mahallesinde seçim afişleri (EPA)

Irak'ta genel ve yerel seçimler sezonu, reklam şirketleri için en iyi mevsimlerden biri. Çünkü tanıtım kampanyaları bağlamında afiş ve broşür basma ve bunları sokaklara ve halka açık yerlere asma hizmetlerine yönelik adayların yüksek talebi nedeniyle reklam şirketlerinin işleri ve kârları genellikle bu dönemde artış gösterir.
Ancak bu sektörde çalışanlar, önümüzdeki ay yapılması planlanan seçimlerin tarihinin yaklaşmasına rağmen işlerin iyi gitmemesinden şikayet ediyorlar ve 2005'te başlayan önceki dört seçim dönemine kıyasla işlerinde net bir düşüş gözlemlediklerini ifade ediyorlar.
Bağdat'ta küçük bir yayıncılık ve reklamcılık şirketinde çalışan Haydar en-Nasiri, “Mevcut seçimler için çalışmalar çok mütevazı seyrediyor ve önceki sezonlarla kıyaslanamaz. Eskiden iyi karlar elde ederdik ama bugün geçimimizi zar zor karşılıyoruz.” diye konuştu.
Nasıri, karlardaki düşüşü, etkili siyasi partiler ve blokların, reklam afişleri yapmak için kendi matbaalarını ve ekipmanlarını satın almaları da dahil olmak üzere, reklamcılık alanındaki çeşitli dönüşümlerin dayattığı bir grup faktöre bağlıyor.
Şarku’l Avsat’a konuşan Nasıri, “Bu alanda zanaatkar olmayan işçi sayısındaki artışın yanı sıra özel matbaa sayısındaki artış da düşüşe katkıda bulunan bir diğer faktördür. Daha önce Bağdat'ta belirli merkezler reklamcılık alanında çalışıyordu. Günümüzde ise bilinen merkezlerden uzak birçok il ve bölgede başka merkezler yaygınlık kazandı. Önceki seçim dönemlerinde, reklam fiyatı metrekare başına 15 bin dinardı, ancak bugün bu rakam 6 bin dinara ulaşmıyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan yüksek yaşam maliyetlerine rağmen metrekare başına reklam fiyatı yarıdan fazla düştü” dedi.
Şirketlerin, adayın veya partisinin kimliğini dikkate almadığını ifade eden Nasıri, “Biz profesyoneliz, hizmetimizi herkese sunarız ve karşılığını alırız” şeklinde konuştu.
Mevcut seçim kampanyalarında kâr ve ticaretteki düşüş konusunda Nasıri ile aynı fikirde olduğunu ifade eden reklamcılık çalışanı Fahd Ahmed, Şarku'l Avsat'a şunları söyledi: “İşimiz seçim dönemleriyle sınırlı değil, ancak adayların poster ve fotoğraflara yönelik azalan talep hacmi göz önüne alındığında en iyisi olması gerekiyor. Tanıtım ve reklam bürolarının sayısının fazla olması ve aralarındaki yoğun rekabet, seçim sezonu nedeniyle matbaa ve diğer işlere yönelik hammadde fiyatlarındaki artışın yanı sıra mesleğin kazançlarını da olumsuz etkiledi. Bu da kârların değerinde bir düşüşe neden oldu.”
Ahmed, resim ve afiş yerleştirme aşamasında karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak şunları söyledi: “Bazen adaylar arasındaki rekabet veya temel onayların verilmemesi nedeniyle bazı yerlerde resim veya afiş asmamıza izin verilmiyor. Bazı nüfuzlu adayların resim ve afişlerini asmamız için ise görevimizi kolaylaştırmak adına belediyelere veya güvenlik noktalarına özel mesajlar gönderiliyor.”



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz