Taliban, Hollanda için çalışan tercümanlara intikam tehdidinde bulundu

Tercümanları mahkemeye çağırdı ve akrabalarını cezalandırmakla tehdit etti

Kabil'de bir kamyonda Taliban savaşçıları (AFP)
Kabil'de bir kamyonda Taliban savaşçıları (AFP)
TT

Taliban, Hollanda için çalışan tercümanlara intikam tehdidinde bulundu

Kabil'de bir kamyonda Taliban savaşçıları (AFP)
Kabil'de bir kamyonda Taliban savaşçıları (AFP)

Hollanda’nın resmi kanalı NOS’un dün (Cuma) aktardığına göre, Taliban, Hollanda için çalışan Afgan tercümanları mahkemeye çağırdı ve mahkemeye gelmemeleri halinde akrabalarını cezalandırmakla tehdit etti.
Kanalın sunduğu bir Taliban mektubunda, saklanan tercümanların, diğer ‘hainlerin’ de ders alması için mahkeme karşısına çıkmamaları durumunda, akrabalarının cezalandırılacağı belirtiliyordu.
Kanal, mektubu alan kişinin Afganistan’daki Avrupa Polis Teşkilatı’nda (Europol) çalışan biri olduğunu ve Taliban tarafından, yabancılardan ‘yasak ve utanç verici para’ almakla itham edildiğini de belirtti.
Taliban’ın kendisine bağlı üyelerin ölümüne neden olmakla itham ettiği bir başka tercüman ise “İntikam alacağız, seni yakalayamazsak, akrabalarınla ​​hesabı kapatırız” yazılı bir mektup aldı.
NOS kanalı tüm işaretlerin, resmi damgalı bu mektupların Taliban tarafından gönderilmiş olduğunu gösterdiğini aktardı.
Kanal, tercümanlık yapmış yaklaşık 10 kişi ile iletişim kurulduğunu ve hepsinin durumlarının giderek zorlaştığını dile getirdiğini aktardı.
Taliban Haziran ayında, yabancı güçlerle çalışan tercümanlara tövbe etme çağrısında bulundu ve yabancı güçlerin çekilmesinden sonra zarar görmeyeceklerini vurgulayarak Afganistan’da kalmalarını istedi.
Taliban iktidara gelmesinin hemen ardından Afgan hükümet yetkileri ve askeri yetkililer için genel af ilan etti.
Gizli bir Birleşmiş Milletler raporunda, Taliban’ın intikam almama taahhüdünde bulunmasına rağmen yabancı güçlerle çalışan kişileri takip ettirdiği belirtildi.



Yetkililer: ABD'den sınır dışı edilenleri taşıyan uçak Güney Sudan'a ulaştı

Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)
Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)
TT

Yetkililer: ABD'den sınır dışı edilenleri taşıyan uçak Güney Sudan'a ulaştı

Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)
Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)

Juba havaalanında görevli iki yetkili, Amerika'dan iki göçmeni taşıyan uçağın dün Güney Sudan'a indiğini söyledi. Bu gelişme, sekiz göçmenin ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından sınır dışı edilmeyi engellemek için yaptıkları son girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından gerçekleşti.

Havaalanında çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir görevli, Reuters haber ajansına, uçağın “bu sabah saat 06:00'da (04:00 GMT) geldiğini” gösteren bir belge gördüğünü söyledi.

Göçmenlik yetkilisi de sınır dışı edilenlerin Güney Sudan'a ulaştığını ancak daha fazla ayrıntı veremediğini söyledi ve tüm soruları ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'na yönlendirdi.

Güney Sudan'daki bir hükümet kaynağı daha önce, ABD'li yetkililerin göçmenlerin gelişini beklemek üzere havaalanında bulunduğunu söylemişti.

ABD Yüksek Mahkemesi, göçmenlerin kendi ülkelerine değil başka ülkelere gönderilmesiyle ilgili hukuki mücadelede, Başkan Donald Trump yönetimini bir kez daha destekledi. Perşembe günü, hükümetin siyasi açıdan istikrarsız Güney Sudan'a göndermeye çalıştığı sekiz kişiyi korumak için bir yargıcın getirdiği kısıtlamaları kaldırdı.

Mahkeme, 23 Haziran'da Boston'daki ABD Bölge Mahkemesi yargıcı Brian Murphy'nin verdiği karara göre, sınır dışı edilecek göçmenlere, kendileriyle hiçbir bağı olmayan “üçüncü ülkelere” gönderilmeden önce, yasal itirazları değerlendirilirken, bu ülkelerde işkenceye maruz kalma riski olduğunu yetkililere bildirme fırsatı verilmesi yönündeki kararını askıya almıştı.