Esed, Ürdün Kralı’nı 10 yılın ardından ilk kez aradı

Esed, Ürdün Kralı’nı 10 yılın ardından ilk kez aradı
TT

Esed, Ürdün Kralı’nı 10 yılın ardından ilk kez aradı

Esed, Ürdün Kralı’nı 10 yılın ardından ilk kez aradı

Ürdün Kralı 2. Abdullah, bugün Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’den bir telefon aldı.
Ürdün resmi haber ajansı Petra’ya göre, Ürdün Kralı telefon görüşmesi sırasında Ürdün’ün Suriye’nin egemenliği, istikrarı, toprak bütünlüğü ve halkını koruma çabalarına verdiği desteği dile getirdi.
Bu temas ile Kral 2. Abdullah ve Esed, 10 yıl sonra ilk kez görüşmüş oldu.
Suriye resmi haber ajansı SANA da, Esed’in Kral Abdullah’ı aradığını bildirerek, görüşmede iki kardeş ülke ve halklar yararına ikili ilişkiler ve işbirliğinin geliştirilmesi konularının ele alındığını duyurdu.



Hollanda, ‘etnik temizliği’ destekledikleri gerekçesiyle Smotrich ve Ben-Gvir'in kendi topraklarına girişini yasakladı

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (Reuters)
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (Reuters)
TT

Hollanda, ‘etnik temizliği’ destekledikleri gerekçesiyle Smotrich ve Ben-Gvir'in kendi topraklarına girişini yasakladı

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (Reuters)
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (Reuters)

Dün geç saatlerde yayınlanan bir mektupta, Hollanda hükümetinin İsrail'in ülkedeki büyükelçisini çağırarak Gazze Şeridi'ndeki ‘kabul edilemez’ durumu kınayacağını belirttiği bildirildi. Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre, hükümet aşırı sağcı İsrail hükümetinin iki bakanına Hollanda'ya giriş yasağı getirdi.

Filistinlilere karşı şiddeti kışkırtmak ve Gazze Şeridi'nde ‘etnik temizlik’ çağrısında bulunmakla suçlanan İsrailli bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich’in Hollanda'ya girişlerine izin verilmeyecek.

Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, Smotrich ve Ben-Gvir'e karşı alınan önlemin ‘yerleşimcileri Filistinlilere karşı şiddet eylemlerine teşvik ettikleri ve Gazze Şeridi'nde etnik temizlik çağrısında bulundukları için’ alındığını belirtti.

Yasakla ilgili olarak Ben-Gvir, X platformunda şöyle yazdı: “Tüm Avrupa'ya girişim yasaklansa bile, ülkemiz için çalışmaya, Hamas'ın devrilmesini talep etmeye ve savaşçılarımızı desteklemeye devam edeceğim.”

Ben-Gvir ve Smotrich'in giriş yasağı, Hollanda Başbakanı Dick Schoof'un hükümetinin İsrail'e karşı ‘ulusal önlemler almayı’ değerlendirdiğini ve Avrupa Birliği'nin (AB) İsrailli araştırmacılara sağlanan fonların kısmen askıya alınması önerisini desteklediğini açıklamasından bir gün sonra geldi.

Hollanda'nın kararı, geçen ay Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Norveç'in benzer adımlar atmasının ardından geldi.

Hollanda hükümeti, AB'nin İsrail'in ana araştırma fonu programına erişimini kısıtlama önerisini desteklediğini belirtti ve İsrail'in AB ile yardımların artırılmasına ilişkin anlaşmayı ihlal ettiği ortaya çıkarsa, Avrupa'nın ticari yaptırımlar uygulaması için baskı yapacağını bildirdi.