Filistin: Abbas, yolsuzluk iddiaları üzerine idari reform komitesi kuruyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
TT

Filistin: Abbas, yolsuzluk iddiaları üzerine idari reform komitesi kuruyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bakanlıklar ve devlet kurumlarında yolsuzluk şüphelerinin ortaya çıkması ardından bürokraside reform için ulusal komite kurma kararı aldı.
Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı WAFA'dan aktardığı habere göre, kurulacak olan komiteye Abbas'ın hukuk danışmanı başkanlık edecek. Üyeleri arasında ise Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri, Memur Genel Bürosu Başkanı, Mali ve İdari Gözetim Bürosu Başkanı, Genel Emeklilik Kurumu Başkanı, Tanzim ve İdare Başkanı ve Adalet Bakanı yer alacak. Komitede ayrıca Ulusal Fon, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ve Genel İstihbarat Birimi’nden birer temsilci de yer alacak.
Mahmud Abbas, söz konusu komitenin ülkedeki kurumsal yapının dayandığı yasaları, yönetmelik ve yapıları, kamu hizmetiyle ilgili her hususu reform ve gelişim, yapıları düzene sokma ve harcamaları rasyonelleştirme açısından inceleyeceğini açıkladı. Komitenin ayrıca bakanlıklar, devlet kurumları ve Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı kurumlar arasındaki işlevsel ve yapısal ilişkiyi kontrol etmekle görevli olduğunu da sözlerine ekledi.
Nitekim Mali ve Gözetim Bürosu, 2020 yılına ilişkin raporunda bakanlıkların ve devlet kurumlarının çalışmalarında yolsuzluk, ihlal ve suiistimal şüphelerini ortaya çıkarmıştı. Bu yönde 147 şikayet aldığını belirten büro, koronavirüs krizinde yardım dağıtım fonu, yurtdışına tedavi nakli dosyası, hac dosyası, Maliye Bakanlığındaki suiistimaller dahil olmak üzere birçok dosyadaki ihlal ve yolsuzluk şüphelerini izlemişti.
Rapor Filistin kamuoyunda tartışmalara yol açmış, muhalefet grupları ise kapsamlı bir soruşturma açılmasını, yolsuzluğa karışanların görevlerinden alınıp adalete teslim edilmesini talep etmişti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Filistin halkını dışlama, kibre tutulma ve askeri güç kullanma politikasının barış ve güvenlik getirmeyeceğini söyleyerek “Zirâ işgalin sonsuza kadar sürmesini beklemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Filistin özel sektöründen bir heyet ile görüşen Abbas, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırgan uygulamaları durmadığı taktirde liderliğin herkese söyleyecek şeyleri olduğunu vurgulayarak “Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi ile Fetih Merkez Komitesi arasında toplantılar mevcut. Filistin seçeneklerini, ulusal haklarımızı korumak için neyin uygun olduğunu tartışacağız; herkese söyleyecek bir şeyimiz olacak” ifadelerine başvurdu.
FKÖ Yürütme Komitesi dün geç saatlerde Fetih Merkez Komitesi ile bugün toplanmak üzere anlaştı. Toplantıda Abbas'ın işgalin bir yıl içinde sona erdirilmesi yönünde Birleşmiş Milletler'deki girişimini destekleme gündemi, ABD yönetimi ve İsrail hükümeti ile barış süreci ve Filistin Merkez Konseyi toplantısı da ele alındı.
Abbas, açıklamalarında aynı zamanda şu ifadelere başvurdu:
“Dünya ülkeleriyle ilişkilerimiz öncelikle Filistin ulusal çıkarlarına dayalı. Bu nedenle milli davamızı tasfiye etmeye çalışan şüpheli projeleri reddettik ve Yüzyılın Anlaşması’nı başarısızlığa uğrattık. Kudüs'ün kimliği ve kutsallıklarını korumak, halkının dayanıklılığını desteklemek için çaba sarf ediyoruz. İşgalci İsrail yetkilileri; yerleşimcilik, evleri yıkmak, cinayet işlemek ve tutuklamalar yapmak gibi Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de halkımıza yönelik saldırgan uygulamalarına bir son vermeli. ABD yönetimi ise sözlerini eyleme çevirmeli. Zirâ sahadaki durum katlanılmaz hale geldi. Herkes işgali sona erdirme yönünde bir an önce harekete geçmeli, yoksa BM’de yaptığım son konuşmada sunduğum diğer seçenekler ve öneriler masaya yatırılacak. Genel seçimler Filistin ulusal talebidir. Bu seçimlerin düzenlenmesi yönünde çağrı yapma inisiyatifini kullanıyoruz. Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni içerecek seçimleri derhal gerçekleştirmeye hazırız. Uluslararası toplumu seçimlerin Kudüs'te yürütülmesi yönünde izin vermesi için İsrail'e baskı yapmaya çağırdık. Bu yıl sonu gelmeden programa göre gerçekleştirilecek olan belediye seçimleri süreci şimdiden başladı.”



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.