ABD’de seçim sonuçlarına yönelik inceleme, Biden’ın Arizona’daki zaferini doğruluyor

ABD Başkanı Joe Biden (sağda) ve Eski Başkan Donald Trump (Arşiv-Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden (sağda) ve Eski Başkan Donald Trump (Arşiv-Reuters)
TT

ABD’de seçim sonuçlarına yönelik inceleme, Biden’ın Arizona’daki zaferini doğruluyor

ABD Başkanı Joe Biden (sağda) ve Eski Başkan Donald Trump (Arşiv-Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden (sağda) ve Eski Başkan Donald Trump (Arşiv-Reuters)

Dün (Cuma) yayınlanan inceleme sonuçları, 2020 ABD Başkanlığı seçimlerinde kullanılan oyların yeniden sayılması ile büyük bir bölge olan Arizona Eyaleti’nde Donald Trump’ın Joe Biden karşısındaki yenilgisini doğruladı.
Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre, Cumhuriyetçi Parti tarafından finanse edilen ve Cyber Ninjas şirketi tarafından yürütülen incelemeye göre, Demokrat Parti’nin zafer marjı, Joe Biden’ın Maricopa County yaklaşık 45 bin 500 fazla oy ile kazandığı anket sonucundan biraz daha yüksekti.
Söz konusu veriler, seçim sonuçlarına yönelik herhangi bir büyük hata göstermeyen önceki iki incelemenin ardından geldi. Önceki sonuçlar Donald Trump’ın seçimlerin kendisinden “çalındığı” konusunda ısrar etmeye devam etmesine engel olamadı. Trump’ın bu ithamı 6 Ocak’ta ABD Kongresi saldırganlarının öfkesini körüklemişti.
Ancak söz konusu veriler zaten net olan sonuçları doğrulamıştı ve 2020 seçimlerinin sonuçlarında herhangi bir değişiklik olmadı.
2024 yılında yeniden aday olması muhtemel olan Cumhuriyetçi milyarder Trump, bu sayımın sonuçlarını da umursamadı.
Trump, Arizona Eyalet Senatosu’nda fon sağlayan Cumhuriyetçiler tarafından dün öğleden sonra detayları sunulan inceleme raporunda yer alan sahtekarlık iddialarını vurgulamayı tercih etti.
Maricopa yetkilileri Twitter hesapları üzerinden yaptıkları açıklamalarda, tek tek bu suçlamaları yalanladılar.
Donald Trump ise yaptığı açıklamada, “Bu inceleme, demokrasi ve bizim için büyük bir zaferdir.  Zira seçimlerin ne kadar yozlaşmış olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan, Maricopa İlçe Seçim Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Jack Sellers ise sonuçlarla ilgili olarak “Bu konuya bir son verilmesi gerekiyor. Geriye kalan tek şey gürültü” ifadelerini kullandı.
Sellers, bu sonuçların seçmenlerin iradesini yansıttığını belirtti.
Biden, başkanlık seçimlerini Donald Trump’a kıyasla 7 milyondan fazla oyla kazandı.



ABD, dünyanın en büyük uçak gemisine Ortadoğu’ya intikal emri verdi

ABD uçak gemisi USS Gerald R. Ford (AP)
ABD uçak gemisi USS Gerald R. Ford (AP)
TT

ABD, dünyanın en büyük uçak gemisine Ortadoğu’ya intikal emri verdi

ABD uçak gemisi USS Gerald R. Ford (AP)
ABD uçak gemisi USS Gerald R. Ford (AP)

Şarku’l Avsat’ın Associated Press’ten (AP) aktardığı habere göre dünyanın en büyük uçak gemisi için Ortadoğu’ya intikal emri verildi. Kararın, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik askerî bir seçeneği değerlendirdiği bir süreçte alındığı bildirildi.

The New York Times tarafından ilk kez gündeme getirilen habere göre, USS Gerald R. Ford Orta Doğu’ya yönlendiriliyor. Geminin konuşlanması, ABD donanmasına ait iki uçak gemisinin ve bunlara eşlik eden savaş gemilerinin aynı anda bölgede bulunması anlamına gelecek. Bu hamle, Donald Trump’ın İran’a yönelik nükleer müzakere baskısını artırdığı bir stratejik konjonktürde gerçekleşiyor. Askerî planlamaya ilişkin bilgi veren kaynak, hassasiyet nedeniyle kimliğinin açıklanmasını istemedi.

USS Abraham Lincoln ve güdümlü füze atabilen üç destroyer, iki haftayı aşkın bir süre önce bölgeye ulaşmıştı.


Kuzey Kore, İHA’ların hava sahasını tekrar ihlal etmesi halinde Seul'e "korkunç bir karşılık" verileceği uyarısında bulundu

Kim Yo-jong, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi (AP)
Kim Yo-jong, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi (AP)
TT

Kuzey Kore, İHA’ların hava sahasını tekrar ihlal etmesi halinde Seul'e "korkunç bir karşılık" verileceği uyarısında bulundu

Kim Yo-jong, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi (AP)
Kim Yo-jong, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi (AP)

Kore Merkez Haber Ajansı'na (KCNA) göre, Kuzey Kore bugün Güney Kore'nin hava sahasına bir başka insansız hava aracı ihlali (İHA) gerçekleştirmesi halinde “korkunç bir yanıt” vereceği uyarısında bulundu.

Bu tehdit, Güney Koreli soruşturmacıların, Pyongyang'ın Kaesong sanayi kenti yakınlarında bir Güney Kore İHA’sını düşürdüğünü açıkladığı ocak ayındaki olayın sorumlularını belirlemek amacıyla istihbarat teşkilatının merkezine baskın düzenlemesinin ardından geldi.

Kuzey Kore liderinin nüfuzlu kız kardeşi Kim Yo Jong, KCNA tarafından yayınlanan bir açıklamada, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin yerleşik egemenliğini ihlal eden bu tür provokasyonların tekrarlanması halinde, bunun kesinlikle korkunç bir tepkiyle karşılanacağı konusunda önceden uyarıyorum” dedi.

Kim, Güney Kore'nin İHA ihlalinin ardından “makul” adımlar attığını kabul ederken, Kuzey Kore'nin egemenliğinin ihlal edilmesinin hiçbir koşulda kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“Demokratik Halk Cumhuriyeti Kore'nin hava sahasına İHA sızmasının arkasında kimlerin olduğu ister bir birey ister sivil bir kuruluş olsun, bizim için önemli değil” ifadesini kullandı.

Olay, gerilimi artırdı ve Seul'un Pyongyang ile ilişkileri düzeltme çabalarını baltalamakla tehdit etti.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung, Kuzey Kore ile ilişkileri düzeltmeye çalışarak, selefinin döneminde gerçekleştirilen İHA fırlatmalarını durduracağına söz verdi.

Güney Kore başlangıçta hükümetin herhangi bir ilgisi olduğunu reddederek sivil sorumluluk olasılığına işaret etti, ancak bu hafta başında “gerçeğin tamamını ortaya çıkarmak” amacıyla üç görevli asker ve bir istihbarat ajansı çalışanını soruşturduğunu duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre soruşturmalar, salı günü iki istihbarat teşkilatının genel merkezleri de dahil olmak üzere 18 yerde baskınlara yol açtı.

Kim Seol yaptığı açıklamada, bu tür olayların hoş görülmeyeceğini belirtti ve Güney Kore yetkililerini “ülkelerinde bu tür aptalca eylemlerin tekrarlanmaması için önleyici tedbirler almaya” çağırdı.

 


Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanı, özgür seçimler yapılacağı sözünü verdi

Venezuela geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodriguez (Reuters)
Venezuela geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodriguez (Reuters)
TT

Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanı, özgür seçimler yapılacağı sözünü verdi

Venezuela geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodriguez (Reuters)
Venezuela geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodriguez (Reuters)

Venezuela'nın geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodriguez, ülkede özgür seçimler yapılacağına söz vererek, bunun "adaletin hakim olduğu özgür bir ülke" anlamına geleceğini belirtti.

Amerikan NBC televizyonuna verdiği röportajda, “özgür ve adil” seçimler düzenleyeceğine dair bir soruya yanıt olarak, ocak ayı başında Karakas'ta düzenlenen askeri operasyonda Nicolás Maduro'nun ABD tarafından tutuklanmasının ardından iktidara gelen Rodríguez, “Evet, kesinlikle” dedi. “Evet, kesinlikle.”

Tercüman aracılığıyla, “Venezuela'da özgür ve adil seçimler düzenlemek, adaletin hakim olduğu özgür bir ülke anlamına gelir” dedi, ancak “yaptırımların olmadığı, uluslararası baskıya veya yabancı basının tacizine maruz kalmayan bir ülke” olduğunu da belirtti.

Muhalefet 2025 parlamento seçimlerini boykot etti.

Bir yıl önce, Nicolas Maduro'nun kazandığını ilan ettiği tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından düzenlenen baskınlarda yaklaşık 2 bin 400 kişi tutuklandı ve 28 kişi öldürüldü. Hâlâ seçimi kazandığını iddia eden muhalefet, hükümeti sahtekarlıkla suçladı ve adayları Edmundo Gonzalez Urrutia'nın kazandığını gösteren sandık sonuçlarını yayınladı.

Hükümetin kontrolü altında olduğu iddia edilen Ulusal Seçim Konseyi, siber saldırıya uğradığını öne sürerek ayrıntılı sonuçları yayınlamadı.