Mali, Rus yapımı savaş helikopterlerini teslim aldı

Macron, Fransa'nın Mali’deki rolünü savunurken İngiltere de Bamako yönetimini Rus paralı askerler konusunda uyardı.

Mali, Rus yapımı savaş helikopterlerini teslim aldı
TT

Mali, Rus yapımı savaş helikopterlerini teslim aldı

Mali, Rus yapımı savaş helikopterlerini teslim aldı

Mali'deki geçiş hükümeti, Moskova ve Bamako arasındaki askeri anlaşma kapsamında Rus yapımı dört savaş helikopterini ve mühimmatı dün teslim aldı. Londra yönetimi ise Mali'yi Rus paralı askerlerle olan ilişkisini yeniden gözden geçirmeye çağırarak yapılacak herhangi bir anlaşmanın Batı Afrika'daki istikrarı baltalama riski taşıdığı konusunda uyarıda bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da perşembe günü Mali geçiş hükümeti Başbakanı Choguel Kokalla Maiga'ya geçen hafta BM kürsüsünden ülkesine yönelik yaptığı ve Fransa'nın Mali'yi terk etmek üzere olduğunu söylediği utanç verici suçlamalar nedeniyle sert bir dille eleştirdi.
Yerel kaynaklar, helikopterlerin ve mühimmatların Mali Savunma Bakanlığı aracılığıyla ve Rusya'nın Mali'ye sağladığı yardımla satın aldığını bildirdiler. Helikopterleri Savunma Bakanı Sadio Camara karşıladı. Kaynaklar Camara’nın iki ülke arasındaki verimli askeri iş birliğini övdüğünü aktardı.
Söz konusu anlaşma, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Mali Başbakanı'nın Fransa'nın Mali'yi terk etmekle suçlayan açıklamalarını sert bir şekilde eleştirmesiyle aynı zamana denk geldi. Macron, Mali Başbakanı’nın açıklamalarının Fransa'nın Mali'den çekilmesi ile ilgili kötü niyetini gösterdiğini söyledi. RFE radyosuna yaptığı açıklamada "Şok oldum" ifadesini kullanan Macron, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu açıklamalar kabul edilemez. Dün Maxime Blasco (geçen ay Mali'de öldürülen Fransız askeri) için ulusal tören düzenlenirken yapılan bu açıklamalar kabul edemeyiz. Bu açıklamalar, üst üste iki darbenin yaşandığı, hükümet bile olmayan bir ülke açısından hakarettir.”
Macron, ülkenin 2020'den bu yana tanık olduğu iki darbeden kaynaklanan mevcut hükümetin meşruiyetinin demokratik olarak geçersiz olduğunu vurguladığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Malililerin böyle düşünmediğini anlıyorum. Biz kararlıyız. Terörle mücadele etmek ve güvenliği artırmak istiyoruz. Mali devleti bizden bunu yapmamızı istediği için oradayız. Mali, Fransa olmadan  teröristlerin eline geçecek.”
Mali'de iktidardaki askeri cunta liderlerinin taahhütlerini yerine getirmelerini beklediğini vurgulayaan Macron ayrıca "Şubat ayında seçim yapılması, siyasi muhalifleri hapse atmaktan vazgeçilmesi ve işlerin yürütülmesi, yani yönetimin devredilmesi... İşte bunlar aylardır yapmadıkları şeyler” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı, ülkesinin uluslararası toplumla iş birliği içinde Mali'de kalkınma projelerine devam edeceği sözü verirken, liderler sorumluluk üstlenmezlerse bu işin yapılamayacağı konusunda da uyardı.
İngiltere hükümeti de Mali'yi Rus paralı asker grubuyla olan ilişkisini yeniden gözden geçirmeye çağırdı. Bloomberg News dün çıkan haberde, Afrika'nın üçüncü en büyük altın üreticisi Mali'deki iktidardaki askeri cunta ile Rusya'nın paramiliter Wagner Grubu arasındaki görüşmelere yönelik eleştiriler olduğu ve ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) liderlerinin muhtemel bir anlaşmayı önlemesi için baskının arttığı aktarıldı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen hafta, Fransa'nın militanlarla savaşan güçlerini azaltması nedeniyle Mali'nin bölgedeki isyanla mücadeleye yardım edilmesi için Wagner Grubu'na yöneldiğini söyledi. Wagner'in başında, Libya'daki paralı askerlik faaliyetleri nedeniyle İngiliz yaptırımları altında bulunan Rus iş insanı Yevgeni Prigozhin bulunuyor. Fransa'nın Batı Afrika'nın Sahel bölgesindeki askeri varlığını beş binden yaklaşık 2 bin 500 ila 3 bin askere indirecek olması ise dikkat çekiyor.



Filistinlilerden İsrailli protestoculara destek: Biz ölümü kutlamıyoruz

Filistin'deki örgütlerden biri, İsrail'deki protestoculardan etkilenerek "Birlikte yaşar, birlikte ölürüz" mesajı veriyor (Gazze Gençlik Komitesi/AP)
Filistin'deki örgütlerden biri, İsrail'deki protestoculardan etkilenerek "Birlikte yaşar, birlikte ölürüz" mesajı veriyor (Gazze Gençlik Komitesi/AP)
TT

Filistinlilerden İsrailli protestoculara destek: Biz ölümü kutlamıyoruz

Filistin'deki örgütlerden biri, İsrail'deki protestoculardan etkilenerek "Birlikte yaşar, birlikte ölürüz" mesajı veriyor (Gazze Gençlik Komitesi/AP)
Filistin'deki örgütlerden biri, İsrail'deki protestoculardan etkilenerek "Birlikte yaşar, birlikte ölürüz" mesajı veriyor (Gazze Gençlik Komitesi/AP)

Öldürülen Filistinli çocukların fotoğraflarını taşıyan İsrailli eylemcilere karşı taraftan destek mesajı iletiliyor. Gazzeli eylemciler, Hamas'ın öldürdüğü İsrailli çocukların fotoğraflarıyla poz veriyor. 

Gazze Gençlik Komitesi'nin üyeleri, "Filistinli çocukların fotoğraflarını kaldırdıklarını gördük ve biz de açık bir şekilde 'İsrailli çocukların öldürülmesine biz de karşıyız' demek istiyoruz" ifadesini kullanıyor.

Geçen hafta İsrail'deki sosyal medya kullanıcıları arasında yayılmaya başlayan fotoğrafların bazıları, 4 yaşındaki Ariel Bibas ve 9 aylık kardeşi Kfir'i de içeriyor. 

İsrail'de Hamas öncülüğündeki örgütlerin 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırıların sembolü haline gelen bu iki çocuk, anneleri Şiri Bibas'la birlikte kaçırılmıştı. Bir yıl sonra üçünün de cesetleri iade edilirken Hamas, bu ölümlerden İsrail'in hava saldırılarını sorumlu tutmuştu. 

Gazze Gençlik Komitesi, Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa'da hem Binyamin Netanyahu yönetimini hem de savaşı protesto eden ve İsrail'in öldürdüğü Filistinli çocukların fotoğraflarını her hafta gündeme getirmeye çalışan göstericilere "barış içinde birlikte yaşama" mesajı verdi. 

İbranice ve Arapça "Yaşamak istiyoruz" yazıyor 

Örgütün Mısır'da yaşayan kurucusu Rami Aman, İsrail gazetesi Haaretz'e şöyle konuştu:

İsraillilere, çektiği tüm acılara rağmen Filistinlilerin de 'öteki'nin insanlığını tanıdığını göstermek istedik. Şiddeti meşru kılmayı asla düşünmedik, Filistinlilerin ölümleri kutladığı fikrine karşı çıkmayı hedefliyoruz. Gazze halkı bu savaşın bitmesini, İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını istiyor.

Aman, Gazze Şeridi'nin nüfusuna işaret ederek "7 Ekim'de yaşananlar, 2,5 milyon kişinin ölümünü meşrulaştıramaz. Mesajımız duymak isteyen her İsrailliye ulaştı. Fotoğraflar ve mesajlar beklediğimizden daha çok yayıldı" dedi. 

2010'de kurulan Gazze Gençlik Komitesi, 500'ü aşkın aktif üyesinin olduğunu bildiriyor. 

Sosyal medyada İsraillilerin "Bu bana barış umudu verdi" ve "Irkçılık ve korku dolu bir gerçekliğe üflenen taze bir nefes" gibi yorumlar yaptığı görüldü. 

Gazze Gençlik Komitesi'nin Hamas gibi örgütler tarafından hedef alınmasından korkanlarsa "Onlar kendilerini tehlikeye atmadı mı?" ve "Cesur adamlar. Umudun kazanmasını sağlamalıyız" gibi ifadeler kullandı. 

Diğer yandan bu mesajı samimi bulmayanlar da var: 

Bu, Hamas'ın psikolojik savaş hamlesi. Bebekleri ve çocukları öldürdüler ve şimdi onların fotoğraflarıyla birlikte acınası biçimde boy gösteriyorlar.

Gazze Gençlik Komitesi'nin kurucularından Aman, İsrail'in kamu yayımcısı Kan'ın da aralarında bulunduğu medya kuruluşlarının bunu Hamas'a karşı bir eylem gibi lanse etmesinden rahatsız olduğunu da söyledi. 

Amaçlarının İsrail'deki ailelere seslenmek olduğunu vurgulayan Aman, "Son 10 yılda Hamas'a karşı lafını sakınmayanlar ya Gazze'yi terk etmeye zorlandı ya da kendilerine uygulanan siyasi baskıları kullanarak yurtdışına iltica etti" demeyi de ihmal etmedi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı.

Hamas öncülüğündeki örgütlerin 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırılar, 1219 kişinin ölümüne neden olmuştu. 251 rehineden 49'u hâlâ Gazze'de. İsrail ordusu bunlardan 27'sinin öldüğünü bildiriyor. 

Independent Türkçe, Haaretz, AFP