ABD'de Kovid-19 aşısını reddeden kadına karaciğer nakli yapılmadı

Organ nakli bekleyen kadın ve ailesi, hayal kırıklığına uğradığını söyledi (Fox8)
Organ nakli bekleyen kadın ve ailesi, hayal kırıklığına uğradığını söyledi (Fox8)
TT

ABD'de Kovid-19 aşısını reddeden kadına karaciğer nakli yapılmadı

Organ nakli bekleyen kadın ve ailesi, hayal kırıklığına uğradığını söyledi (Fox8)
Organ nakli bekleyen kadın ve ailesi, hayal kırıklığına uğradığını söyledi (Fox8)

Ohio'da Kovid-19 aşısı olmayı reddeden bir kadına, aşılanmayı kabul edene kadar karaciğer nakli yapılmayacağı belirtildi.
65 yaşındaki Michelle Vitullo, son evre karaciğer hastalığından mustarip ve bu ay Cleveland Clinic'de kızı Angela Green'den organ nakli yapılması planlanıyordu.
Ne var ki, çarşamba günü Cleveland merkezli televizyon haber kanalı WJW, aylarca süren hazırlıkların ardından hem kendisi hem de kızı aşıyı reddettiği için ameliyatının aniden iptal edildiğini bildirdi.
Aile, Kovid-19 aşılarına dini nedenler ve olumsuz etkilere dair haberleri duydukları için karşı çıktığını söyledi.
WJW'ye konuşan Green, "Bir rüya gerçek olmuştu" dedi.
Ailem çok heyecanlıydı... sonra listeden çıkarıldığımız ve aşı olmadan bunu yapamayacağımız haberini aldık ve yüreğimiz sızladı.
Vitullo'nun kocası Jim ise şunları söyledi:
Cleveland Clinic'e bir saat mesafede yaşayacağımıza dair bir anlaşma imzalamamızı istemişlerdi. Hastane ziyaretleri yüzünden işimi bırakmak zorunda kaldım ve masraflar nedeniyle oradaki sundurma garajda gerçekten yüzlerce gün arabamda uyudum.
Vitullo şimdi hayat kurtaran ameliyatı gerçekleştirmeye istekli başka bir hastane bulmayı umuyor.
Cleveland Clinic sözcüsü, organ bağışçıları ve alıcılarının "her ikisinin güvenliği için" Kovid-19'a karşı aşılanmaları gerektiğini doğrularken, hasta mahremiyetini gerekçe göstererek Vitullo'nun durumunu tartışmayı reddetti.
Sözcü, kliniğin kimseyi aşılanmadığı için nakil bekleme listesinden çıkarmadığını söyledi. Bununla birlikte hastalar "pasif" olarak sınıflandırılabiliyor, yani listede üst sıralara çıkamıyorlar.
Amerikan Organ Nakli Derneği ve Uluslararası Kalp ve Akciğer Nakli Derneği'nin tüm nakil hastalarının aşılanmasını tavsiye etmesinin ardından, ABD'deki hastaneler bu yıl aşı olmayı reddedenleri geri çevirmeye başladı.
Colorado'da aşının yeniden doğuşçu Hıristiyan inançlarına aykırı olduğunu söyleyen bir kadına da, kendisine böbrek nakli yapılamayacağı söylenmişti. Geçen cuma günü aşı karşıtı görüşe sahip bir başka Cleveland Clinic hastasının da ameliyatı iptal edilmişti.
Organ nakli alıcıları vücutlarının yeni organı reddetmesini önlemek için genellikle bağışıklık sistemlerini baskılayan ilaçlar alır. Bu ilaçlar da onları koronavirüse karşı ciddi şekilde savunmasız hale getirir.
Cleveland Clinic'in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Organ nakli için canlı bağış hayat kurtaran bir tedavi olmasına rağmen risksiz de değildir. Canlı bağışçı için ameliyatları ve iyileşmeleri sırasında Kovid-19 enfeksiyonu riskini azaltmak çok önemli."
"Nakil adayı için büyük bir operasyona ek olarak organ nakli sonrası alınan ilaçlar da kişinin bağışıklık tepkisini zayıflatır."
"Bağışıklık sistemlerini zayıflatan kişilerde, vücutlarının enfeksiyonlarla savaşma ve iyileşme yeteneği azaldığı için Kovid-19'a bağlı ciddi komplikasyonların gelişme olasılığı çok yüksek."
Independent Türkçe



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.