Libya Kovid-19 kapsamında tedbirlerini yeniliyor

Sınırlardan kaçak giriş yapan 'düzensiz göçmenler'e Kovid-19’a karşı aşı kampanyası uygulanıyor.

Trablus'taki bir gözaltı merkezinde aşılanan göçmenler (Uluslararası Göç Örgütü)
Trablus'taki bir gözaltı merkezinde aşılanan göçmenler (Uluslararası Göç Örgütü)
TT

Libya Kovid-19 kapsamında tedbirlerini yeniliyor

Trablus'taki bir gözaltı merkezinde aşılanan göçmenler (Uluslararası Göç Örgütü)
Trablus'taki bir gözaltı merkezinde aşılanan göçmenler (Uluslararası Göç Örgütü)

Libya'nın başkenti Trablus merkezli Ulusal Hastalık Kontrol Merkezinin (NCDC), bölgedeki sığınaklarda kalan düzensiz göçmenler için Kovid-19’a karşı yeni bir aşı kampanyası başlattığı bu günlerde Libya Sağlık Bakanı Dr. Ali el-Zanati, birkaç danışmanıyla birlikte Kovid-19 salgınıyla mücadele amacıyla ulusal planın hazırlık prosedürlerini yenilemeyi öngören politikaları görüştü.
Libya Sağlık Bakanlığı, Trablus'ta düzenlenen görüşmede, Bakanlık tarafından ülke genelinde aşı kampanyalarını yoğunlaştırmaya yönelik kollektif çabaları arttıran ve böylece salgın durumunun istikrara kavuşmasını sağlayan önlemlerin ele alındığını belirtti.
Diğer yandan Sağlık Bakanı Hastane İşlerinden Sorumlu Danışmanı Dr. Sadettin Abdulvekil, pandeminin sona ermesinin ötesinde mevcut epidemiyolojik durumdan yararlanmanın ve planlamanın temel noktaları gözden geçirdiğini belirterek, başlıca alanlarda yoğun bakım kapasitesinin ve iş verimliliğinin artırılmasıyla birlikte aile kapasitesinin artırılmasının öneminden bahsetti.
Hastalığın geçen yılın Mart ayında Libya'ya girmesinden bu yana toplam vaka sayısı 352 bine ulaştı. Ülke genelinde son 24 saatte 689 yeni vaka kaydedilirken, 194 vaka kritik durumda. Bu süreçte gerekli tedaviyi aldıktan sonra 286 bin vaka sağlığına kavuşurken, 4 bin 892 kişi ise hayatını kaybetti.
Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) dün yaptığı açıklamada, bölge içerisinde salgınla mücadele çalışmalarına destek vermek üzere ülkenin güneyindeki Gat ilçesine tıbbi oksijen tesisi kurularak faaliyete alındığını açıkladı.
Açıklamanın devamında ise Şirket, bölgelerde bulunan oksijen kaynakları için mevcut bilgilerin incelendiğini ve izolasyon merkezlerine ve hastanelere oksijen sağlamak için bu fabrikaların üretim kapasitesinden maksimum şekilde yararlanmak için en iyi seçeneklerle ilerlediklerini belirterek, geçtiğimiz haftalarda el-Ajaylat, Jalu, Vadi Eşiği ve Ra’s Lanuf bölgelerine dört tıbbi oksijen tesisinin kurularak aktif hale getirildiğini açıkladı.
Ayrıca Ulusal Petrol Şirketi ve yabancı şirket ortaklarının koronavirüs salgınına karşı koymak için sağlık sektörüne destek sağlamaya devam ettiğini belirterek, söz konusu fabrikaların Libya'daki oksijen eksikliği sorununun çözümüne katkıda bulunduğuna dikkat çekti.
Aşılarla ilgili olarak el-Zanati merkez müdür Haydar el-Saih ve aşı komite başkanı Süleyman Ebu Sirvil ile ülkedeki koronavirüs aşısına olan ihtiyaçlarını görüştü.
el-Zanati, "Libya'nın gerçek aşı ihtiyacının 14 milyon dozdan fazla olduğu tahmin ediliyor" dedi.
Aynı bağlamda, Yasadışı Göçle Mücadele Dairesi, NCDC ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile işbirliği içerisinde düzensiz göçmen diye isimlendirilen sınırlardan kaçak giriş yapan kişilere yönelik koronavirüs aşısı için ulusal kampanyaya yeniden başladığını bildirdi.



İsrail savaş uçakları, Husilere ait 53 noktayı bombaladı, Galaxy Leader gemisini batırdı

Yemen'in Hudeyde Limanı’nda, İsrail'in yakıt depolarını hedef almasının ardından büyük bir yangın çıktı (AFP)
Yemen'in Hudeyde Limanı’nda, İsrail'in yakıt depolarını hedef almasının ardından büyük bir yangın çıktı (AFP)
TT

İsrail savaş uçakları, Husilere ait 53 noktayı bombaladı, Galaxy Leader gemisini batırdı

Yemen'in Hudeyde Limanı’nda, İsrail'in yakıt depolarını hedef almasının ardından büyük bir yangın çıktı (AFP)
Yemen'in Hudeyde Limanı’nda, İsrail'in yakıt depolarını hedef almasının ardından büyük bir yangın çıktı (AFP)

 

İsrail ordusu dün, Hudeyde, Ras İsa ve Salif limanlarında Husilere ait hedefleri ve Ras el-Hatib’deki elektrik santralini vurduğunu açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee yaptığı açıklamada, İsrail’in onlarca savaş uçağıyla Husilere ait altyapı tesislerini bombaladığını ve tahrip ettiğini söyledi. Adraee açıklamasında, “Bu saldırılar, Husi rejiminin İsrail Devleti'ne, vatandaşlarına ve sivil altyapısına karşı topraklarına yönelik insansız hava araçları (İHA) ve karadan karaya füzeler fırlatılması da dahil olmak üzere tekrarlanan saldırıları çerçevesinde gerçekleştirildi” dedi.

İsrail ordusu, hedeflerinin arasında Husilerin 2023 yılının kasım ayında ele geçirdiği ‘Galaxy Leader’ adlı ticari geminin de bulunduğunu açıklarken, Husilerin gemide uluslararası sularda deniz araçlarını izlemek için bir radar sistemi kurduğunu öne sürdü. İsrail basını, saldırı sırasında Yemen'e 53 bomba atıldığını bildirdi.

Husiler, Galaxy Leader'ın İsrail gemisi olduğunu ve ticari gemilerin İsrail'e gitmesini engellemek amacıyla Kızıldeniz'den Hudeyde'ye götürdüklerini açıklamıştı. İsrail ise geminin İngiltere'ye ait olduğunu ve Japonya tarafından işletildiğini duyurmuştu.

Husilerin kontrolündeki medya kuruluşları, İsrail'in Hudeyde, Ras Isa ve Salif limanları ve Ras Hatib’deki elektrik santraline karşı hava saldırıları düzenlendiğini doğruladı. İsrail saldırıları sonucunda ölen veya yaralananların olduğu yönünde henüz bir haber gelmedi.

İsrail ordusu dün akşam Yemen'deki Hudeyde, Ras İsa ve Salif limanları ile Ras el-Hatip’deki elektrik santralinin tahliye edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu. İsrail Ordu Sözcüsü Adraee, yazılı olarak yaptığı açıklamada, “Hudeyde, Ras İsa ve Salif limanları ile Ras el-Hatip’deki elektrik santralinde bulunanlara, terörist Husi rejiminin kontrolü altında bulunanlara acil uyarı. İsrail ordusu, bu bölgelerde yürütülen askeri faaliyetler nedeniyle yakın zamanda bu bölgelere hava saldırıları düzenleyecektir. Güvenliğiniz için, belirtilen bölgelerde bulunanların yanı sıra bu bölgelere yakın demirlemiş gemilerin de derhal tahliye edilmesini tavsiye ederiz” ifadelerini kullandı.

Deniz güvenlik kaynakları dün sabah, ‘Magic Seas’ adlı Liberya bandıralı Yunan yük gemisinin önce sekiz küçük tekne tarafından silahlı ve roketli saldırıya uğradığını, ardından da dört deniz aracı tarafından saldırı düzenlendiğini bildirdi.

İran ile ittifak halindeki Yemenli Husiler, 2023 yılının kasım ayından bu yana Kızıldeniz’de seyrüsefer halinde olan nakliye gemilerine karşı 100'den fazla saldırı düzenledi. Husiler, bu saldırıları İsrail ile Hamas arasındaki savaşta Filistinlilerle olan dayanışmalarının bir göstergesi olarak nitelendiriyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Husiler bu süre zarfında iki gemiyi batırdı, bir gemiyi ele geçirdi ve en az dört denizciyi öldürdü. Bu saldırılar küresel seyrüsefer trafiğini aksattı ve denizcilik şirketlerini rotalarını değiştirmek zorunda bıraktı. Bu durum, ABD'yi bu yıl Husilere karşı yoğun saldırılar düzenlemeye itti.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz mayıs ayında, ülkesinin Yemen'deki Husilere ait hedefleri bombalamayı durdurduğunu açıkladı ve milislerin Ortadoğu'daki önemli seyrüsefer güzergahlarından akışı engellemeyi bırakmayı kabul ettiğini belirtti.

Husiler geçtiğimiz haziran ayında, Washington'ın İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına katılması halinde, Kızıldeniz'deki ABD gemilerini hedef alacakları tehdidinde bulunsa da ABD'nin geçtiğimiz ay İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırısının ardından şimdiye kadar bu tehdidi gerçeğe dönüştürüp dönüştürmeyeceklerini açıkça ifade etmediler.