T-Rex'in koşarken kuyruğunu salladığı keşfedildi

Bu dev dinozorların çoğunun kafatası 1 metreden daha uzundu (Unsplash)
Bu dev dinozorların çoğunun kafatası 1 metreden daha uzundu (Unsplash)
TT

T-Rex'in koşarken kuyruğunu salladığı keşfedildi

Bu dev dinozorların çoğunun kafatası 1 metreden daha uzundu (Unsplash)
Bu dev dinozorların çoğunun kafatası 1 metreden daha uzundu (Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre, güçlü T-Rex gibi iki bacaklı dinozorlar koşarken dengede kalmak için, insanların yürürken ve koşarken kollarını sallamalarına benzer biçimde, kuyruklarını sallıyordu.
Önceki çalışmalarda karada yaşayan bu tür dinozorların kuyruklarını pelvisin statik bir uzantısı olarak değerlendirirken, çarşamba günü Science Advances dergisinde yayımlanan üç yıllık yeni araştırmada, 210 milyon yıl kadar önce yaşamış küçük etçil dinozor Coelophysis'in hareketinin modellenmesinde bilgisayar simülasyonları kullanıldı.
Queensland Müze Ağı CEO'su Jim Thompson, yaptığı açıklamada, "Bu araştırma bize dinozorların nasıl hareket ettiği konusunda daha fazla içgörü sağlıyor. Gelecekte Jurassic Park gibi filmlerde yer alan dinozorları görme biçimimizi pekala değiştirebilir" dedi.
Paleontologlar, mühendisler ve biyomekanik uzmanlarından oluşan bilim insanları ekibi, kuyruğun bu dinozorlar yürürken ve koşarken oynadığı, daha önce kabul görmemiş "önemli ve 3 boyutlu dinamik rolü" ortaya koydu.

Bilim insanları çalışmada, "Simülasyonlar kuyruğun sadece statik bir denge sağlamaktan ziyade, insanların sallanan kollarına benzer biçimde çok önemli, dinamik bir rol oynadığını gösteriyor" diye yazdı.
ABD'deki Harvard Üniversitesi'nden araştırma görevlisi Peter Bishop ise, yaptığı açıklamada, "Simülasyon sonuçlarının ilk gördüğümde çok şaşırdım. Fakat kuyruğu daha ağır, daha hafif alan veya hiç kuyruk barındırmayan bir dizi başka simülasyondan sonra kuyruk sallamanın yürüyüşleri boyunca açısal momentumun kontrolünü sağlamanın bir yolu olduğunu kesin biçimde ortaya koyabildik" dedi.
Bilim insanlarının açıkladığı açısal momentum, balerinlerin ve artistik patinajcıların parmak uçlarında dönüş yapabilmelerini sağlayan fizik ilkesine deniyor.

Dr. Bishop, "Esasen bulgularımız, Tyrannosaurus ve Velociraptor gibi dinozorlar koşarken, kuyruklarını iki yana sallayarak dengede kalmalarını sağladığını gösteriyor" dedi.
Bilim insanları çalışmada, "Bu mekanizmanın uçamayan iki ayaklı diğer birçok dinozorda da var olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Metodolojimiz, gelecekte dinozor kuyruğunun işlevsel çeşitliliğini keşfetmek için yeni yollar sunuyor" diye yazdı.
Bulgular, kuyruğun potansiyel farklı işlevleri ve dinozorlardaki evrimi hakkında daha fazla soruyu gündeme getirdi.
Londra'daki Royal Veterinary College'dan Evrimsel Biyomekanik Profesörü ve çalışmanın ortak yazarı John Hutchinson, "Bu üç boyutlu son teknoloji ürünü simülasyonlar, dinozorlar hakkında daha öğrenecek çok şeyimiz olduğunu gösteriyor" dedi.
Independent Türkçe



İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
TT

İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Çin'in güneybatısında keşfedilen 300 bin yıllık nadir ahşap aletler, bölgedeki ilk insanların büyük ölçüde kök ve yumrular gibi yeraltı bitkileriyle beslendiğini gösteriyor.

Hakemli dergi Science'da perşembe günü yayımlanan bulgular, Doğu Asya'daki erken insan atalarının gelişmiş bilişsel becerilerine, yaşantılarına, beslenme biçimlerine ve çevrelerine ışık tutuyor.

Yunnan eyaletinin Jiangchuan bölgesinde yer alan göl kıyısındaki Gantangqing arkeolojik kazı alanında, oksijenden yoksun kil tortularda ahşap aletlerin korunması sayesinde bu nadir buluntu elde edildi.

Araştırmacılar tortularda yaklaşık bin organik kalıntı da buldu.

Ortaya çıkarılan kalıntıları gelişmiş teknikler kullanarak tarihlendiren bilim insanları, aletlerin 250 bin ila 350 bin yıllık olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, çeşitli biçim ve işlevlere sahip "son derece nadir" ahşap aletlerin yaklaşık 300 bin yıllık katmanlardan çıkarıldığını söylüyor.

Bugüne kadar bu döneme ait, biri Avrupa'da diğeri Afrika'da olmak üzere ahşap alet içeren sadece iki keşif yapılmıştı.
 

Görsel kaldırıldı.

Gantangqing'deki ahşap aletler (Liu ve ekip arkadaşları/Science)


Yeni keşfedilen çubuklardan ikisi, İtalya'nın Poggetti Vecchi bölgesinde bulunan 171 bin yıllık aletlere benzerlik gösteriyor.

Kanca biçimli benzersiz 4 aletin daha ortaya çıkarıldığını belirten bilim insanları, bunların muhtemelen kökleri kesmek için kullanıldığını söylüyor.

Ayrıca araştırmacıların ahşap aletlerin üzerinde kasıtlı cilalama ve kazıma izleri, kenarlarındaysa toprak kalıntıları saptaması, bunların kök ve yumrular gibi yeraltı bitkilerini kazmak için kullanıldığına işaret ediyor.

Bilim insanları, "Ahşap aletler arasında kazma çubukları ve küçük, eksiksiz, elle tutulan sivri uçlu aletler var" diye yazıyor.

Bilim insanları bu bulgulara dayanarak insanların Doğu Asya'daki atalarının muhtemelen bitki temelli bir beslenme biçimi izlediğinden şüphelenirken, bölgede çam fıstığı, fındık, kivi meyvesi ve su yumrularına dair kanıtlar tespit edildi.

Buna karşılık Avrupa ve Afrika'da saptanan ahşap aletler av aletleri, mızraklar ve mızrak uçlarıydı.

Çalışmanın ortak yazarı arkeolog Bo Li şöyle diyor:

Bu keşif, erken insan adaptasyonuna ilişkin önceki varsayımlara meydan okuyor. Çağdaş Avrupa yerleşimleri (Almanya'daki Schöningen gibi) büyük memelileri avlamaya odaklanırken, Gantangqing subtropik bölgelerde bitki temelli, eşsiz bir hayatta kalma stratejisini ortaya koyuyor.

Dr. Li, "Ahşap aletlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı da arkeolojik kayıtlardaki önemli bir boşluğu dolduruyor, çünkü 100 bin yıldan daha eski ahşap aletler Afrika ve Batı Avrasya dışında son derece nadir görülüyor" ifadelerini kullanıyor.

Keşif, ahşap aletleri kullanan erken insanların dünya genelinde çok daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.

Ayrıca farklı ortamlarda yaşayan tarih öncesi kültürlerin yerel olarak işlerine yarayacak aletler geliştirdiğine de işaret ediyor.


Independent Türkçe, independent.co.uk/news