Yemen’de darbeciler camileri propagandalarına alet ediyorlar

Husiler, cephede öldürülen bir Husi milisin Sana'da düzenlenen cenaze töreninde (EPA)
Husiler, cephede öldürülen bir Husi milisin Sana'da düzenlenen cenaze töreninde (EPA)
TT

Yemen’de darbeciler camileri propagandalarına alet ediyorlar

Husiler, cephede öldürülen bir Husi milisin Sana'da düzenlenen cenaze töreninde (EPA)
Husiler, cephede öldürülen bir Husi milisin Sana'da düzenlenen cenaze töreninde (EPA)

Husilerin zorla silah altına alma hususundaki stratejileri nedeniyle Husi milislere bağlı hatipler (vaizler) ve hocalar Sana’daki cami minberlerinden cami cemaatine hızlı bir şekilde cepheye gitmeleri çağrısında bulundular. Sana’daki yerel kaynaklar, bunun grup tarafından birkaç ay içinde yapılan dördüncü çağrı olduğunu ifade ettiler.
Sana’daki kaynakların Şarku'l Avsat'a aktardıklarına göre Sana'da geçtiğimiz Cuma okunan iki hutbede darbecilerin, ısrarlı bir şekilde cepheye katılmak için bölge sakinlerine ve ibadet edenlere hemen seferber olma çağrısı yaptıklarını, Marib cephelerine gönderilebilmeleri için kültürel ve askeri hazırlık kurslarına tabi tutulmak üzere silahlı Husiler tarafından her caminin kapısında bulunan kayıtlara isimlerini ve verilerini kaydettirme çağrısında bulundular.
Grubun üst üste maruz kaldığı insan kayıpları ve halihazırda bu açığı kapatmaya yönelik çabalarına bağlı olarak milis güçlerinin hocaları namaz kılanları silah altına girmeye çağırıyorlar. Hatipler insanların cepheye katılmalarını sağlamak isimlerinin kaydettirmeleri için onlara duygu dolu coşturucu hitaplarda bulundular.
Kaynaklara göre grup, cami cemaatini kandırmak ve isimlerini kayıt defterine eklemeye ikna etmek amacıyla ellerinde kayıt defterleri bulunan üyeleri başkentteki onlarca caminin kapısına dağıttılar.
Şarku’l Avsat’a açıklama yapan kaynak, Husiler tarafından atılan adımların yeni tamimlere binaen yapıldığı, Sana’daki önemli Husi liderler tarafından bu kararların çıkartıldığını ve bu nedenle de cami hatiplerinin de özellikle Marib cephelerine hızlı bir şekilde asker toplanması amacıyla hızlı bir davette bulunduklarını bildirdi.
Milislerin Sana ve diğer yerlerdeki cami cemaatini hedef almaları, yapılan tüm çağralara halkın isteksizliği nedeniyle cemaatin daha önce organize ettiği kapsamlı silah altına alma girişimlerinin başarısız olduğunu gösteriyor.
Bu arada Sana’daki cami cemaatinin Şarku’l Avsat’a söylediklerine göre, camiye gelen insnşarın büyük bir kısmının çağrıları geri çevirmeleri, kayıt defterlerine isimlerini yazdırmaktan kaçınmaları ve cepheye katılmak istememeleri nedeniyle milisler ümitsizliğe kapıldılar.
Çağrıyı kabul etmeyenlerden bir kısmı, hatiplerin ve cami hocalarının minberlerden yapmış oldukları savaş ve şiddeti teşvik çağrılarına açık bir şekilde karşı çıktılar.
Sanaa'daki gözlemciler, Husi grubun savaşmaları için ibadet etmekte olan Yemenlilere baskı yapmak zorunda kalmalarını Husilerin özellikle Marib cephesinde yaşadıkları ciddi kıtlık ve büyük insan kayıplarına bağladılar.
Grubun muhtelif cephelerde sert ve ezici darbelere maruz kalmaları nedeniyle sıkıştıkları, kayıplarının önemli bir kısmını gençlerin ve çocukların oluşturması nedeniyle de Sana’daki cami minberlerine, eğitim kurumlarına ve mahalle sorumlularına başvurmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.
İran’ın Yemen’deki vekili konumundaki milislerin mescitleri savaşçı toplama ve seferberlik mekanları haline dönüştürme girişmeleri daha önceki aylarda da Sana’nın farklı bölgelerindeki cami cemaatini hedef alan kampanyalar şeklinde gerçekleşmişti.
Sana’daki görgü tanıklarının Şarku’l Avsat’a bildirdiklerine göre camiye namaza gelen insanların çoğunluğunun Husilerin çağrıların cevap vermedikleri, hatta büyük bir çoğunluğunun namaz sonrasında cami kapılarında kayıt için bekleyenlerin yüzlerine dahi bakmadıkları aktarıldı.



Kıtlıkla boğuşan Filistinliler, yardım deposuna akın etti

İsrail ablukası nedeniyle kıtlıkla boğuşan Filistinliler, WFP’nin yardım deposunu bastı (AFP)
İsrail ablukası nedeniyle kıtlıkla boğuşan Filistinliler, WFP’nin yardım deposunu bastı (AFP)
TT

Kıtlıkla boğuşan Filistinliler, yardım deposuna akın etti

İsrail ablukası nedeniyle kıtlıkla boğuşan Filistinliler, WFP’nin yardım deposunu bastı (AFP)
İsrail ablukası nedeniyle kıtlıkla boğuşan Filistinliler, WFP’nin yardım deposunu bastı (AFP)

Gazze Şeridi’ndeki yardım dağıtım faaliyetlerinin üçüncü gününde de kaos yaşandı.

İsrail ambargosu nedeniyle yardım bulmakta zorlanan birçok Filistinlinin, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’na (WFP) ait depoyu bastığı belirtiliyor.

AFP, Gazze’nin merkezindeki Deyr el-Balah şehrinde yer alan depoya giren Filistinlilerin üzerine ateş açıldığını aktarıyor. Bazı Gazzeliler depodan aldığı erzakla bölgeden ayrılırken üzerlerine ateş açıldığı bildiriliyor. Ancak ateşin kim tarafından açıldığı henüz tespit edilememiş. Olayda en az iki Filistinlinin ezilerek hayatını kaybettiği, iki kişinin de vurularak öldürüldüğü ifade ediliyor.

WFP’nin açıklamasında, yaklaşık üç aylık İsrail ablukasının ardından durumun “kontrolden çıktığı” belirtiliyor:

Gazze'nin acilen gıda yardımının artırılmasına ihtiyacı var. İnsanlara açlıktan ölmeyeceklerine dair güvence vermenin tek yolu budur.

WFP, yetkililerle sürekli iletişime geçerek bölgedeki durumun kötüleştiğini bildirdiğini ifade ediyor. İsrailli yetkililerin dün yaptığı açıklamada, BM ve uluslararası kuruluşlara ait un ve gıda gibi insani yardımları taşıyan 121 kamyonun Gazze'ye girdiği belirtilmişti.

Tel Aviv yönetimi, yardım dağıtımını sağlaması için ABD merkezli Gazze İnsani Yardım Vakfı'yla (Gaza Humanitarian Foundation/GHF) anlaşmıştı. ABD ve İsrail, Hamas’ın yardımları çalmaması için GHF üzerinden bir dağıtım ağı oluşturulduğunu savunuyor. Ancak BM ve uluslararası yardım kuruluşları, Filistinlileri dahil etmeden İsrail güdümünde çalışmakla suçladıkları GHF'yle işbirliği yapmayacaklarını belirtmişti. 

GHF'nin CEO'su Jake Wood da tarafsızlık ve bağımsızlık ilkeleriyle uyumlu şekilde işini yapmasının imkansız olduğunu vurgulayarak, yardım faaliyetleri henüz başlamadan pazar günü istifasını açıklamıştı. 

GHF’nin salı günkü yardım dağıtımı sürecinde de arbede yaşanmıştı. Filistinlilerin üzerine İsrail ordusu tarafından ateş açıldığı, en az üç kişinin öldüğü, 50’ye yakın kişinin de yaralandığı aktarılmıştı. İsrail ordusu, sivillerin üzerine ateş açılmadığını uyarı atışı yapıldığını iddia etmişti.

Gazze’deki yardım kaosu sürerken uluslararası toplumun İsrail’e tepkisi büyüyor. New York Times’ın haberinde, Birleşik Krallık’ın İsrail Maliye Bakanı Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir’e yaptırım uygulamayı değerlendirdiği belirtiliyor.

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla konuşan kaynaklar, yaptırımla ilgili değerlendirmelerin Britanya, Fransa ve Kanada’nın, askeri harekatı genişlettiği için İsrail’i kınadığı ortak açıklamanın ardından hızlandığını söylüyor. Yetkililer, Gazze’deki durumun daha da kötüleşmesi halinde Smotrich ve Ben-Gvir’in yaptırım listesine alınabileceğini ifade ediyor. Londra yönetiminin bölgedeki duruma göre kararını vereceği yazılıyor.

İki ırkçı bakan da Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerin oluşturduğu yasadışı bölgelerde oturuyor. Hem Batı Şeria’daki yerleşimci karakollarının genişletilmesini hem de Filistinlilerin Gazze’den sürülmesini destekliyorlar. 

Independent Türkçe, Guardian, BBC, New York Times