Cezayir, Fransa Büyükelçisini geri çağırdı

Cezayir, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun hakkında “Çok katı bir sistem tarafından kontrol edildiğini düşünüyorum” dediği açıklamalarının ardından Fransa Büyükelçisini geri çağırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmenuel Macron (Reuters)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmenuel Macron (Reuters)
TT

Cezayir, Fransa Büyükelçisini geri çağırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmenuel Macron (Reuters)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmenuel Macron (Reuters)

Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Fransa Büyükelçisinin istişare amacıyla geri çağırıldığı aktarıldı. Cumhurbaşkanlığı, bu konudaki detayların daha sonra açıklanacağını bildirdi. Cezayir, bu kararı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransız basınında dolaşan ve Fransız kolonizasyonundan önce bir Cezayir ulusu olup olmadığını sorguladığı açıklamalarının ardından aldı. Macron söz konusu açıklamalarda ayrıca, “Türkler, Cezayirlilere ülkelerini sömürgeleştirdiklerini unutturmayı başardılar” ifadelerini kullandı.
Macron'un Perşembe günü Paris'te, Cezayir asıllı çifte uyruklu gençlerle bir araya geldiği etkinlikte yaptığı ve dün Le Monde gazetesi tarafından aktarılan açıklamalarında, Cezayir’in en yüksek siyasi makamlarını harekete geçirecek eleştirilerde bulundu. Macron, Fransa’nın sömürgecilik geçmişiyle ilgili bir tartışma sırasında, Cezayirlileri ‘Fransa'ya kin beslemekle’ suçladı. Buna karşın gençler arasındaki genç bir kız, Macron'a kendi neslinin ‘Fransa'ya karşı herhangi bir kötülük hissetmediğini’ söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı ise, “Sorun, Cezayir toplumunun derinliklerinde değil, hafızaya bağlı bu rant üzerine kurulmuş siyasi-askeri sistemde” diye yanıt verdi. Cezayir'in Fransa'nın sömürge suçlarından dolayı özür dilemesi ve bu suçlar nedeniyle tazminat ödemesi konusundaki ısrarcı tutumuna değinen Macron, bu konudaki ısrarcılığın Cezayirliler tarafından değil, Cezayir yönetiminin sivil ve askeri yetkilileri tarafından sürdürüldüğünü söyledi.
‘Cezayir yönetiminin artık yorulduğunu ve Hirak’tan (halk hareketi) bıktığını’ düşünen Macron, “Cumhurbaşkanı Tebbun ile iyi bir iletişimim var, ama onun çok katı bir sistem tarafından kontrol edildiğini düşünüyorum” dedi.
Bu açıklamalarla ilk kez bir Fransa Cumhurbaşkanı, Cezayir yönetimini, açıkça askeri rejim olarak tanımladı. Ancak Cezayirli yetkililer bu tür açıklamalara karşı özellikle de açıklamalar Fransa'dan yapıldıysa adeta öfke kusuyorlar.
Macron, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırladığı gençlerle sohbeti sırasında, Cezayirli yetkilileri eleştirmeye devam etti. Fransa tarafından Cezayir ve Kuzey Afrika'nın Mağrip bölgesindeki diğer ülkelere verilen vizelerin yüzde 50 azaltılması meselesiyle ilgili olarak Macron, kararın, özellikle Paris ve Fransa’nın diğer şehirlerini sık sık ziyaret eden üst düzey yetkilileri kapsayan ‘yönetici çevrelere’ yönelik olduğunu belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı, bir çeşit yaptırım şeklini alan kararın, üniversite öğrencileri, yatırımcılar ve iş insanlarını kapsamadığını kaydetti. Macron, “İktidar çevrelerini, yani kolayca vize almaya alışmış olanları zorlamaya çalışacağız” dedi. Fransa'nın bu kararla yetkililere vermek istediği mesajla ilgili olarak ise Macron, “Yöneticilere, ‘(Fransa'daki) kaçak göçmenleri ve tehlikeli insanları (teröristleri) ülkeden çıkarmak için iş birliği yapmayı reddederseniz, hayatınızı kolaylaştırmayız’ demek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Macron, iki ülke arasında ‘tarihin yazılması’ olarak bilinen ve endişelerle yüklü olan meseleyle ilgili olarak tarihin ‘Cezayir’in bakış açısıyla resmi olarak yeniden yazılmasını’ ise şiddetle eleştirdi. Macron, Fransa'nın 132 yıllık işgali sırasında işlediği insanlığa karşı suçları ve Cezayir’in 7 yıllık bağımsızlık savaşı sırasında öldürülen bir buçuk milyon Cezayirliyi, yağmalanan mallarını ve eğitimden mahrum kalmalarını konu alan ders kitabına atıfla, bu şekilde bir tarih yazımının ‘gerçeklere değil, Fransa'ya duyulan nefrete dayandığını’ öne sürdü. Macron, tarihin bu yönden ‘yeniden yazılması’ gerektiğini söyledi.
Fransa’nın eğitim müfredatında 18. ve 19. yüzyıllarda Kuzey Afrika ülkelerinin işgali bir ‘medenileştirme hareketi’ olarak tanımlanıyor ve Fransa'nın dünyanın bu bölgesine ‘medeniyet getirdiği’ anlatılıyor. Macron, bu konuda gençlere hitaben, “Fransız kolonizasyonundan önce bir Cezayir ulusu var mıydı? Asıl soru bu... Sömürgecilik daha önce de vardı... Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve işgalini unutturabilmesi beni çok etkiledi” ifadelerini kullandı.
Ayrıca ‘Mağrip bölgesindeki propaganda ve çarpıtılmış bilgilerle mücadele etmek amacıyla’ Fransa tarafından Arapça bir yazı dizisinin hazırlandığından söz eden Macron, bu propagandalardan Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölgede varlık gösteren Türkleri sorumlu tuttu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa’nın Kuzey Afrika'da işlediği ‘insanlığa karşı suçlar’ nedeniyle sık sık Fransa’ya sert eleştirilerde bulunduğu biliniyor.



Şarku'l Avsat'a konuşan bir kaynak: Hamas, Kahire görüşmelerinde 5 madde öne sürecek

Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)
Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)
TT

Şarku'l Avsat'a konuşan bir kaynak: Hamas, Kahire görüşmelerinde 5 madde öne sürecek

Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)
Filistinli çocuklar Salı günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında gıda dağıtımı için bekliyorlar (DPA)

Hamas hareketinden bir kaynak Şarku'l Avsat'a yaptığı özel açıklamada hareketin Kahire'deki toplantıda kapsamlı bir anlaşma ile bölgesel ve uluslararası garantilerin şart koşulduğu beş yıla kadar uzun süreli bir ateşkes de dahil olmak üzere beş maddelik bir öneri sunacağını açıkladı.

Konumunun hassasiyeti nedeniyle ismini açıklamaktan kaçınan kaynak, hareketin sunacağı çerçevenin ilk olarak, iki taraf arasında kapsamlı bir esir takası anlaşmasını içeriyor. Kaynak, üzerinde mutabık kalınan mekanizmalar ve zamanlamaya göre bir paketle İsrail'in tüm mahkumları, mutabık kalınan sayıda Filistinli mahkum karşılığında, kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesi, yeniden imar ve kuşatmanın kaldırılması öngörecek anlaşmayı sunacağını belirtti.

Teklifin ikinci maddesine göre   Hamas bölgesel ve uluslararası garantilerle beş yıllık uzun bir ateşkese de hazır.

Üçüncü maddede ise bu çerçeve üzerinde anlaşmaya varıldığında, askeri operasyonların durdurulması, işgal güçlerinin 17/1/2025 anlaşmasına göre geri çekilmesi ve insani protokole göre yardımların girişi de dahil olmak üzere durumun 2 Mart 2025 öncesine döneceği teyidi yer alıyor.

Teklifin dördüncü maddesinde Mısır'ın Toplum Destek Komitesi önerisine uygun olarak Gazze'yi tam yetki ve görevlerle yönetecek bağımsız teknokratlardan oluşan yerel bir komitenin kurulması.

Hamas'ın Kahire toplantısında sunduğu önerinin beşinci ve son maddesi ise “Filistinli gruplar arasında yapılan ve sonuncusu 2024 Pekin Anlaşması olan anlaşmalar çerçevesinde Filistin ulusal mutabakatına hazır olunmasını içeriyordu.

ıopfgthy
Filistinliler Salı günü Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampındaki teçhizatı vuran İsrail saldırısının gerçekleştiği bölgeyi inceliyor (Reuters)

Salı günü erken saatlerde İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine aşina olan üst düzey bir Filistinli yetkili BBC'ye yaptığı açıklamada Katarlı ve Mısırlı arabulucuların Gazze'deki savaşı sona erdirmek için yeni bir formül önerdiklerini söylerken, bir Hamas lideri de hareketten bir heyetin ateşkes için “yeni fikirleri” görüşmek üzere Doha'dan Kahire'ye gittiğini doğruladı.

Yetkiliye göre plan, beş ila yedi yıl sürecek bir ateşkes, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında tüm İsrailli tutukluların serbest bırakılması, savaşın resmen sona ermesi ve İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini içeriyor.

Filistinli yetkili ayrıca Hamas'ın Gazze'nin yönetimini “ulusal ve bölgesel düzeyde” üzerinde anlaşmaya varılacak herhangi bir Filistinli oluşuma devretmeye hazır olduğunu ifade ettiğini kaydetti. Bu oluşumun Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi ya da yeni bir idari organ olabileceğini de sözlerine ekledi.

Yeni fikirler

Hamas Kahire'deki görüşmelerde liderlik konseyi başkanı Muhammed Derviş ve baş müzakereci Halil El Haya tarafından temsil edilecek.

AFP'ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Hamas lideri, heyetin Mısırlı yetkililerle ateşkese ulaşmak için yeni fikirler üzerinde görüşmeler yapacağını söyledi. Heyette müzakere heyetinin başkanı Halil El Haya ve bazı liderlerin yer aldığını belirtti.

fyuıo
Sağdan, Hamas liderlik konseyi üyeleri: Muhammed Derviş, Halil El Haya ve Nizar Awadallah geçtiğimiz Şubat ayında Tahran'da (AFP)

İsrail arabulucular tarafından önerilen olası plan hakkında yorum yapmadı. Planın başarı şansını değerlendirmek için henüz çok erken olsa da Filistinli yetkili mevcut arabuluculuk çabalarını ciddi olarak nitelendirdi ve Hamas'ın bu çabalara karşı “eşi görülmemiş bir esneklik” gösterdiğini söyledi.

Son ateşkes anlaşması bir ay önce İsrail'in Gazze'yi yeniden bombalamaya başlamasıyla çökmüştü.

Günler önce Hamas, altı haftalık bir ateşkes karşılığında grubun silahsızlandırılması talebini içeren bir İsrail önerisini reddetti.

Cumartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ortadan kaldırılmadan ve tüm rehineler teslim edilmeden savaşı sona erdirmeyeceğini söyledi. Hamas ise İsrail'den rehineleri serbest bırakmadan önce savaşı sona erdirmeyi taahhüt etmesini talep etti.